Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP, Tarih Kurumu’nun 101 milyon YTL’sini verdi

        TÜRK Tarih Kurumu (TTK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda Atatürk’ün vasiyetiyle Türkiye İş Bankası hisselerinden kurumun payına düşen ana para ve nemayı aldı. İş Bankası’nda bloke edilmiş halde duran 2000, 2003, 2004 ve 2005 yıllarını kapsayan 101 milyon 456.708 YTL, kurumun hesabına yatırıldı.

        ATAĞA KALKACAKLAR

        Bu arada Atatürk’ün vasiyetinde hisselerin nemalarından pay alacağı belirtilen Türk Dil Kurumu ile bloke paranın ödenmesi görüşmeleri sürüyor.

        ATATÜRK’ÜN VASİYETİ

        Atatürkün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetnamesinde İş Bankası hisselerinin yüzde 28.2’si CHP’ye bırakıldı. Vasiyete göre CHP bu hisselerin sahibi ama, gelirinin sahibi değil. O gelirlerin kimlere nasıl ödeneceği ise vasiyetnameyle Atatürk tarafından saptanmıştı. Şahıslara yapılan ödemelerden kalan nema, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu arasında paylaştırılacaktı.

        Ancak TTK ve TDK’nın durumları için, 1982 Anayasası’nda yeni bir madde düzenlendi. Bu iki kurum, dernek statüsünde iken, birer kamu kurumu haline getirildi. Sonra bir de yasa çıkarıldı. Kurumların yöneticileri yeniden belirlendi. 2000 yılından sonra CHP yönetimi, Bu kurumlar 12 Eylül’de kapatılmış ve ilgili yasa da değiştirilmiştir. Yerine kurulan kurumlar da ayrı birer tüzel kişiliktir iddiasını ortaya koymuştu. Yeni kurumlara yapılan ödemeleri de o vakte kadar durduruldu. Ancak Yargıtay aşamasında bu görüş reddedildi. Atatürk hisselerinin nema ödemelerinin yeni kurumlara yapılması gerektiği kabul edildi.

        Sefa KAPLAN/HÜRRİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ