Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik İstanbul Adliyesi'nde yoğun güvenlik önlemi

        Berkin Elvan davasının görüldüğü İstanbul Adalet Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşların kimlik kontrolü, üst ve çanta araması yapıldıktan sonra adliyeye girişine izin verildi. Sanık polis memuru duruşmaya görüntülü sistem ile katıldı. Görüntülerin iyileştirilmesine ilişkin TÜBİTAK ve TRT'den yanıt geldi. TRT "İsteni̇len yeterli̇li̇kte uzman bi̇li̇rki̇şi̇ yok" yanıtını gönderdi. Sanığın tutuklanması talebini reddeden mahkeme sonraki duruşma öncesi gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar verdi.

        Habertürk Haber Merkezi'nden Veli Sarıboğa'nın aktardığı bilgilere göre, Okmeydanı'nda Gezi eylemleri sırasında, başına gaz kapsülü isabet eden Berkin Elvan'ın ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru F.D.'nin yargılanmasına 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın 3. duruşması nedeniyle adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. İstanbul Adalet Sarayı'na vatandaş girişi yapılan 3 ayrı ana girişe yakın noktalarda, adliye önündeki meydan ve metrobüs durağından adliyeye giriş noktasında, polis arama noktaları oluşturuldu. Kimlik kontrolü, üst araması ve çanta araması yapıldıktan sonra vatandaşların adliye girişine izin verildi.

        REKLAM

        Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru F.D.'nin görüntülü sistem ile katıldığı duruşmayı Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ile birlikte CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Hilmi Yarayıcı, Gamze Akkuş İlgezdi, Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük de izledi.

        VAN ADLİYESİNDEKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ

        Sanık polis memurunun bulunduğu Van Ağır Ceza Mahkemesiyle görüntülü bağlantı kurulamadığı için duruşmaya 15 dakika ara verildi. Mahkeme Başkanı Rüzgar Canel, Van'daki elektrik kesintisi nedeniyle bağlantı kurulamadığını söyledi. 30 dakika sonra bağlantı kurulabildi.

        SANIK POLİS MEMURU DURUŞMAYA ÇAĞRILDI

        Mahkeme heyeti, avukatlarının sanık polis memuru F.D.'nin duruşmadan muaf tutulması talebini reddetti. Mahkeme, tanıkların dinleneceği, teşhis işlemleri yapılacağı gerekçesiyle sanık polis memurunun duruşmaya yine görüntülü olarak katılmasına karar verildi.

        TUTUKLANMASI TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

        REKLAM

        Mahkeme, Berkin Elvan'ın ailesinin avukatlarının, sanık polis memurunun tutuklanması talebini, "sanığın duruşmaları takip etmiş olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmamasını" dikkate alınarak reddetti.

        TÜBİTAK RAPORU MAHKEMEDE

        Mahkeme başkanı, olay anına ilişkin görüntülerin iyileştirilmesine ilişkin TÜBİTAK raporu ile iyileştirilen görüntülerin mahkemeye gönderildiğini söyledi.

        TRT: İSTENİLEN YETERLİLİKTE UZMAN BİLİRKİŞİ YOK

        Mahkeme başkanı, olay anına ait görüntülerin iyileştirilmesi için gönderildiği TRT'nin, "eski görüntülerin iyileştirmesinin filmler için geçerliği olduğu, CD ve kasetlere aktarılan veya güvenlik kamerası gibi teknik cihazlardan alınan görüntülerin iyileştirilmesi ve netleştirmesi için alt yapısı bulunmadığı, gönderilen belge ve bilgileri inceleyecek yeterlilikte bir uzman bilirkişi bulunmadığının" bildirildiğini belirtti.

        Müşteki avukatlarının, olay yeri görüntülerinin TÜBİTAK tarafından iyileştirilerek gönderilmesine rağmen TRT tarafından verilen olumsuz cevap nedeniyle TRT ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise bu talebin reddine karar verdi.

        Mahkeme, gelecek duruşma öncesi gerekli güvenlik önlemlerinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar vererek davayı 13 Aralık'a erteledi.

        'İSTEĞİMİZ SADECE ADALET'

        Duruşma sonrası Elvan ailesi açıklama yaptı. Baba Sami Elvan, "Biz Elvan ailesi ve bütün 'Gezi' aileleri beraberiz. Sadece bizim istediğimiz hukuk ve adalet. Bizim çocuğumuzu terörize ederek, bugün avukatlarımızı herkesi susturmaya çalışıyorlar. Biz bunlarla yılmayacağız. O zanlı burada yargılanmalı. Burada bizim karşımıza çıkıp bizim karşımızda haklı olduğunu ispat etmeli. Eğer haklıysa maskeyle, gözlükle, takma bıyıkla karımıza çıkmamalı. Gelsin burada insanca kendini savunsun. Biz insan yemiyoruz" dedi. Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ise "Bu siyasetin utancı. Bunlar utançlarıyla yüzleşmiyorlar. Yüzleşecekler bunlar" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ