Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Televizyon Kösem Sultan nasıl öldü? Muhteşem Yüzyıl Kösem 30. final bölüm özeti

        Fox TV'nin TIMS Productions imzalı dizisi Muhteşem Yüzyıl Kösem 30. final bölümüyle son kez ekrana geldi. Hayatının en zor kararını veren Kösem Sultan, final bölümünde ölüme yeni düştü. Kösem Sultan'ın ölüm sahnesinin damga vurduğu Muhteşem Yüzyıl Kösem'in final bölümünde neler oldu? İşte Muhteşem Yüzyıl Kösem 30. final bölüm fragmanı ve özeti...

        KÖSEM SULTAN NASIL ÖLDÜ?

        Kafesteki Sultan İbrahim’in kaçtığı tevatürü bütün payitahta yayılıyor! İsyan çıkmasından korkan Ulema ve Devlet ricali Sultan İbrahim’in katledilmesini istiyor! Kösem Sultan hayatının en zor kararını veriyor! Turhan Sultan, Kösem Sultan’ın saltanat naibeliğini alıp, onu öldürmek istiyor!

        Bunu öğrenen Kösem Sultan, torunu 4. Mehmed’i zehirlemeye kalkıyor! İfşa olan Kösem Sultan, 4. Mehmed’i tahttan indirmek için saray baskını düzenliyor! Saray baskınını öğrenen Turhan Sultan, tedbirini alıyor! Tek başına kalan Kösem Sultan öldürülüyor!

        REKLAM

        MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM 29. BÖLÜMÜNDE NELER YAŞANDI?

        Samur ve gösteriş merakı Sultan İbrahim’in sonunu hazırlar. Hem ahali hem de asker Sultan İbrahim’i padişah olarak istememektedir. Durumun vahametinin farkında olan Kösem Sultan, oğlunu tahttan indirmeye karar verir.

        Sultan İbrahim’in tahttan indirileceğini öğrenen Turhan Sultan, Kösem Sultan’a bir anlaşma teklif eder. Kösem anlaşmayı kabul eder. Torunu 4. Mehmed’i tahta çıkaracaktır. İsyan ateşinin fitilini yakar.

        İsyan hazırlığı haber alan Âtike Sultan ve Sultan İbrahim, Kösem’den evvel harekete geçer. Yeniçerileri zehirletmek isteyen, Sultan İbrahim ifşa olur. Padişahın kendilerini öldürmek istemesini hazmedemeyen Yeniçeriler daha da öfkelenir.

        Turhan Sultan, Kösem Sultan’ın yaptıkları anlaşmaya sadık kalmayacağını anlar. Yeniçeriler saraya girdiklerinde onları öldürtür. Kösem Sultan’ın kendilerini öldürmek istediğini düşünen öfkeli kalabalık ayak divanı ister. Ayak divanına çıkmak zorunda kalan Kösem Sultan zor durumda kalır. Onu bu zor durumdan kim kurtaracaktır?

        REKLAM

        MUHTEŞEM YÜZYIL KÖSEM OYUNCULARI

        Nurgül Yeşilçay (Kösem Sultan)

        Kadınlar Saltanatı olarak bilinen dönemin ve tüm Osmanlı hanedanı tarihinin en güçlü kadın sultanıdır. Ondan önce hiç kimsenin erişemediği saltanat naibeliği makamına erişmiştir. Çocuk yaşta tahta geçen oğlu Murad devrinde devleti o yönetmiştir. Halkın sevgisini, devlet ricalinin ise itibarını kazanmıştır.

        Farah Zeynep Abdullah (Farya)

        Macar kralı Gabor Bethlen’in kızıdır. Babasının ölümünü takiben yaşanan iktidar savaşında amcasına yenik düşmüştür. Farya, çare olarak Osmanlı Sultanı’na sığınmayı tercih etmiştir. Cesur ve inatçı bir kadındır. Farya aşkını her şeyden üstte tutacak bir kadındır. Hatta günü geldiğinde Murad’ı, uğrunda kendini feda edecek kadar sevecek bir âşıktır.

        REKLAM

        Metin Akdülger (IV. Murad)

        Bağdat ve Revan fatihi, Sultan Ahmed’in oğlu. Sert, disiplinli ve kararlı bir padişah olarak bilinir. Çocuk yaşta tahta geçmiş ve bu sürede Kösem Sultan, Saltanat Naibesi olarak devleti yönetmiştir. Ancak bir zamandan sonra Sultan 4. Murad; devletin yönetimini ele almıştır. Fetih ve zaferler çağını yeniden başlatmıştır.

        Caner Cindoruk (Silahtar Mustafa Paşa)

        Balkan kökenli devlet adamı ve askerdir. Babası tüccardır, Silahdar Mustafa’nın babasıyla ilgili gizli bir yarası vardır. Mustafa, Sultan Murad’ın en yakın dostudur. Çoğu zaman Murad’ın aklı selim yanını temsil eder. Güçlü, kuvvetli ve yapılı bir erkektir.

        Aslı Tandoğan (Gevherhan Sultan)

        Sultan Murad’ın büyük ablasıdır. Kösem Sultan’ın çıkarlarına uygun olarak siyasi evlilikler yapmıştır. Sultan Murad’ın kocası Topal Paşa’yı öldürmesinin ardından padişah ile arasına soğukluk girer. Gevherhan Sultan’ın üç çocuğu vardır. Gevherhan, Kösem Sultan’ın sözünden sadece bir kez, aşk için çıkacaktır.

        Engin Benli (Sinan Paşa)

        Sultan Murad'ın en çok güvendiği devlet adamlarından biri. Hünkarın tüm evrakına ulaşabilen, sadrazamla saray arasında aracılık yapan kişi. İnsanlar onu içi dışı bir biliyor. Ancak Sinan Paşa'nın içinde çok gizli başka biri var. Divandaki en tehlikeli kişidir.

        REKLAM

        İsmail Demirci (Kemankeş Kara Mustafa Paşa)

        Sultan Murad devrinin önde gelen devlet adamlarından biridir. Çok iyi ok attığı için lakabı Kemankeş olmuştur. Arnavut kökenli, inatçı biridir. Sultan’ın Yeniçeri Ocağı’nda istediği tehlikeli temizliği başarıyla yapacak ve devlet kademelerinde istikrarlı biçimde yükselecektir.

        Ece Çeşmioğlu (Atike Sultan)

        Şehzade İbrahim’in ikiz kardeşidir. Annesine, sarayın yerleşik kurallarına başkaldırmakta beis görmez. Sultan Murad tarafından ailenin en sevilen bireyidir. Sultan Murad ağabeyinin kıymetlisidir Âtike. Farya ile de yakın olan Atike; zamanla annesi Kösem Sultan ve ablası Gevherhan Sultan ile karşı karşıya gelecektir.

        Yiğit Uçan (Şehzade Bayezid)

        Ağabeyi Sultan Murad'ı kahramanı olarak gören, onu çok seven bir kardeştir. Ancak validesinin oyunları onu hiç istemediği bir savaşın içine sürükleyecektir.

        REKLAM

        Aybars Düzey (Şehzade İbrahim)

        Atike Sultan ikiz kardeşi, Kösem Sultan’ın oğludur. Tıpkı amcası gibi o da sanrılar görür. Bu da onu evhamlı bir kişilik yapar. Acımasızlığı ve korkuları zaman içinde belirginleşecektir.

        Doğaç Yıldız (Şehzade Kasım)

        İhtiraslı bir şehzadedir. Annesi Kösem Sultan’a çok yakındır. Sultan Murad’ın gazabına uğrayacaktır.

        Leyla Feray (Ayşe Sultan)

        Sultan Murad’ın hasekisi ve evlatlarının anasıdır. Sultan Murad’ın yanına valide sultan Kösem tarafından verilmiştir. Ayşe Sultan’ın mutlu hayatı, Farya’nın gelişiyle birlikte yıkılır. Ancak Ayşe Sultan, Sultan Murad’ı sevmekten vazgeçmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ