Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Gazeteler Savaş Ay'a veda

        Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden usta gazeteciSavaşAy Sabah Gazetesi önünde düzenlendi. TöreneSavaşAy'ın ailesinin yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Turkuvaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, gazeteci dostları ve mesai arkadaşları katıldı.

        SavaşAy'ın meslek hayatı boyunca başından çıkarmadığı şapkası da tabutun üzerine konuldu.

        Gazete binası önündeki törende konuşan Erdal Şafak, "SavaşAy'ı en iyi kim anlatabilir. ElbetteSavaşAy. Yazılarıyla, anılarıyla, belleğimize kazınanlarla" dedi.

        SavaşAy'ın 14 Ekim tarihli yazısının bir bölümünü okuyan Şafak, "Hoşçakal sevgiliSavaşve biz bu yalan dünyada gitgide artan yalnızlığımızla baş başa kalıyoruz" diye konuştu.

        SavaşAy'ın oğlu Ulaş Can Ay ise törene boynuna astığı babasının fotoğraf makinesiyle katıldı. Gazetecilerin soruları üzerine kısa bir açıklama yapan Ay, "Babamın makinesini ben taşıyacağım artık. Hiç boynundan çıkarmazdı" dedi.

        Gazete binası önünde düzenlenen törenin ardındanSavaşAy için helallik alındı.SavaşAy'ın cenazesi daha sonra ikinci törenin yapılacağı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na götürüldü. Usta gazetecinin cenazesi burada yapılan törenin ardından Fatih Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazı sonrası Topkapı Mezarlığı'na defnedildi.

        VASİYETİ AĞLATTI

        Törenin sunuculuğunu yapan Okan Bayülgen, "Her an yerinden kalkıp 'bunu mu yaptın' diyebilir. Ne yapsak az çünkü. Gelin bunu hep beraber 40. yıl onurlandırması gibi düşünün. Çünkü ölüm karşısında aciz, çaresiz, asık suratlı insanlar olarak etrafında toplanmış, zannımızca onu uğurlamaya çalışıyoruz. Bugün burada uğurladığımız adamın hikayesi, vazgeçmeyen adamın hikayesidir. Herhalde gençliğinden ölümüne kadar onun hayatının bir kısa günü, birçoğumuz için maceranın ta kendisidir. Daha dolu dolu yaşayan bir adam görmedim" dedi.

        SavaşAy'ın, hüznün içine neşe katmayı her zaman bilen bir insan olduğunu anlatan Zülfü Livaneli ise, "Konuşmak çok zorSavaş'ım burada yatarken. Yani benim dilimde yiğidim, aslanım burada yatarken konuşmak çok zor. Fakat bu konuşmayı devam ettirmem ya da başka bir tonda yapabilmem için bana gücü yineSavaşveriyor. Çünkü yıllardır tanıdığımSavaşAy hüznün içine neşe katmayı her zaman bilen bir insandı. Çok zor günlerinde de gördüm, benim zor günlerimde de gördüm. Her zaman 'aldırma, bu da geçer' bir tavrı vardı" diye konuştu.

        Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül deSavaşAy'ın büyük bir devrimci olduğunu ifade ederek, "2 sene önce anneciği hakkın rahmetine kavuştu. Şimdi deSavaşağabeyi büyük bir yolculuğa uğurluyoruz. Ahde vefanın olduğunu, dostluğun olduğunu bir kez daha bu salonu doldurarak gösterdiniz.Savaşağabey hepimizin örnek alması gereken bir kişilik. Mesleğine bu kadar bağlı, mesleğini bu kadar sevene, neredeyse gece yatarken bile makinesini yanından ayırt etmeyen bir insandı.Savaşağabey gerçekten büyük bir devrimciydi. Yaptığına inanırdı ve inandığını yapardı" şeklinde konuştu.

        Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, "Savaşağabeyi son 10 yılda yakından tanıma fırsatı buldum. Bugün buraya derin bir acı içerisinde geldim. Çok sevdiğimiz, yakın bulduğumuz bir ağabeyimizdi" dedi.

        Törende sahneye çıkanSavaşAy'ın kız kardeşi Şükran Ay ise herkesi duygulandırdı. Şükran Ay, "SizlerinSavaşağabeyiydi. Hastane odasında bir gün karşılıklı otururken bana bir vasiyeti oldu. Çocuklar bana sordu 'vasiyeti var mıydı' diye. O vasiyeti ben herkesin huzurunda söylemek istedim. Ninni şarkısını çok severdi. Annemin o ninnileriyle büyüdük. 'Lütfen mezarımın başında bu şarkıyı bana mırıldanır mısın?' dedi. Şimdi elimden geldiği kadar bu şarkıyı mırıldanacağım size ve ağabeyime" dedi. Şükran Ay daha sonraSavaşAy'ın vasiyeti üzerine Ninni şarkısını seslendirdi. Bunun üzerine salonda bulunanlar duygusal anlar yaşadı. Şarkının ardından konuşmasını sürdüren Şükran Ay, "Bana her zaman 'Hocasın, şarkılar okuyorsun ama hiç şiir yazmıyorsun' derdi. Bir gün ona bu şiiri yazacağım hiç aklıma gelmezdi" dedi. Şükran Ay daha sonra "Babayarım" diye başlayan şiiri okudu.

        Usta gazeteci Halit Kıvanç iseSavaşAy ile olan anılarını anlattıktan sonra, "O kadar güzel şeyler yaptı ki onları hatırlayarak mutluluğumuzu sürdüreceğiz. Nur içinde yatsın benim Barış Güneş'im" dedi.

        Boynunda taşıdığı babasının fotoğraf makinesiyle sahneye çıkan Ulaş Can Ay ise, A Takımı ekibini sahneye davet etti. Sahneye gelen A Takımı ekibi gözyaşlarını tutamadı.

        CENAZESİNDE GERGİNLİK ÇIKTI!

        Ünlü gazeteci Savaş Ay'ın Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı sırasında, başka cenazenin sahipleri çekim yapan basın mensuplarına saldırdı. Gazetecileri tekme tokat darp eden şahıslar, kamera ve fotoğraf makinalarına da zarar verdi.

        Gazeteci Savaş Ayın'ın cenaze namazı ikindi namazına müteakip Fatih Camii'nde kılındı. Aynı vakitte namazı kılınan başka bir cenazenin sahipleri Savaş Ayın'ın cenazesinde çekim yapan basın mensuplarına önce tepki gösterdi daha sonra gazetecilere tekme tokat saldırdı. Cemaatle duvar arasında sıkışan bazı gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinaları zarar gördü. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'de kavga edenler arasında kaldı.

        Saldırganlar, cenaze namazlarını kıldıran imamın anonsları ile sakinleştirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ