Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Mehmet Ali Erbil: Eski eşlerim benden sorna evlenmeye tövbe etti

        HT MAGAZİN / Mehmet ÇALIŞKAN

        MEHMET Ali Erbil... Nam-ı diğer “MALİ’dir ne yapsa yeridir.” 45 yıllık kariyerine 31 sinema filmi, 11 televizyon dizisi ve 15 ayrı kanalda 23 televizyon programı sığdırdı. Birçok da tiyatro oyunu... 2000’lerin başında yer aldığı filmlerin yüksek gişeleri yeni dönem Türk sineması için milat olarak kabul edildi. Ne var ki Mehmet Ali Erbil’in iş hayatındaki başarıları özel hayatıyla paralellik göstermedi. Özellikle de evliliklerinde. İlk evliliğini 1980’de 23 yaşındayken yapan Erbil, 4 kadınla 5 kez nikâh masasına oturdu. 6’ncısına da hazırlanıyor. Kendi deyimiyle yine kaşınıyor. Erbil’in evlilik kariyerinde ilginç detaylar göze çarpıyor. Bütün eşleri Ankaralı. Ve bütün eski eşleri bir daha evlenmedi.

        OKULUN MÜDÜRÜ ‘BETON HAŞMET’

        6 yıllık aradan sonra ‘Polis Akademisi: Alaturka’ ile bir sinema filminde rol alan Mehmet Ali Erbil, polis okulunun müdürü ‘Beton Haşmet’i canlandırırken kendisine başrollerde Peker Açıkalın, Sümer Tilmaç, Elvin Levinler ve Türkiye’de ilk kez oyunculuk yapan Yolanthe Cabau eşlik etti. Polislik mesleğine pek uygun olmasalar da polis akademisine kabul edilen bir grup gencin komik maceralarını konu alan filmin senaristi Kemal Kenan Ergen, yönetmeni ise Ali Yorgancıoğlu.

        ‘Polis Akademisi: Alaturka’nın neleri sizi cezbetti?

        Senaryosunun daha önce birçok birlikte çalıştığımız Kemal Kenan Ergen’e ait olması benim için ‘Bu işte olmalıyım’ dedirten nedenlerin başında geliyor.

        Sinemaya neden ara verdiniz? Bir kızgınlığınız mı vardı?

        Hayır, zaten televizyonda oldukça yoğundum. Kariyerimde sinemaya yoğunlaştığım dönemlerde televizyondan uzaklaştığım veya televizyona yoğunlaştığım dönemlerde oyunculuktan uzaklaştığım dönemler olmuştur. Yine o dönemlerden birini yaşadım. Eğer cidden beni heyecanlandıracak bir film projesi olsaydı fedakârlık yaparak her iki alanda da var olabilirdim.

        ‘PİYASA FİLMLERİNDEN BİRİ’

        Yeni filminiz kariyerinizde nasıl bir yere sahip olacak?

        Bu filmi sanatsal ögelerle değerlendirmemek gerekir. Amerikan yapımı ‘Polis Akademisi’ni herkes zaten biliyor. Kemal Kenan Ergen, hikâyeyi bize uyarladı. Bir de yengemiz Yolanthe Cabau var. Piyasa filmlerinden biri. Bu filme ‘Çok önemli bir Mehmet Ali Erbil filmi’ demek yanlış olur.

        'Çok önemli bir Mehmet Ali Erbil filmi’ nasıl olur?

        Ne yazık ki o tarzda bir senaryo gelmedi. Birçok yapımcının kafasında bana rol vermeyi düşündükleri komedi dışında tarzdaki filmler var. Benimle de paylaştılar. Ne var ki o tarzdaki filmleri hayata geçirmek öyle kolay değil. Bekliyoruz.

        Rol aldığınız ‘Hemşo’da polisler kötü gösterildiği için film mahkemelik olmuştu. Şimdi polisler komedi unsuru olarak kullanıldı...

        Eskiden filmlerde oyunculara polis kıyafeti giydirmek bile zordu. Şimdi bire bir kullanıyoruz. Elbette ‘Polis Akademisi: Alaturka’ için gerekli mercilerden izin alınmıştır. Artık daha hoşgörülü bir toplum olduğumuzu düşünüyorum.

        Neden hiç yapımcı olmayı düşünmediniz?

        Ben yaptığım işte mümkün olduğunca fazla başarılı olmak isterim. Mümkünse yüzde yüzlük bir performans göstermeyi amaçlarım. Sahip olduğum yetenekler de belli. Yeteneklerimin oyunculuk ve şov üzerine olduğunu düşünüyorum. Yapımcılık veya yönet menlik üzerine yeteneklere sahip değilim. Yapsam olur mu? Olur ama nasıl olur? Ayrıca her işi yapmalıyım diye de bir kaide yok. Ne yazık ki ülkemizde ‘Her işi yaparım, her işin üstesinden gelirim’ mantığı çok yaygın.

        ‘BEN BİR YAMYAM DEĞİLİM’

        O zaman daha çok para kazanabilirdiniz...

        Kazanırdım da ne olurdu? Karnım tok, başımın üstünde bir çatı var. Çocuklarımın geleceğini her daim hazırlıyorum. Bırakalım da o işlerde yetenekli olan insanlar da ekmek yesin, başlarının üzerinde bir çatı olsun, çocuklarının geleceğini hazırlasınlar. ‘Hep bana hep bana’ mantığı da neyin nesidir? İnsan, insanlıktan çıkar. Neden yamyam gibi davranayım? Ben bir yamyam değilim.

        Geçtiğimiz yıl 109 film üretildi. Filmlerin niteliğini yorumlayabilir misiniz?

        Film üretenleri tebrik ediyor ve ayakta alkışlıyorum. Filmlerin kalitesi hakkında bir yorum yapamam. Çünkü hepsi iyi niyetle, en iyi şekilde üretilmeye çalışıldı. Doğa kanunu gereği zaten iyiler kalacak kötüler de elenecektir.

        Eski eşlerinizin bir araya gelip kahve içmesini nasıl yorumlarsınız?

        Eski eşlerimin birbirlerine sevgi ve saygı duymaları için zemin hazırladım. Hepimiz bir aile gibi olduk. Eski eşlerim iyi günlerinde de kötü günlerinde de birbirlerinin ve benim yanımdadırlar. Elbette ben de onların.

        Eski eşleriniz sizden sonra neden evlenmediler?

        Evlilikten öyle yılmışlark ki. Benimle o kadar kötü deneyimleri olmuş ki evliliğe tövbe etmişler. Evliliklerimi devam ettirememem, boşanmalarım benim hayattaki en büyük hatalarımdır. Elbette çocuklarım da en büyük başarılarımdır. Daha değerli neyim var ki?

        Boşandıktan sonra ortalama 4-5 yıl içinde yeniden evleniyorsunuz. Yine öyle bir dönem geldi... Evlenecek misiniz?

        Evet, öyle bir dönemin içindeyim. Zaten kaşınıyorum da. Yeniden evlenmemek için dışarı çıkmamaya, steril yaşamaya çalışıyorum ama ne kadar başarabiliyorum ki? Aslında ben evliliği seviyorum. Bir de bütün eşlerim Ankaralı. Fıkra gibi değil mi?

        "YOLANTHE TÜRKÇE'SİYLE ŞAŞIRTTI"

        Rol arkadaşınızın Yolanthe Cabau olduğunu söylediklerinde tepkiniz ne oldu?

        Yolanthe, popüler bir yenge. Kendisiyle daha önce tanışmıyorduk. Gerçekten çok profesyonel ve iyi bir oyuncu. Türkçe’si de süper. Sete herkesten önce gelir, kimseyi bekletmezdi. Açıkçası bu saydığım özellikleri kendisinden beklemiyordum.

        Türkiye’de kalıp oyunculuk yapmak istiyor. Şansı ne olur? Olur olur. En azından bir Wilma Elles kadar olur, Türkçe’si de Meryem Uzerli’den iyi. Yalan mı?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ