Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Yaşar Erkan 1912 yılında Erzincan'ın Refahiye İlçesine bağlı İspidi köyünde doğdu. 4 Yaşındayken İstanbul'a geldi. Kumkapı Güreş Kulübünde güreşe başlamış ve burada yetişmiştir. Babası Ali efendi de köylerinin meşhur pehlivanlarındandır. Asıl soyadları Naçar olmasına ragmen olimpiyat şampiyonu olduktan sonra Atatürk tarafından Erkan olarak degiştirilmiştir.

Yaşar Erkan 1933 yılında Türk Milli Güreş takımına seçildi, aynı yıl Balkan Şampiyonluğunu kazandı. Bu şampiyonluğu 1934 ve 1935 yıllarında da elinde tuttu. Berlin'de greko-romen stilde 61 kilo Olimpiyat şampiyonluğunu kazandı (1936). Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa Türk bayrağını göndere çektiren sporcumuz oldu. 1940 yılında da sıkletinin Balkan şampiyonluğunu kazandıktan sonra minderden çekildi.

Yaşar Erkan, altın madalya aldıktan sonra "Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler'in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür. " diyerek yaşadıgı mutlulugu ifade etmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, bu ilk olimpiyat şampiyonumuzu kutlamak için çektigi telgrafta"Kendin küçüksün; ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!" ifadelerini kullanmış daha sonra kendisine yine Atatürktarafından bir ev ve çeşitli hediyeler verilmiştir.

Asıl mesleginin terzilik oldugu bilinen, Yaşar Erkan Türk Milli Güreş Takımında antrenör olarakta görev yapmıştır.

Tarihte Bugün

Yaşar Erkan, 1936 yılında Berlin Olimpiyatları'nda grekoromen güreşte 61 kilo şampiyonu oldu.

BAKMADAN GEÇME