Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İZMİR'de böbrek yetmezliği hastası Salise Yücel (53) ve Zeynep Akınsu (58), 10 yıl önce eşlerinden alınan böbreklerle çapraz nakille hayata tutundu. Sağlıklarına kavuşan Yücel ve Akınsu, hem ikinci hayatlarında 10'uncu yıllarını hem de 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlamak için nakillerini gerçekleştiren doktorlarını ziyaret etti.

        Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi, 5 torun sahibi Salise Yücel ile Menderes'e bağlı Tekeli köyünde oturan 3 çocuk annesi Zeynep Akınsu'nun yolları, böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle İzmir'deki Acıbadem Kent Hastanesi'nde kesişti. 10 yıl önce kan uyuşmazlığı nedeniyle eşleri Mehmet Akınsu (62) ve Mülayim Yücel (58) donör olamayan 2 hastaya çapraz nakil yöntemi çare oldu. Yapılan tetkiklerde Mehmet Akınsu ve Mülayim Yücel’in birbirlerinin eşlerine verici olabilecekleri saptandı. Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok tarafından takipleri yapılan iki kadın, 10 yıl önce 14 Mart Tıp Bayramı’nda Opr. Dr. Işık Özgü ve Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu başkanlığındaki ekipler tarafından yan yana ameliyathanelerde nakil operasyonuna alındı. Nakil operasyonunun üzerinden 10 yıl geçen Zeynep Akınsu ve Salise Yücel, 14 Mart Tıp Bayramı'nda, Acıbadem Kent Hastanesi'nde nakli gerçekleştiren doktorlarını ziyaret etti.

        'İKİ SEVİNCİ BİR ARADA YAŞIYORUZ'

        10 yıl önce periton diyalizi yaptığını ve günden güne kötüleştiğini anlatan Salise Yücel, hastanede göreve başlayan Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok'un ilk hastaları olduklarını dile getirerek "Çok mutluyum, gururluyum, sağlığıma kavuştum. Çocuklarımla ilgilenemiyordum. Şu an her şeyle ilgilenebiliyorum. Saat 05.00'da kalkıp yola çıktım. Burada kan verdim, sonuçlarımı aldım. Doktorlarımın Tıp Bayramı'nı kutluyorum, aynı anda nakil günümüzü de kutluyoruz. İki sevinci bir arada yaşıyoruz" dedi.

        Nakil ameliyatından önce eşinin değerlerine bakıldığını ancak uyumsuz bulunduğunu anlatan Yücel, şöyle devam etti:

        "Eşimin böbreği bana uymuyordu. Vericim de yoktu. Oğlum istedi ama küçük olduğu için kıyamadım. Mehmet abimin böbreği bana uydu. Kanlarımız, dokularımız her şeyimiz uydu. Benim eşim onun eşine o da bana can verdi. Ara ara görüşüyoruz. Onlar farklı ilde yaşıyorlar. 14 Mart'ta buraya gelmeden önce telefonlaştık, buraya gelmek için sözleştik. Çapraz nakli herkese öneririm. Nakilden sonra dikkatli yaşamak gerekiyor. Nakilden önce yatağa düştüm ama şimdi doktorlarımın tavsiyelerine uyarak yaşıyorum. Çok sağlıklı hissediyorum."

        'HER YIL BİR MANİ OLMAZSA GELİYORUZ'

        2002'den beri böbrek yetmezliği hastalığı ile mücadele ettiğini anlatan Zeynep Akınsu da şunları söyledi:

        "O dönemde Yeşilyurt'ta Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyordum. Sonra buraya müracaat ettik. Uyumlu böbrek bulundu. Doktorlarımızdan çok memnunuz. Onlar ne dediyse uyguladım. Salise hanım ile yine bu yıl irtibata geçtik. Her yıl bir mani olmazsa geliyoruz. Allah ömür verirse her yıl kutlamaya devam edeceğiz. Çapraz nakli herkese öneririm."

        'EŞLERİ BİRBİRLERİNE ÇARE OLDU'

        Her yıl 14 Mart Tıp Bayramı'nda hastalarıyla bir araya geldiklerini kaydeden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok, onları sağlıklı görmenin kendilerini de mutlu ettiğini dile getirerek "Bizim için bütün hastalarımız önemli ama bu iki hastamızın daha farklı bir yeri var. Ben de onlarla bu hastaneye başlamıştım. Aynı zamanda ameliyatları da 14 Mart'a denk geldiği için her yıl ya ararlar ya da gelip Tıp Bayramımızı kutlarlar. Bu vesileyle biz de onların 10'uncu yaşı gibi olan bu bayramı beraber kutluyoruz. İkisi için özel bir nakil gerçekleşti. Çünkü ikisi de eşinden alacaktı ve uyumsuzluk vardı. Hem doku hem kan grubu uyumsuzluğu vardı. O yüzden bu iki hanım ve eşleri birbirlerine çare oldular. Çapraz nakil gerçekleştirdik. 10'uncu yılımızda maşallah böbrek fonksiyonları ikisinin de mükemmel durumda. İnşallah ömür boyu da hep böyle gider. İşlerinde güçlerindeler, çalışıyorlar aktif olarak. Çapraz naklin de çok önemli bir çözüm olduğunu herkese duyurmak istiyoruz" diye konuştu. Doç. Dr. Ok, bu yıl Dünya Böbrek Günü'nün de 14 Mart'ta kutlandığına dikkati çekip, çok özel bir tesadüfü yaşadıklarını vurguladı.

        Opr. Dr. Işık Özgü de "Hastalarımızı böyle sağlıklı görmek hepimizi mutlu eden bir şey. Hastalarımız iyi oldukça biz de mutlu oluyoruz. 10 yıl geçmiş. Zamanın ne kadar çabuk geçtiğini de anlıyoruz. Her yıl 14 Mart'ta beni göremeseler de telefonla ulaşıp tıp bayramımı kutluyorlar" ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler