Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Özel Röportajlar Bora Duran: ‘Müziğim popüler olabilir ama ben popçu değilim’

        Neziha KARTAL / HABERTÜRK MAGAZİN

        Söz yazarlığı ve bestecilikle başladığı kariyerine şarkıcılığı da ekleyen Bora Duran’la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. ‘Gül Senin Tenin’, ‘Kalbimi Koydum’ ve ‘İnsan’ gibi şarkıların sahibi olan sanatçıyla, müziğine dair merak edilenleri ve yeni projelerinden bahsettik.

        Yeni şarkınızdan bahseder misiniz?

        ‘Unut Bakalım’ şarkısına klip çektik. Sözü müziği bana ait. Düzenlemesini Harems tayfasıyla beraber yaptık. Klibimizi Nihat Odabaşı çekti. Single çıkalı iki hafta oldu ve Youtube’daki izleme sayısı 1 milyonu geçti. Yani her şey güzel gidiyor.

        Klip aklınızda bu şekilde miydi yoksa Nihat Odabaşı’nın fikri miydi?

        Nihat Odabaşı’na çok ısrar edip ‘Gümüşlükte çekelim’ dememe rağmen o inatla böyle bir klişeyi istemediğini söyledi. ‘Gel keyifli, renkli bir stüdyoda klibi çekelim. Seni insanlar sürekli mutsuz ve bedbaht halde görüyorlar. Neşeli, hareketli bu şarkının hakkını verelim’ dedi. Bu çatışmalarımıza rağmen ismi ve egosu daha güçlü olduğu için kazanan o oldu. Ben de ‘Nihat Odabaşı’na teslim olmayacağım da kime teslim olacağım’ dedim. Klip yayınlandıktan sonra ‘Gümüşlük’e gidemediniz mi? Paranız mı yetmedi’ gibi yorumlar görünce çok gülüyorum. Gümüşlük’e gitmek stüdyodan daha kolay olurdu. Ama genel olarak klip beğenildi.

        Son yılarda pop müzikte bir kriz olduğu konuşuluyor...

        Ben popçu değilim. Bilindik popun dışında kendine has bir tarzım var. Yaptığım müzik popüler olabilir ama ben pop müzik yapmıyorum. ‘İnsan’ diye hiç pop olmayan bir şarkım var. Şarkılarım genel olarak derin bir söylevi, bir hikâyesi olan ve hayata dair de bir şeyleri anlatan, amacı olan şarkılar. Gelir geçer çerezlik şarkılar değil.

        Pop şarkıları sizin için gelir geçer çerezlik şarkılar mı?

        Evet öyle. Rock’çı veya popçu değilim. Alternatif pop diyebiliriz.

        ‘TUTSUN DİYE ŞARKI YAPMIYORUM’

        Gülben Ergen’le düet yaptığınız ‘Kalbimi Koydum’ şarkısı çok sevildi.

        Bunu birçok kez duydum. Benden şarkı istediler, gönderdim. 3 ay sonra dönüp bu şarkıyla ilgilendiklerini söylediler. Demosunu okumuş, vokallerini yapmıştım. Gülben Ergen arayıp ‘Beraber okusak nasıl olur’ dedi. Ben sanıyorum ki sadece aradaki geçişlere vokal yapacağım. ‘Tamam’ dedim. Stüdyoya gittiğimde öğrendim ki şarkıya düet yapıyoruz. Üstelik albümün çıkış şarkısı olarak seçilmiş.

        Şarkılarınız siz okuduğunuzda daha çok beğeniliyor. Sözleriniz çok mu kişisel?

        Şarkılarımın en güzel bende durduğunu söylüyorlar. Bu herhalde şarkıların samimiyetiyle alakalı. Tutsun diye şarkı yapmıyorum. Şarkıyı söylerken yaşadığın duygularla bütünleşiyorsun, insanlara daha iyi geçiyor.

        Şarkıcı ve besteci kimliğiniz var. Başka bir sanatçıya verdiğiniz şarkı tutuyor ama aynı dönemde sizin de şarkınız var piyasada. Bu noktada sanatçı egosu devreye girmiyor mu?

        Amaç insanlara ulaşmak değil mi? Ne kadar geniş kitleye ulaşırsan o kadar başarılısın ve tatmin oluyorsun. ‘Gamsız’ şarkısını yaptığımda ‘Bunu Funda Arar acayip söyler’ dedim. Çünkü şarkıda onun sesini duyuyordum. Gönderdim, onlar da beğendi ve çok güzel oldu. Şarkınızı Funda Arar okuyor, bu da aslında ego tatmini.

        ‘Yaşlı bir ruhum var, melankoniğim’

        Neden hep bu kadar melankolik şarkılar yazıyorsunuz?

        Albümde hareketli şarkılar da var. Ben aslında neşeli bir adamım. Hayata dair zevkleri olan, yaşamayı seven bir insanım ama hüzünlü ve melankolik yanım ağır basıyor. Hüzünden ve melankoliden besleniyorum. İnsanların gözlerindeki hüznü ve acıyı alıp, oradan bir hikâye çıkarıp kalbimdeki acıyla birleştirerek şarkı yapabiliyorum. Yaşlı bir ruhum var. Bu yüzden de böyle şarkılar çıkıyor. Bir derdim, bir çilem var. Ben de onu çözmeye çalışıyorum. Günlerim insan olmak ve mutlu olmaya çalışmakla geçiyor.

        Şarkılarınızı kışın değil yazın yaptığınızı söylediniz. Kış daha hüzünlü değil mi?

        Kışın genelde stüdyoya girip çalışıyorum. Yaz geldiğinde boşluğa düşüyorum. Tatilde bile boş durabilen bir adam değilim. Çalışmayınca beynim beni karanlık yerlere götürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ