Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Edebiyat Man Booker Ödülü geri sayımda

        Dünya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan “Man Brooker Ödülü” için bu yıl da birbirinden önemli yazarlar yarışıyor. Man Booker Ödülü, bu yıl 17 Ekim Salı akşamı verilecek. Peki Man Booker Ödülü’nü kazanmaya en yakın isimler ve adaylar kimler?

        Man Booker Ödülü için bu yıl altı yazar mücadele ediyor. Man Booker Ödülü için mücadele eden isimler bu yıl oldukça ilginç. Öyle ki Amerika’nın yaşayan en büyük yazarı Paul Auster ile küçük bir kitapçıda yarı zamanlı çalışan yazar Fiona Mozley bile aynı kulvarda yarışıyor.

        Genellikle anlaşmazlığa neden olan, nadiren ise tahmin edilebilir ve istisnasız her yıl oldukça tartışmalı olan Man Brooker Ödülü, kazanan yarışmacıya bu yıl 50 bin sterlin ödül verecek. Man Booker Ödülü’ne aday gösterilen isimler de 2 bin beş yüz sterlin alacaklar.

        REKLAM

        2017 Man Booker Ödülü’nün jüri koltuğunda aktris Lola Baroness Young oturuyor. Peki Man Booker Ödülü’nü bu sene kim kazanacak?

        İşte Man Booker Ödülü’nü kazanmak için yarışan 6 yazar!

        Paul Auster, Man Booker Ödülü için en iddialı yazar ve aday olduğu kitabı “4321” ise şimdiye kadar yazdığı en büyük kitabı. Ergenlik dönemindeki bir çocuğun dört farklı hayatı üzerine bir deneme yazmış Auster’ın dört ayrı bölümden oluşan kitabı, çocuk her seferinde diğer yolu seçseydi ne olurdu sorusuna cevap veriyor. 20’nci yüzyılın başlarındaki Amerika’ya bir geri dönüş yaşatan roman, hırslı, karışık, destansı anlatımıyla okuyucuyu içine çekiyor.

        Emily Fridlund, “History of Wolves” kitabıyla, Amerika’nın orta batısında, Linda adında göl kenarında yaşayan bir genç kızın hikâyesini anlatıyor. Annesiyle bir hayat süren ve çocuk bakan Linda’nın hayatı, babasının dönüşüyle ürkütücü bir yaşam öyküsünün gizemini ve heyecanlı hikâyesini gözler önüne seriyor.

        REKLAM

        Momsin Hamid “Exit West” romanında, bir göç hikâyesi anlatıyor. Mülteci sorununu bir aşk üzerinden ele alan Hamid, uluslararası göç konusunu başarılı bir şekilde işliyor. Kitabın 2007 yılında ayrıca filmi de çekilmişti.

        Fiona Mozley’in ilk romanıyla bu listeye girmesi ise gerçek bir başarı sayılıyor. Daniel ve Cathy, babalarının onlar için inşa ettiği evde yiyecek arayıp, avlanarak büyüyen iki kardeş. İngiliz toplumunu şiirsel bir dille eleştiren Mozley, ayrıca New York’ta küçük bir kitapçı dükkânında yarı zamanlı çalışıyor.

        George Saunders alkışlanan bir kısa öykü yazarı, ancak “Lincoln in the Bardo” isimli ilk romanıyla bu listeye girmeyi başardı. Washington’da bir mezarlığı Abraham Lincoln’un bir gece elinde ölü çocuğu Willie ile gelmesiyle başlıyor. Jüriye göre “roman kalbimizde ve aklımızda büyük bir boşluk yaratıyor” dedi.

        Ali Smith’in Autum romanı ise yazarın dördüncü kitabı. 101 yaşındaki şarkı yazarı Daniel Gluck’ın hayatını anlatıyor. 32 yaşındaki komşusu Elisabeth’e ziyaretlerini anlatan kitap, 30’lu yaşlarındaki kadınlarını da inceliyor. 1960’lı yılların pop akımının öncüsü Pauline Boty’e ise bir anlık bakış sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ