Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık KGF'deki batık diğerlerinden fazla değil - Para Haberleri

        Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile alınan önlemler sonucu ekonomide çok ciddi aktivitenin olduğunu belirterek, “Araştırma birimimizin 3. çeyrek büyüme tahmini yüzde 8’in üzerinde. Yılın tamamında ise yüzde 6’lık büyüme bekliyoruz. Alınan tedbirler ekonomiyi canlandırma konusunda süper çalıştı” dedi.

        KGF destekli kredilerle ekonomiyi canlandırma programının sadece ekonomik anlamda değil, moral anlamında da başarılı olduğunu kaydeden Erbil, “Kullanılan limitlerin geri ödemeleri başladı. Sinyallere göre geri ödemelerin performansı diğer kredilerdeki sorunlu kredilerden farklı değil. Dolayısıyla KGF kredilerinin doğru yerlere ve doğru müşterilere gittiğini düşünüyoruz” dedi.

        REKLAM

        Erbil, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının ekonomiye etkisi ile ilgili olarak “Yapılan açıklamalar durumun belli ivedilikle, rasyonellik ve iyi niyet kapsamında çözüleceği yönünde. Alınan kararlar sert. Rasyonel bir diplomatik yaklaşımla en kısa zamanda sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Bu konu çözüldüğü takdirde piyasalara etkisinin kalıcı negatif olacağını düşünmüyorum. Aklıselimle çözülmesinden yanayız” diye konuştu.

        Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, kurumlar vergisinin finans sektöründe 2 puan artırılmasının sürpriz olduğunu bu gelişmenin Garanti’ye etkisinin ise 150 milyon lira olacağını söyledi. Erbil, “Dokuz ayda kredi büyümemiz % 20’ye yaklaştı. Kredi verme iştahımız tamdır. Bu yılın tamamında kredi büyümemizin yüzde 21-22 olmasını tahmin ediyoruz” dedi.

        ‘BANKALARIN DÖVİZ LİKİDİTESİ SAĞLAM’

        Türkiye’nin son iki yıldır fazlaca testten geçtiğine dikkati çeken Erbil, bankaların bunlara ne kadar güçlü ve başarılı reaksiyon gösterdiğini herkesin gördüğünü vurguladı. Erbil, bankacılık sektörünün bundan daha ciddi şoklara karşı gerekli yabancı para likiditesine sahip olduğunu ve bugün itibarıyla Garanti’nin 12 milyar dolarlık likiditesinin bulunduğunu söyledi. Sektörün likiditesinin sağlam olduğunun, bununla ilgili herhangi bir endişe ve sıkıntının sektörde olmadığının altını çizen Erbil, “Bankaların sermaye yeterlilik oranları belki de son dönemlerin en yüksek seviyelerindedir. Bugün itibarıyla bankamızın solo sermaye yeterlilik oranı yüzde 19’lara varmıştır. Konsolide olarak baktığımızda oran yüzde 17’nin üzerindedir. Sektör ortalaması da yüksek” diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ