Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya İnternet medyası Can Çekin röportaj, Can Çekin kim, Can Çekin Işıl Cinmen, Can Çekin sosyal medya, Can Çekin videoları, Can Çekin Vine

        IŞIL CİNMEN

        icinmen@haberturk.com

        HABERTURK.COM

        Fotoğraflar: Merve Çay

        Murat Dalkılıç’la Dexter arası…

        Çooook tatlı!

        Çok komik.

        Yıldız ışığı var.

        20 bin İTÜ öğrencisinin internet üzerinden yaptığı yarışmada “Yılın En Başarılı Sosyal Medya Fenomeni” seçildi.

        Ben ödül aldıktan sonra merak ettim: "Vine fenomeni de neymiş?" dedim.

        Vine'da değil de, televizyonda olsaydı “Caaaaaaaaan!” çığlıkları çoktan yükselirdi.

        İlk çığlığı ben atıyorum: Program yapımcıları! Kapın bu çocuğu…

        Kızları biraz tanıyorsam, pişman olmayacağınızı garanti ediyorum.

        İşte Can Çekin!

        *Vine: Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir uygulama. Kullanıcının maksimum 7 saniyelik kısa videolar çekmesini sağlıyor. Videoyu çekerken durdurup devam etmeye yarayan bir özelliği de var. Vine kullanmak için bir akıllı telefon veya tablet bilgisayar gerekiyor. Vine, dünyada ve Türkiye'de kısa sürede çok popüler oldu.

        Sosyal medya fenomeni olmak ne demek?

        Bilmem. Ne demek? Ben hiç bir zaman kendime “ben sosyal medya fenomeniyim” demedim, denilmesi de hoşuma gitmiyor.

        Aa sinirlendin hahaha!

        Evet, niye sinirlendim durduk yere bir anda? Oluyor bazen bana böyle... Tamam sakinleştim.

        Güzel, ne demek?

        Bir kere “fenomen”in kelime anlamına bakalım. Felsefede “somut, algılanabilir, denenebilir olay ve nesne” demek. Yani kelimeyi benim için kullanmak hatalı. Biz buna “sosyal medyada popüler olmak” diyelim, bu bence daha doğru bir tanım. Sosyal medyada popüler olmak, çok takipçinin olması, yazdıklarının, çektiğin Vine’ların seni takip edenler tarafından beğenilmesi, paylaşılması ve yoğun bir etkileşim ekranının olması sonucunu doğuruyor. Bu kriterler ışığında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 21. sini düzenlediği Başarı Ödülleri’nde yılın “sosyal medya fenomeni” seçildim.

        250 BİN KİŞİ ONUN VİDEOLARINI İZLİYOR

        Bekliyor muydun böyle bir ödül?

        Hayır ve çok sevindim. Yaklaşık 25.000 kişi internet üzerinden oy verdi. Düşünsene İlber Ortaylı, Hüsnü Özyeğin, Ahmet Ümit, Fatih Portakal, Ahmet Mümtaz Taylan gibi kendi alanlarında çok değerli kişilerle birlikte ödül alıyorsun. Gurur verici bir olay, üstelik sosyal medya benim hobim, eğlenmek için yaptığım bir işten ödül almak daha da keyifli.

        Bundan sonra ne olur?

        Bundan sonra ne olur bilmiyorum. Bir planım yok çünkü eğleniyorum. İşin içine plan, program koymaya başlarsam eğlence olmaktan çıkar, görev gibi olur. Şu anda bunu istemiyorum. Plan yapmayı seven bir adam değilim. Akışına bırakıp gelen sonuçları izlemek daha güzel.

        Kaç takipçin var?

        Vine’da 250 binin üzerinde, Twitter’da 48 bin.

        “VİDALARIMI BIRAKMAM!”

        Vine çıkmadan önce ne yapıyordun?

        Vine çıkmadan önce vida ithalatı yapıyordum, şimdi de vidacılığa devam ediyorum. Bir aile şirketim var; babam ve abimle birlikteyiz… Eskiden yani Vine’dan önce, müşterilerimle ilişkimde bir duruşum, bir ciddiyetim vardı. Şimdi ise ister istemez sosyal medyadaki tiplemelerimi bütün müşterilerim öğrendi. Ama ben tüm ciddiyetimle, “Erdem Bey sonuç olarak vidalarımızın kalitesi...” şeklinde açıklamalar yapmaya devam ediyorum.

        Erdem bey ne cevap veriyor?

        Erdem Bey, “Yaa Can onu bırak da bu son Vine’a bayıldık! O bıyıkları nerden aldın? Yengen çok güldü hahahaha” diyor. Ne ciddiyet kalıyor, ne duruş.

        Baban ne diyor bu işe?

        Babam bu Vine’daki durumumdan fazla mutlu oluyor, nedenini bilmiyorum. Farklı bir beklentisi var herhalde benden… Ama ne olursa olsun, vidalarımı bırakmam.

        Bu bir yılda hayatın nasıl değişti? Erdem Bey hariç…

        Hayatımda hiç değişiklik olmadı dersem çok doğru olmaz. Bundan 10 ay öncesine kadar sokakta insanlar yanıma gelip “Fotoğraf çektirebilir miyiz?” demiyordu. Hayatımdaki en büyük değişiklik bu diyebilirim çünkü diğer değişiklikler de buna bağlı.

        KIZLAR İŞ BAŞINDA

        Ne hissediyorsun insanlar seni tanıyınca?

        Yüzümde ufak bir tebessüm oluyor.

        O kadar mı?

        Başka bir etki bırakmıyor üzerimde. Bu biraz yaşla da alakalı bir durum belki…. 18 yaşında bir öğrenci olsaydım farklı hissedebilirdim ama 33 yaşındayım, bir kariyerim var. Benim için hayat normal akışında devam ediyor.

        Takipçilerinin yaş ortalaması ne?

        Belirli bir yaş ortalaması yok, bu hoşuma gidiyor. 8 yaşındaki bir çocuk da “Can abi” diye yanıma geliyor. Orta yaşlı bir anne de gelip “çocuklarım ve ben sizi çok seviyoruz, fotoğraf çektirebilir miyiz” diyor.

        Tuhaf teklifler alıyor musun?

        Neye göre tuhaf? Bazen tanışma, görüşme, kaynaşma teklifleri geliyor onu soruyorsan…

        Seni Vine’dan görüp tanımadan seninle yatmak isteyen biri oldu mu?

        Buna cevap vermeyeceğim hahaha.

        Evet mi?

        Evet. Çok utandım ya…

        YENİ REKLAM MECRASI: VINE

        Utanma. Reklamverenler Vine’ı bir mecra olarak görmeye başladı mı?

        Evet, markalar Vine’da takipçi sayısı yüksek kullanıcılara ürünlerin tanıtımı için teklif götürüyorlar. Reklam verme dönemi başladı, ben de birkaç markanın reklamını aldım ancak bu takipçilerin üzerinde iyi bir etki yaratmıyor. Onlar üzerinden para kazanıyor gibi oluyorsun, çok rahat değilim bu konuda.

        Bugün nasıl bir Vine çeksem diye düşünüyor musun yoksa doğaçlama mı oluyor?

        Tamamen modumla ilgili bir durum. Genelde yolda çekiyorum; müşteriden çıkıyorum, trafikte çat aklıma bir şey geliyor gülmeye başlıyorum ve çekiyorum.

        HABER MERKEZİ: TWITTER

        BULUŞMA YERİ: FACEBOOK

        İnsanları güldürebilme yeteneğini daha önceden fark etmiş miydin?

        İnsanları değilama kendi kendimi güldürebilme yeteneğim olduğunu fark etmiştim. Ki bence bu daha zor diğerine göre. Ben çocukken de deliydim, hala deliyim. Yaş ilerliyor, belki vücut yaşlanıyor, hayat standartları, arkadaş çevren, beğenilerin, nefret ettiklerin birçok şey değişebiliyor ama ruh aynı kalıyor sanırım. Zaman zaman içimde hala 8 yaşımdaki ruhumu taşıyor gibi hissediyorum kendimi. Zaten buVine’ların başka bir açıklaması olamaz.

        Stressiz biri misin?

        Kafana takmak istedikten sonra hayatı sorunla, stresle, saçmalıklarla doldurursun, çok kolay. Ben böyle görmüyorum; gerçekçi bir adamım, bir çok olumsuzluk var bu hayatta biliyorum. Ama tek yaşam hakkın var. Biraz tadını çıkarmak, biraz eğlenebilmek, o çocuk ruhu kaybetmeden hayatla oynayabilmek gerekli. Benim bakışım bu yönde. Bu yüzden ben eğleniyorum. Beni takip edenler vebenimle gülenler de bu kafada sanırım.

        Sosyal medya ne anlama geliyor senin için?

        Sosyal medya artık bir uzvumuz gibi. El, kol, bacak, telefon. Elimizin devamı gibi… Tabii bu yüzyüze iletişimin kalitesini düşürüyor. Yemek yerken, sevgilinle buluşunca, dans ederken bile kimse telefonu elinden bırakmıyor. Ama bununla savaşmanın bir alemi yok. Artık en etkili haber merkezi Twitter, en popüler buluşma yeri Facebook.

        TOP 3

        En çok güldüğün üç Vine’ı seçer misin? Can Check in TOP 3 olsun…

        KİM O?

        İsmi: Can Çekin Can Çekin (Check in esprisine gülmüyor, yapmayın)

        Doğum tarihi: 1 eylül 1980

        Burcu: Başak

        Mezun: Yeditepe İngilizce İşletme

        İş: Vidacı ve sosyal medya fenomeni

        O kime gülüyor? Tolga Çevik, Cem Yılmaz

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ