Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Son dakika! Kuzey Kore'den ABD atağı!

        Dün ABD heyetinin, ABD Başkanı Donald Trump ileKuzeyKoreDevlet Başkanı Kim Jong-un arasında yapılması muhtemel zirve içinKuzeyKoreli heyetle görüştüğü bildirildi.

        Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong-çol, ABD'ye hareket etmeden önce Pekin Havaalanı'nda Çinli yetkililerle görüşecek. Kuzey Kore de üst düzey diplomat ve aynı zamanda eski gizli servis şefi Kim Yong Chol'ü Washington'a gönderirken bugün kameralar tarafından görüntülendi ve ajanslar son dakika olarak duyurdu. Chol'ü taşıyan uçak, Çin'in başkenti Pekin'den hareket etti. Trump da Kuzey Kore heyetinin zirveyi görüşmek üzere New York'a geldiğini doğruladı.

        ABDDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklamada, ABD heyetininKuzey Kore'deki silahsızlandırılmış bölgede bulunan Panmunjom köyündeKuzeyKoreli heyetle görüştüğünü bildirmiş,Nauert, "Başkan ileKuzeyKorelideri Kim Jong-un arasındaki toplantı için hazırlıklara devam ediyoruz." ifadesini kullanmıştı.

        REKLAM

        KUZEY KORE DE HEYET GÖNDERDİ

        Kuzey Koreli üst düzey bir yetkilinin, Singapur'da yapılması planlanan liderler zirvesi öncesinde temaslarda bulunmak üzere ABD'yi ziyaret edeceği bildirildi.

        Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yong-çol, ABD'ye hareket etmeden önce Pekin Havaalanı'nda Çinli yetkililerle görüşecek.

        Adının açıklanmasını istemeyen Çinli yetkili, ziyarete ilişkin "Başkan Yardımcısı Kim Yong-çol, Pekin'e ulaşmıştır. Burada havaalanında Çinli yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından yarın ABD'ye hareket edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

        Kim'in ziyaretinin iki ülke heyetlerinin Singapur zirvesi için Seul'de yaptığı hazırlık görüşmelerinin ardından gelmesi dikkati çekti.

        Kim'in ABD'de de Singapur'da yapılması planlanan liderler zirvesi öncesinde temaslarda bulunacağı kaydedildi.

        Kuzey Kore'nin eski askeri istihbarat şefi olan Kim, nükleer silahsızlanma ve güvenlik meselelerine hakim bir isim olarak tanınıyor. Kim, geçmişte Güney Kore yönetimi tarafından Kuzey Kore ordusunun giriştiği bazı provokatif eylemlerden sorumlu tutulmuştu. Güney Koreli 46 denizcinin 2010'da ölümüne yol açan torpido saldırısını Kim'in planladığı ileri sürülmüştü.

        TRUMP DOĞRULADI

        "Kuzey Kore ile görüşmelerimiz için harika bir ekip biraraya getirdik. Zirve ve daha fazlasıyla ilgili buluşmalar halihazırda gerçekleşmektedir. Kuzey Kore Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Young Chol, New York için yola çıktı. Mektubuma sağlam bir yanıt, teşekkür ederim!" paylaşımında bulundu.

        Daha önce 12 Haziran'da Singapur'da gerçekleşmesi planan zirveyi Kim Jong Un'a bir mektup yazarak iptal eden Trump, Kuzey Kore'den ılımlı yanıt almış ve ABD ile görüşmek istediklerini vurgulamıştı. Trump, bu paylaşımında da mektuba göndermede bulundu.

        ABD VE KUZEY KORE HEYETLERİ SİNGAPUR'DA GÖRÜŞECEK

        ABD ve Kuzey Kore heyetlerinin ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan zirvedeki protokol ve güvenliğe ilişkin konuları görüşmek üzere Singapur'da hazırlık toplantısı yapacağı belirtildi.

        Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, toplantıda ABD heyetine Beyaz Saray'ın Operasyonlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Joe Hagin başkanlık edecek. Kuzey Kore heyetinin başında ise Devlet İşleri Komisyonu yetkilisi Kim Çang-son olacak.

        Görüşmede zirvenin hangi tarihte ve nerede yapılacağı, zirvede nasıl bir devlet protokolünün uygulanacağı ve hangi güvenlik önlemlerinin alınacağı gibi bazı konuların ele alınacağı bildirildi.

        Trump ile Kim arasında, Kore Yarımadası'nda nükleer silahsızlanma ve güvenlik konularının görüşüleceği kritik zirvenin 12 Haziran'da yapılması planlanıyordu. Ancak ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, zirveye katılmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Sonrasında Pyongyang yönetiminden gelen uzlaşma mesajları ve Seul'ün arabuluculuk çabalarının ardından Trump, zirvenin planlandığı gibi yapılabileceğini ifade etmişti.

        TRUMP GÖRÜŞMEYİ İPTAL ETMİŞTİ

        Trump, Perşembe günü, "12 Haziran'da Singapur'da yapılması planlanan zirveyi iptal etmeye karar verdim. Bunun, hemKuzeyKorehem de dünya için büyük bir geri adım olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullanmıştı.

        Öncesinde ise Beyaz Saray, Trump'ınKuzeyKoreliderine hitaben Singapur’da 12 Haziran’da yapılması planlanan zirveyi iptal ettiğini ileten mektubunu yayımlamıştı.

        Trump, önceki gün Amerikan Deniz Harp Okulunun mezuniyet töreni için Maryland'e hareketinden önce Beyaz Saray'ın bahçesinde basın mensuplarına kısa açıklama yapmış veKuzeyKorelideri Kim ile görüşmeye hala sıcak baktığını belirtmişti.

        Trump, "Neler olacağını göreceğiz. Şu anda onlarla konuşuyoruz. Yaptıkları açıklama çok olumluydu. (Kim ile yapılması muhtemel görüşme) Ayın 12'sinde bile olabilir. Bu görüşmeyi onlar çok istiyor, biz de olmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ