Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ANKARA uluslararası koalisyonda yer alma koşulları arasında yer verdiği “Suriyeli muhaliflere destek” maddesini ABD’ye kabul ettirdi

        ANKARA uluslararası koalisyonda yer alma koşulları arasında yer verdiği “Suriyeli muhaliflere destek” maddesini ABD’ye kabul ettirdi. Uzlaşma ABD Başkanı Barack Obama’nın uluslararası koalisyon özel temsilcisi emekli Orgeneral John Allen’ın Ankara ziyareti sırasında sağlandı. İki ülke arasında sağlanan anlaşmayı ABD Dışişleri Bakanlığı duyurdu. Açıklamada “Türkiye ılımlı Suriyeli muhaliflere eğitim ve malzeme desteği vermeyi kabul etti” ifadesinin kullanılması dikkat çekti. Allen’ın ziyareti sırasında belirleren çerçeveye göre; Suriyeli muhalif gruplardan 2 bin kişiye savaş eğitimi Türkiye’de verilecek. Eğitimde TSK’nın yanısıra ABD askerleri de görev alacak.

        TÜRKİYE SEÇECEK

        Eğitim verilecek Suriyelilerin seçimini Türkiye yapacak. Böylece YPG gibi PKK uzantısı grupların önü kesilirken, Özgür Suriye Ordusu ve Esad karşıtı diğer gruplar tercih edilecek. ABD, Suriyeli muhaliflere silah yardımı da yapacak. Türkiye’ye gelecek ABD askeri sayısı da dahil olmak üzere anlaşmanın ayrıntıları Pentagon heyetinin Ankara ziyaretinde metne bağlanacak. ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Marie Harf, basın toplantısında “Türkiye Suriyeli ılımlı muhaliflere eğitim ve ekipman desteği vermeyi kabul etti. Bu kapsamda ABD Savunma Bakanlığı’ndan planlama ekibi, askeri kanallar yoluyla planlamalar yapmak için gelecek hafta Ankara’ya gidecek” dedi.

        ‘ESAD KONUSUNDA MUTABIKIZ’

        Harf, iki tarafın, IŞİD’in bozguna uğratılması ve Esad’ın meşruiyetini kaybettiği noktasında mutabık kaldıklarını bildirerek, “Bu askeri kampanyada IŞİD’in arkasından gitmeye odaklandığımızı belirttik. Ama Suriye’nin geleceğinin nasıl olması gerektiği konusunda mutabıkız” diye konuştu. Tampon bölge veya uçuşa yasak bölgeyi şu anda bir seçenek olarak görmediklerini belirten Harf, “ABD’nin Türkiye’nin karadan asker göndermesini görmek isteyip istemediğine” yönelik soru üzerine, “Bunun nasıl görünebileceğine dair onlarla görüşmelerimiz var. Buna açık olmadığımız yönünde bir işaret vermiyorum, sadece onlarla örüşmeler yapıyoruz” dedi.

        OBAMA’NIN DANIŞMANI FİDAN’LA GÖRÜŞTÜ

        OBAMA’nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco dün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Monaco’nun Fidan ile “yakın terörle’ mücadele işbirliğini derinleştirmek ile IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona Türkiye’nin eşsiz kapasitesinin daha fazla entegre edilmesinin yollarını görüşmek için bir araya geldiği bildirildi. Monaco ve Fidan’ın ayrıca, Suriye’de El Kaide’nin yaydığı ortak tehdidi gözden geçirdiği ve güvenlik ve istihbarat konusunda yakından istişareye devam etme noktasında mutabık kaldığı ifade edildi.

        'TÜRKİYE BİZİM MÜTTEFİKİMİZ'

        NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün Gaziantep’te konuşlu Patriot hava savunma sistemlerini inceledi. ABD’li askerlere teşekkür eden Stoltenberg, “Türkiye bizim müttefikimiz. NATO da her zaman müttefiklerinin yanında olmuştur. Türkiye ihtiyaç duyduğu sürece burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ