Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Zeki Alasya’nın cenazesi, yarın Levent Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek

        Ergün ÇOLAK / Ferhat ERDOĞAN / HT GAZETE

        ‘Bazı insanlar öldüğünde cenazesi bütün evlerden kalkarmış...’ Ayşen Gruda’nın sözleri, Zeki Alasya’yı tarif ediyor adeta... Genç yaşlı herkes, onun ölümüyle yaşamından bir şeylerin eksildiğini hissetti. Ama hiç kimse adeta onun yarısı olan Metin Akpınar kadar bu acıyı, eksikliği derinden hissetmeyecektir. 72 yıllık ömrüne 100’ü aşkın sinema, dizi ve tiyatro oyunu sığdıran Alasya’nın, bir yandan güldürse de hep hüzünlü bir yanı da vardı. 1974 yapımı ‘Köyden İndim Şehire’ filminde Hayret, Saffet, Himmet ve Gayret kardeşlerin Himmet’iydi... Filmlerinde kimi zaman saf bir Anadolu delikanlısını, kimi zaman mahcup bir âşığı canlandırdı, son dönemlerdeyse babacan rollere büründü. Akasya Durağı’nın Nuri Baba’sı, Küçük Ağa’nın Mehmet Ağası’ydı.

        TİYATRO VE SİNEMA YILLARI

        İstanbul’da dünyaya gelen Zeki Alasya, liseden sonra sanat hayatına 1959’da Milli Türk Talebe Birliği Tiyatrosu’nda amatör olarak başladı. Bir süre dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964’te, Arena Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuğa başladı. 1965’te Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra; 1967’de Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bu topluluğun tüm oyunlarında oyuncu, yazar, yönetmen olarak çalıştı. 1973, sinemaya adım attığı yıldı. Metin Akpınar ile Türk sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. 40 yılı aşkın sürede onlarca film ve oyunda yer aldılar. 1977’de de yönetmenlik yapmaya başladı. Yönettiği filmlerin çoğunda oyuncu olarak yer aldı. Sinemaya uzun süre ara verdikten sonra son filmi olan ‘Güle Güle’de oynadı.

        DEVEKUŞU KABARE

        Türk tiyatrosunun mihenk taşlarından biri olan Devekuşu Kabare, o ve Metin Akpınar’ın kariyerinde dönüm noktası oldu. Politik hicivlerle hafızalara kazındılar. ‘Aşk Olsun’ ve ‘Yasaklar’daki ‘Balayı’, ‘Kız İsteme’, ‘Deliler’, ‘Genelev’, ‘Galaksi Taksi’ ve ‘Sünnet’ skeçleri unutulmazlar arasına girdi. Hayatındaki dönüm noktası ise Metin Akpınar’la tanıştığı 1962 yılı oldu. Yıllarca, Zeki Metin’siz, Metin Zeki’siz düşünülemedi.

        ‘BİLEREK HATA YAPMADIM’

        Alasya, insani yanı öne çıkan bir sanatçıydı. 2013’te Beşiktaş Belediyesi’nin “Ustalara Saygı” gecesinde şu konuşmayı yapmıştı: “Hatalarımı, aksaklıklarımı, pürüzlerimi temizlemeye başladım. Atabildiğim kadar attım bütün pisliklerimi; iyi insan olmaya karar verdim. Öğrencilerime şunu söyledim: Çok iyi bir oyuncu olabilirsiniz. Ama en önemlisi iyi insan olmaktır. Benim için en önemlisi iyi insan olabilmek. Bu zamana kadar bilerek insanlara hiç hata yapmadım. İstemeden, farkına varmadan yaptığım bütün hatalar için birçoğu aramızda olmayan herkesten, hepinizden özür diliyorum.” Bu sözlerle adeta bir veda mesajı vermişti Zeki Alasya...

        TÜRKİYE'NİN İKİLİSİ

        Zeki Alasya ile Metin Akpınar, 1962 yılında tanıştı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu buluştukları adres oldu. 40 yılı aşkın bir süre tiyatroda da beyazperdede de omuz omuza veren Zeki ve Metin, Türkiye’nin ilk akla gelen ‘ikili’si oldu.

        "HER TARAFIM ÇAMUR İÇİNDE, KUSURA BAKMA"

        ‘MERCEDES’TE NAZİ YOK’

        Röportajında anlattığı bir diğer ilginç olaysa Nazilerle ilgiliydi. Sanatçıların cesur olmasıyla ilgili bir hikâyeyi Haldun Taner’in ağzından şöyle dile getirmişti: “Nazi imparatorluğu tırmanma sürecinde. Naziler bir kabare seyrediyorlar. Senaryo gereği oyunun bir sahnesinde başrol oyuncusu, ‘Aaa karşıdan bir Mercedes geliyor, herhalde içinde Naziler vardır’ demiş. Başrol oyuncusuna oyunun sonunda ‘Ayıp oluyor, Nazilerle lüks yaşamı bu kadar bağdaştırmayın’ demişler ve gitmişler. 15 gün sonra tekrar oyunu izlemeye geldiklerinde senaryo gereği o sahneye gelindiğinde ‘Aaa karşıdan bir Mercedes geliyor, içinde Nazi yok’ demişler.”

        TAZİYELERİ KIZI KABUL ETTİ

        Zeki Alasya 22 Nisan’da hastaneye yattı ve dün sabah Koç Üniversitesi Hastanesi’nde saat 10.32’de son nefesini verdi. Ölüm nedeni karaciğer rahatsızlığı olarak açıklandı. Cenaze Zincirlikuyu Mezarlığı Gasilhanesi’ne kaldırıldı. Alasya’nın cenazesi, yarın Levent Camii’nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Acı haberin ardından Alasya’nın kızı Zeynep ve aile bireyleri, taziyeleri Alasya’nın Etiler’deki evinde kabul etti. Metin Akpınar, taziyenin ardından sadece “Açıklama yapmayacağım, çok üzgünüm’’ dedi.

        LİDERLER, ZEKİ ALASYA İÇİN NE DEDİ?

        MİLLETİN GÖNLÜNDE MÜSTESNA YER EDİNDİ

        CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan: “Aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen merhum sanatçımız, her zaman sevgi ve saygıyla yâd edilecektir. Alasya’ya rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

        ÖZLEMLE ANACAĞIZ

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Hafızamızda geniş bir yere sahip olan, televizyon öncesi kuşak sanatçılarından Zeki Alasya, 50 yılı aşkın oyunculuk hayatında her zaman örnek bir kişi olmuştur. Canlandırdığı karakterlerle, seyircisiyle çok yakın bir iletişim kurmuştur. Oyunlarında ve filmlerinde sıklıkla toplumsal konuları işleyen değerli sanatçımızı her zaman özlemle anacağız.”

        SAYGIYLA ANILACAK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Hayatını tiyatro ve sinemaya adayan, Türk tiyatro ve sinemasının gelişiminde önemli katkıları bulunan merhum Zeki Alasya, sahneye koyduğu oyunlar ve canlandırdığı karakterlerle her zaman saygı ve takdirle hatırlanacaktır. Merhuma Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.”

        SİNEMANIN GÜLEN VE AHLAKLI YÜZÜYDÜ

        MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Türk sinemasının gülen ve ahlaklı yüzü, Türk tiyatrosunun başarılı ve zirve ismi Zeki Alasya’nın ani vefatı milletimizi derinden üzmüştür. ‘Zeki- Metin’ filmleriyle büyüyen bir nesil, bu güzide sanatçıların şefkati, hoşgörüsü, yardımseverliği, dostluğu ve duygusal yakınlığı mizahla buluşturmasını hafızalarından hiç çıkarmayacak.”

        BÜYÜK BİR KAYIP

        Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: “Sinemamız ve tiyatromuz adına dönüm noktası olarak tanımlanabilecek pek çok çalışmanın sahibi olan Alasya, yetiştirdiği değerli isimlerle de bu toprakların her zaman gurur ve şükranla yâd edeceği bir isim olacaktır. Seyircisini ısıtan sıcak tebessümüyle hatırlayacağımız Zeki Alasya’ya Yüce Allah’tan sonsuz rahmet; ailesine, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.”

        BÜYÜK SANATÇIYDI

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Türk sinema ve tiyatrosuna değer katan büyük sanatçı Zeki Alasya’yı kaybettik. Allah’tan rahmet, dostlarına ve ailesine başsağlığı dilerim.”

        77 MİLYONUN SEVGİLİSİ

        CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin: (Alasya’nın tedavi gördüğü hastanenin çıkışında açıklama yaptı.) “Tedavisi daha önce yapılması gerekirken şeker sorunu olduğu için ertelemiş. Zeki Ağabey Türkiye’nin en önemli mizahçılarından, sanatçılarından biriydi. 77 milyon sevgilisini kaybetmiş oldu. Ailesine ve sanat camiasındaki arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.”

        SOSYAL MEDYA ONU YAZDI

        Zeki Alasya’nın ölümü sosyal medyada TT oldu. Mesajlar hem komik hem de hüzünlüydü. İşte o mesajlardan bazıları: n Himmet Abey nereye?

        -Teyp ve video kasetlerini bozana kadar dinledik, izledik, ezberledik. Devekuşu Kabare’yle o kadar çok güldük ki... Güle güle Zeki Alasya. (Aylin Aslım)

        -Zeki Alasya çocukluğumdu be.... (Hayko Bağdat)

        -Hep trajiktir aktörün ölümü. Onlarca karaktere can verir, ama sonunda ölüme yenilir. (Ahmet Ümit)

        -O kadar üzüldüm ki! Çocukluğum elimden kayıp gitmiş gibi... Nasıl bir hüzün. Nurlar yağsın üstüne.

        -“Nasıl bilirdiniz?” diye sorarlarsa “Bizi hep güldürdü, hiç üzmedi” deriz. (Hakan Yıldırım)

        -Zeki gitti. Metin olun. Güle güle usta. (Deniz Değirmenci)

        -Doğuz-bin-doğuz-yüz-dohsan-doğuz defa başımız sağ olsun. Güle güle. (Ömür İklim Demir)

        -Ölen Zeki Alasya değil arkadaşlar. Ölen Zeki Akpınar. Metin’in de yarısı gitti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ