Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Venezuela'da hükümet, çimento şirketlerinin millileştirilmesi konusunda anlaşmaya varamadığı Meksikalı ''Cemex SAB'' şirketinin fabrikalarının kontrolünü devraldı.
Ulusal muhafızlara bağlı güçler desteğindeki hükümet yetkilileri, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Haziran ayında imzaladığı çimento şirketlerinin millileştirilmesi kararnamesiyle ilgili 60 günlük görüşme sürecinin gece dolması üzerine anlaşma sağlayamadığı Cemex SAB'ın fabrikalarına el koydu.
Petrol Bakanı Rafael Ramirez, doğudaki Anzoategui eyaletinde el konulan bir çimento fabrikasında işçilere yaptığı konuşmada, ''Yönetimi ele geçirme operasyonları yapıyoruz'' dedi.
Ramirez, hükümetin Cemex SAB'ın fabrikalarının kamulaştırılması işleminin Chavez'in imzalayacağı kararnameyle bugün resmileştirileceğini söyledi.
Devlet Başkanı Yardımcısı Ramon Carrizalez de Cemex SAB'ın ülkedeki faaliyetleri için 1,3 milyar dolar tazminat talep ettiğini, ancak bunun şirketin faaliyetlerinin gerçek değerinin üzerinde olduğunu ifade etti.
Ramirez, hükümetin adil bir tazminat belirlemek amacıyla şirketin varlıklarının değerini tespit edeceğini belirtti.
Venezuela'da 1994 yılında çalışmaya başlayan Cemex SAB, bu ülkedeki varlıklarının 3 çimento fabrikası, 30 küçük beton fabrikası, bir yükleme terminali ve diğer tesislerden oluştuğunu kaydediyor.
Meksika şirketinden adını açıklamayan bir yetkili, gece kamulaştırmayla ilgili verilen süre dolmadan saatler önce ulusal muhafızlara bağlı güçlerin Maracaibo ve Barquisimeto'daki çimento fabrikalarına el koyduğunu bildirdi.
Bu arada Fransa'nın Lafarge ve İsviçre'nin Holcim şirketleri ise hükümetle millileştirme konusunda anlaşmaya vardı.
Devlet Başkan Yardımcısı Carrizalez, 60 gün içinde Lafarge'a yüzde 89 hisse karşılığında 267 milyon dolar ve Holcim'e yüzde 85 hissesi için 552 milyon dolar tazminat ödeyeceklerini, bu iki şirketin azınlık hisselerine sahip olarak faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi.
Chavez, petrol, elektrik, çelik ile telekomünikasyon şirketlerinin millileştirilmesinden sonra ''sosyalizme doğru atılan adımlardan biri'' olarak çimento şirketlerinin millileştirilmesini istemişti.
Venezuela'da, çimento şirketlerinin özel sektörde olması ve bu şirketlerin çok yüksek fiyat belirlemesi nedeniyle dünyanın en pahalı çimentosunun üretildiğini söyleyen Chavez, devletin denetimindeki çimento fabrikalarının fiyatların düşmesine yardımcı olacağını bildirmişti.