Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Efkan Ala: Eylemlerde 58 kişi tutuklandı İçişleri Bakanı Ala'dan flaş açıklamalar

        İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kobani eylemlerinin ilişkin yaptığı açıklamada, "Şiddet eylemlerine katılan 1024 kişi gözaltına alındı, 58 kişi tutuklandı. Bu olaylara son vermek için herkes elinden geleni yapmalı.Vatandaşlarımız rahat olsun, gereğini yapıyoruz" dedi.

        İşte Ala'nı konuşmasından önemli satır başları;

        77 milyon umutla belli bir noktaya gelmişken bu yapılıyor. Ne zaman Türkiye kendi sorunarını ciddi şekilde ele alıp çözüm noktasına getirmişse bu tip vakalarla karşılaşmıştır. Olaylardan sonra yapılan açıklamalara baktığımız zaman metinler, cümleler arasına gizlenmiş küçük kurnazlıklarla yine bu şiddet eylemleri, sokak hareketleri, tamamen bitirilmesi çağrısı yapılırken, o kurnazlıklarla desteklenir bir dil kullanılmıştır. Bunu hem HDP Eş Başkanı hem de maalesef anamuhalefet lideri genel başkanı yapmıştır. Gerekçleree sığınmışlardır. Hangi gerekçe askerin, jandarmanın, vatandaşın ölmesini haklı kılabilir. Siyaset o zaman ne için vardır. Türkiye'de siyasetin söyleyemeyeceği herhangi bir söz, konuşamayacağı herhangi bir konu var mı?

        Ana muhalefet partisi genel başkanı da maalesef vandalizmle, okulları yakanlarla, bu şiddeti kullananlarla, buna karşı devletin verdiği görevi yapan güvenlik güçlerinin hareketini, yaptığı görevi aynı kategoride mülazaa etmiş ve aynı şekilde değerlendirmiştir. Bunu şiddetle kınıyorum. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.

        "35 İL ETKİLENDİ, 31 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

        Son günlerde, bir kaç gün içinde meydana gelen olaylardan 35 il etkilenmiştir. Bu eylemlerde maalesef 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu isimlerden çok büyük bir çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde hayatını kaybetmiştir. 2 emniyet görevlimiz şehit olmuştur. 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Bunlardan 125'i polis, 5'i jandarmadır. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. Dün akşam Bingöl'de meydana gelen hadisede güvenlik görevlilerimize saldırı olmuş ve bu saldırıyı gerçekleştiren 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Diyarbakır'daki saldırıyı yapan teröristler yaralı olarak ele geçirilmiştir. Bingöl'de yaralanan koruma memurunun durumu iyi, evine gönderildi. Emniyet müdürümüzün durumu da iyiye gidiyor.

        212 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası, çocuk yuvaları, kan merkezleri, toplam 1113 bina yakılmış veya tahrip edilmiştir. Toplam 1177 araç kullanılamaz hale getirilmiştir.

        İlk günden itibaren sayın Başbakanımızın da talimatıyla valiliklerde zarar tespit komisyonları kurulmuş, zararlar Başbakanlık'taki fondan karşılanacaktır. 10244 kişi gözaltına alındı. Bu olaylara katılan, şiddet eyleminde bulunanların tespit çalışmaları da son hızıyla yürütülüyor. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olan güvenlik birimleri de görevlerini tüm hassasiyetiyle yerine getirmeye devam etmektedir.

        "BUNUN HİÇBİR SİYASİ AKLA FAYDASI YOKTUR"

        İçişleri Bakanlığı olarak üzerimize düşeni en az zarar verecek, milletimizi en memnun edecek şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki Türkiye'nin bölgesindeki kargaşa sonrası bölge ülkelerinden misafirlerin kabul edildiği bir dönemde, bölgede ve Türkiye'de daha etkili bir Türkiye için çalışırken, kendi iç sorunlarımızla, vandalizm ve şiddetle uğraştırmaya çalışan kesimler vardır, olacaktır. Bunların başarılı olmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Herkes elinden geleni yapmalı ve milletimize gereksiz bedeller ödetmemeli, acılar yaşatmamalı. Bunun hiçbir siyasi akla da faydası yoktur.

        Şu tarihten itibaren bütün vatandaşlarımıza, bu işte inisiyatif alabilecek sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere çağrım, sokak hareketlerinden şiddetten medet ummaktan derhal vazgeçsin. Şiddet için sokağa çıkmasın. Biz de daha kaliteli hizmet yapmak üzere çalışalım. Türkiye çok tecrübeli bu konularda. En az zararla meseleyi yönetmeyi biliyoruz. Nasıl tedbir alınır ve bu tedbirler sonucunda yine de zarar gören vatandaşlarımızın zararı nasıl karşılanır tecrübeliyiz, gereğini yaparız. Vatandaşlara çağrım, rahat olsunlar, bazı bölgelerde çok sıkıntı çeken vatandaşlarımız olduğunu biliyoruz. Bu şiddeti nefretle kınadıklarını biliyoruz. Beklenmedik olaylarla karşılaşabiliriz, onlar bizi yıldırmamalı, kendi yaptıklarımızı gözden geçirir, eksikleri giderir yolumuza Türkiye olarak devam ederiz. Bu bölgede gerçekten güçlenen tek siyasi istikrara sahip ülke olan Türkiye'yi örselemeye çalışan bir takım siyasi işbirlikleri olabilir. bunları aşacak güçtedir Türkiye. Bunu ispatlamıştır. Hiç olmamasını arzu ederdik. Tedbir alırken 77 milyon olduğumuzu unutmamamız gerekir. Olaylara karışan insanların sayısının o şehirlerle kıyaslandığında geri kalan çok büyük çoğunluğun sağduyu içinde, Türkiye'nin gelişmesinden memnun olan tavırla olayların dışında kaldığını unutmamak gerekir.

        "ÇOK MARJİNAL KESİM AİT OLDUKLARI KİMLİĞE ZARAR VERİYOR"

        Çok marjinal bir kesim hem bulundukları ile hem ait oldukları kimliğe zarar veriyorlar. Bundan derhal vazgeçmeliler. Ne söyleniyorsa siyasetçiler söylemelidirler. Bütün Türkiye'nin bundan sonraki gelişmeleri hep birlikte takip ederek bu tür şiddet olaylarına kesinlikle son vermiş bir Türkiye'ye katkıda bulunmalarını kendileri bakımından faydalı görüyorum. Olumsuz tavır gösterseler de bu durum aşılacaktır. Olumlu tavır göstermeleri kendileri için de yararlı olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ