Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Oyun Oyun tutkunları için el konsolları savaşı: Asus Rog Ally, Lenovo Legion Go ve Steam Deck karşı karşıya! - Teknoloji Haberleri

        Oyun dünyasının geçmişine indiğimizde teknolojinin de gelişimini açıkça görebiliyoruz. Günümüzde gelinen sürece varana kadar aslında el konsollarının tarihi 1970’lerin sonlarına ve 1980’lerin başlarına kadar dayanıyor.

        İlk taşınabilir elektronik oyunlar, tek bir oyun oynama kapasitesine sahip cihazlar olsa da bir devrim niteliğindelerdi. 1976 yılında Mattel’in piyasaya sürdüğü Auto Race ile oyun sektöründe farklı bir çağ açıldı.

        Ticari başarıyı yakalayan ilk el konsolu olarak ise 1978’de piyasaya sürülen Merlin gösterilebilir. Bu cihaz 5 milyonun üzerinde bir satış rakamı elde etmeyi başardı. Tek oyunlulardan değişitirebilir kartuşlara geçiş ise 1979 yılında gerçekleşti. Milton Bradley tarafından üretilen Microvision farklı oyunları da oynamaya imkan tanıdı.

        REKLAM

        1989’DA GAME BOY HAYATIMIZA GİRDİ

        Nintendo, 1989’da Game Boy’u piyasaya sürerek el konsolu kavramını popüler hale getirdi ve bu alanda hakimiyetini sürdüren bir marka oldu. Günümüzde hala birçok oyun cihazının atası olarak kabul edilen Game Boy ile farklı bir çağa geçiş gerçekleşti. İlk internet bağlantılı ve dokunmatik ekranlı el konsolu ise 1997’de Tiger Electronics tarafından piyasaya sürülen Game.com’du. Nintendo DS, 2004’te piyasaya sürüldüğünde, dokunmatik kontrolleri ve kablosuz çevrimiçi oyunu daha geniş bir kitleye tanıttı ve dünya çapında 150 milyondan fazla satışla en çok satan el konsolu oldu.

        SONY BUGÜNKÜ CİHAZLARIN TEMELİNİ ATTI

        Önde gelen teknoloji firmalarından Sony ise bugün incelemesini yaptığımız cihazların temelini attı diyebiliris. Sony’nin PlayStation Portable (PSP), 2004 yılında piyasaya sürüldü ve Nintendo’nun hakimiyetine meydan okuyan ilk ciddi rakip oldu.

        PSP, güçlü grafik yetenekleriyle popüler bir mobil eğlence cihazı haline geldi ve PlayStation 2 ve PlayStation 3, bilgisayarlar, diğer PSP sistemleri ve İnternet ile bağlantı kurabiliyordu. Ayrıca, video ve ses oynatma gibi çok çeşitli multimedya özelliklerine sahipti ve taşınabilir bir medya oynatıcı olarak da kabul ediliyordu. PSP, oyunlar ve filmler için birincil depolama ortamı olarak optik disk formatı kullanan tek el konsoluydu. PSP, dünya çapında 80-82 milyon adet satış yaparak büyük bir başarı elde etti. Ancak PSP’nin en büyük eksiği yalnızca kendisine özel oyunları oynatabilmesi oldu ve geliştirilme sürecindeki eksiklikler yüzünden ortadan kaybolmaya mahkum oldu.

        REKLAM

        Bugün gelinen noktada, oyun dünyasının devleri, taşınabilirlik ve performansı bir arada sunan el konsollarıyla kullanıcıların kalbini kazanmaya çalışıyor. Asus, Lenovo ve Valve gibi markalar, Sony PSP ile başlayan bu trendi bambaşka bir seviyeye taşımayı başarıyor. Elbette Sony de yeniden bu trendi yakalamak için bir el konsolu duyurdu ancak Asus Rog Ally, Lenovo Legion Go ve Valve Steam Deck gibi bir depolama kapasitesi ve kendi oyun hafızasına sahip değil. Bu cihaz yalnızca PlayStation konsolunu el konsoluna yansıtarak uzaktan oyun oynama imkanı sunuyor.

        Asus’un Rog Ally modeli, Lenovo’nun Legion Go’su ve Valve’in Steam Deck OLED’i, ise oyun severler arasında farklı ve büyük bir heyecan yaratıyor.

        Her biri kendi özellikleriyle öne çıkan bu cihazlar, fiyatlarından ekran çözünürlüklerine, batarya ömründen işletim sistemlerine kadar birçok farklılık gösteriyor.

        WINDOWS VE LINUX İŞLETİM SİSTEMLERİ

        3 cihaz da hem oyun oynama imkanı tanırken hem de içlerinde bulunan Windows ve Linux işletim sistemleri ile video izlemeden standart bir bilgisayarda yapılan birçok işlemi yapmaya imkan tanıması ile de öne çıkıyorlar.

        Asus Rog Ally ve Lenovo Legion Go modelleri Windows 11 işletim sistemi ile bir bilgisayarın bize sunduğu neredeyse tüm özellikleri verebilirken, word, excel gibi office öğelerinin kullanılmasından Netflix, Youtube gibi video uygulamalarının kullanılmasına kadar birçok farklı özelliği de sunuyor.

        REKLAM

        Steam Deck OLED ise daha çok oyun odaklı bir performansı bizlere sunarken Linux altyapısı ile diğer ürünlerin Windows ile verdiklerini de sunmaya gayret gösteriyor.

        BENZER İŞLEMCİ GÜÇLERİ İLE BAŞARILI OYUN PERFORMANSI

        Asus Rog Ally AMD Ryzen Z1 ve Z1 Extreme olmak üzere iki farklı işlemci seçeneğine sahip. Model, 120 Hz yenileme hızı ve 500 nits parlaklık sunan ekranıyla dikkat çekerken, Lenovo Legion Go, 8.8 inçlik dev ekranı ve 144Hz yenileme hızıyla oyun deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu büyük ekran aynı zamanda ağırlığının da rakiplerinden fazla olmasına sebep oluyor. Steam Deck ise SteamOS işletim sistemi ve uygun fiyatıyla kullanıcıların ilgisini çekiyor.

        Performans açısından, Asus ve Lenovo’nun AMD Ryzen Z1 ve Z1 Extreme işlemcileri, Valve’in özelleştirilmiş AMD Ryzen Zen 2 APU’suna kıyasla daha güçlü bir deneyim vaat ediyor. Ancak, Steam Deck’in kullanıcı dostu fiyatı ve Valve ekosistemi içindeki entegrasyonu, onu cazip bir seçenek haline getiriyor. Steam Deck’in Türkiye’de resmi olarak satışının olmaması ise onun bir resmi garantiye de sahip olmamasına sebep oluyor ki, en büyük dezavantajı olarak da bu gözüküyor.

        Lenovo Legion Go’nun ayrılabilen ve mouse olarak da kullanılabilen kontrol elemanları özellikle FPS (First Person Shooter) oyunlarda ve bilgisayar kullanımında bir avantaj olarak ön plana çıkıyor.

        Sonuç olarak, her üç cihaz da kendi alanlarında iddialı. Kullanıcılar, bütçelerine ve ihtiyaçlarına göre en uygun el konsolunu seçerken, bu karşılaştırmalı analizden faydalanabilirler. Oyun tutkunları için zor bir seçim olacak gibi görünüyor!

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ