Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam LES başvuruları başladı

        Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2006 Aralık Dönemi Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (LES) 3 Aralık 2006'da 40 ilde ve KKTC'nin Başkenti Lefkoşa'da yapılacağını bildirdi.

        Yarımağan, yaptığı yazılı açıklamada, sınavın Adana, Afyonkarahisar, Ankara,

        Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne,

        Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir,

        Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya,

        Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak'ta yapılacağını kaydetti.

        Bütün yükseköğretim kurumlarının, lisansüstü programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde LES sonuçlarını kullanacaklarını vurgulayan Yarımağan, adayların LES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 45 (Lisans diplomasıyla doktora ve sanatta yetirlik programına başvuracaklar için 55) puan almaları gerektiğini ifade etti.

        Yükseköğretim kurumlarının, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde LES puanının yüzde 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklarını belirten Yarımağan, şunları kaydetti:

        ''Yükseköğretim kurumları, seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan

        yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları

        sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

        Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla yurt dışına lisanüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayların seçme ve yerleştirme işlemlerinde LES puanları kullanılacaktır. Araştırma görevlilerinin atamalarında da diğer değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra bu puanlar kullanılacaktır.

        LES'e en az lisans diplomasına sahip olanlar ile sınavın yapıldığı tarihten

        itibaren bir yıl içinde bir lisans programından mezun olabilecek durumda

        bulunanlar girebilecektir. Yabancı uyruklu öğrenciler de bu sınava

        katılabilecektir.

        Bu sınav ile ilgili başvuru evrakı üniversite rektörlüklerine

        gönderilecektir. Bu sınava başvurmak isteyen adaylardan bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden, mezun adaylar ise istedikleri üniversiteden başvuru evrakını 18-27 Eylül 2006 tarihleri arasında 2 YTL karşılığında temin edeceklerdir. Kurallara uygun olarak doldurdukları başvuru belgelerini, 45 YTL sınav ücretini yatırdıklarını gösteren banka dekontu ile birlikte en geç 27 Eylül 2006 tarihinde, mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerine, mezun olanlar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir. Başvuru belgeleri teslim edilirken 2 YTL olan başvuru hizmet ücreti de adaylar tarafından ödenecektir.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ