Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Papa’nın mezarını ziyaret etmeme Vatikan izin verdi.

        İtalya’ya kaçak yollardan geldiği için polis merkezinde gözaltında tutulan Mehmet Ali Ağca, İtalyan La Repubblica Gazetesi’ne konuştu. 1981’de Papa 2. Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan ve bu olaydan 2 yıl sonra 27 Aralık 1983’te Papa tarafından İtalya’da bulunduğu cezaevinde ziyaret edilen Ağca, “Papa’nın onu affetmesinin 31’inci yıldönümünde İtalya’ya gittiğini ve Vatikan’ın da Papa’nın mezarını ziyaret etmesine izin verdiğini” söyledi.

        2 Nisan 2005 tarihinde ölen Papa 2. Jean Paul’ün mezarına 2 demet beyaz gül bıraktığı anımsatılan Ağca, İtalyan gazetesine şunları söyledi: “Yüreğimden gelen bir jestti. Papa’nın cenazesine katılamamıştım ve bu nedenle adeta manevi kardeşime armağan sunmak istedim. Papa’yı ziyaret etmeme ise Vatikan izin verdi. Böylece Papaların mezarlarının bulunduğu bölüme girebildim. Bana Vatikan’daki polis arkadaşlar da eşlik etti.”

        "İYİ NİYETLİ BİR TÖVBE"

        Ağca, İtalyan muhabirin, “Vatikan’dan özel izin? Yanlış olmasın. Kim size bu izni verdi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Şunu hatırlamalıyız ki Kardinal Peter Turkson (Papalık Adalet ve Barış Konseyi Başkanı) Papa 2’nci Jean Paul’ün mezarına giderek dua edebileceğimi söylemişti. Zaten ilk olarak beni affeden 2’nci Jean Paul olmuştu. Yani o bile beni affediyordu. Uzun zamandır Vatikan ve kardinaller ile iletişime geçmeye çalışıyordum.” Katolik bir din adamı ise La Repubblica Gazetesi’ne, Ağca’nın, öldürmeye çalıştığı Papa’nın mezarına kadar gidip çiçek bırakmasını, “İyi niyetli bir tövbe şekli. Papa’nın onu affetmesinden daha büyük bir davranış” sözleriyle değerlendirdi.

        İTALYAN İSTİHBARATI MI İZİN VERDİ?

        İtalya’ya girişi yasak olan Mehmet Ali Ağca’nın bu ülkeye nasıl girdiği ise hâlâ tartışılıyor. Corriere della Sera Gazetesi, Ağca’nın İtalya’ya girişiyle ilgili şunları yazdı: “Müfettişler, İtalya’ya ve Avrupa Birliği (AB) topraklarına girmesi mümkün olmayan Ağca’nın birilerinden yardım almış olabileceği şüphesini de göz ardı etmiyor. Ağca’nın, Avusturya sınırından, kendisinin kullanmadığı bir otomobille girdiği anlaşılıyor. Ama Schengen bölgesine kimlik göstermeden nasıl girdiği gizemini koruyor.” İtalyan internet sitelerinde ise “Böyle birisi, birçok ülkenin gizli servislerinin haberi olmadan hareket edemez”, “İşbirlikçisi olmadan sınırı geçemez” gibi yorumlar da yapılıyor.

        BUGÜN SINIR DIŞI EDİLMESİ BEKLENİYOR

        İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberinde; Ağca'nın durumuna bakan sulh hakiminin, İtalya'ya Avusturya üzerinden gelerek, 13 Mayıs 1981'de Aziz Petrus Meydanı'nda suikast girişimi ile yaraladığı Papa 2. Jean Paul'ün kabrini ziyaret eden Ağca için İtalya'dan sınırdışı edilmesi yönünde karar verdiği ifade edildi.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Papa suikasti faili Ağca'nın İtalya'ya girmek için uygun vizesinin olmaması sebebiyle alacağı sınırdışı kararını takiben akşam saatlerinde Alitalia'ya ait uçakla Türkiye'ye gönderileceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ