Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Duble yol yapımı 2007'de frenlenecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Önceki gün yayımlanan 2007 yılı programına göre önümüzdeki yıl yapılacak duble yol uzunluğu 1500 kilometreyle sınırlandı. Programda, duble yollar dışında havayolu taşımacılığına da önem verildi. Buna göre 2007 yılıyla birlikte İstanbul'a yeni bir havaalanı kurulması için çalışmalara başlanacak. Ayrıca 2008 yılı sonuna kadar bölgesel havayolu taşımacılığında maliyetler azaltılacak.

        Önceki gün yayımlanarak yürürlüğe giren 2007 Yılı Programı'na göre 2007-2008 döneminde ulaştırma alanında bir dizi proje yürürlüğe girecek. Bu projelerin en önemlisini halen yapımı süren duble yollar oluşturacak. Buna göre gelecek yıl 1500 kilometre duble yol yapılacak. Sadece 2003-2005 arasında 6750 kilometre duble yol yapıldığı dikkate alındığında; 2007 yılı hedefi duble yol yapımı kısmen duraklayacak. Programa göre karayolları altyapısındaki kara noktaların da giderilmesi için bu yıl başlatılan çalışmalar 2008 sonuna kadar sürecek ve 2007-2008 döneminde toplam 200 adet kara nokta ortadan kaldırılacak. Ayrıca yine 2 yıl içinde ulaştırma sektörü için gerekli olan sektör stratejisi oluşturulacak.

        Programa göre sektörün yeniden yapılandırılması kapsamında Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü de yeniden yapılandırılacak. Bu konuyla ilgili yasa taslağının hazır olduğu belirtilen programa göre 2007 yılı içinde de taslağın yasalaştırılması için çalışmalar yapılacak. Ayrıca demiryollarında özel sektör katkısı ile organize sanayi bölgelerine ve büyük fabrikalara bağlantı hatları yapılacak. Denizyolu taşımacılığında da liman otoritesi kurulması planlanıyor. Buna göre liman yönetiminde dağınıklığın giderilmesi ve devlet tarafından belirlenecek politikanın liman ihtiyaçlarını da göz önüne alacak şekilde uygulanmasını teminen, Türkiye için liman otoritesi modeli belirlenecek ve gerekli düzenlemeler yapılacak. Liman otoritesi tek bir liman için kararlar almaktan ziyade tüm limanları makro açıdan gözeten ve düzeni sağlayan bir yapılanmaya sahip olacak.

        Planda İstanbul bölgesi için yeni havaalanı çalışmalarının da 2007 yılında başlayacağı belirtildi. Buna göre 2009 yılı sonuna kadar da havaalanı çalışmaları bitmiş olacak. Ayrıca 2008 sonuna kadar bölgesel havayolu taşımacılığının geliştirilmesi için bu alandaki maliyetlerin azaltılması çalışmaları yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ