Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İsviçre'de 'boynuzlu mu, boynuzsuz mu' referandumu!

        İsviçre'de seçmenler bu haftasonu ilginç bir karar için sandık başına gidecekler. Ülkede düzenlenecek referandumda seçmenler ineklerin boynuzlu mu yoksa boynuzsuz mu olması yönünde tercihlerini oylayacak.

        Ülkeyi referanduma götüren ise 66 yaşındaki sığır yetiştiricisi Armin Capaul'un 9 yıllık mücadelesi oldu. İneklerin boynuzlarının kesilmesine karşı olan Capaul, düzenlediği imza kampanyasıyla 100 bin imza toplandı.

        İneklerin boynuzlarının kesilmesine karşı olanlar, hayvanların doğal halleriyle bırakılmasının onların mutluluğu için elzem olduğunu savunurken, içlerinde Sığır Yetiştiricileri Federasyonu'nun da olduğu düzenlemenin karşıtı olan kişi ve kurumlar, düzenlemenin maliyetleri yükselteceğini ve diğer gider kalemlerinden kesintiye gitmek zorunda olacaklarını belirtiyor.

        Anketler ise referandumda başa baş bir yarış olacağını öngörüyor. Özellikle parlamentonun düzenleme karşıtı bir görüş açıklamasının ardından, Capaul'un önerisine destek azalmış gibi görünüyor.

        İsviçre'deki ineklerin yüzde 75'inin boynuzlarının kesildiği belirtilirken, boynuzsuz ineklerin daha az yer kapladığı ve bu nedenle daha az maliyetli oldukları belirtiliyor.

        Capaul ise hükümetin boynuzlu inek sahiplerine yıllık 200 dolar ödeme yapmasını ve bu sayede ineklerin boyunuzlarının kesilmesinin önlenmesini savunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ