Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Oray Eğin Reza'nın avukatı #MeToo hareketini 24 saatte nasıl bitirdi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        New York’ta başı belaya giren ünlü ve güçlü biriyseniz “Benny Amca”yla tanışsanız iyi olur. Onun gibisi artık pek kalmadı. Bir zamanlar en az müvekkilleri kadar iktidar sahibi olan avukatlar vardı bu şehirde; Benjamin Brafman o kuşağın son temsilcisi. Savunduğu kişiler arasında New York’ta bir otel odasındaki temizlik görevlisine tecavüze kalkıştığı iddia edilen eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bir ara Michael Jackson, yollarını ayırana kadar Harvey Weinstein ve ABD’yle Türkiye arasındaki en büyük krizin sorumlusu Reza Zarrab var. Çoğunu aklamayı başarıyor.

        Ona “Benny Amca” ismini takansa hip-hop’un en kuvvetli figürlerinden Puff Daddy ya da diğer kullandığı adlarıyla P. Diddy, Sean Combs, Love… Başı ne zaman belaya girse Benny Amca’sı yardımına koşuyor, adeta şapkadan tavşan çıkarırcasına bir yolunu bulup baş ağrısını gideriyor.

        Brafman geçen hafta Combs’u yine kurtardı. #MeToo hareketinin kısa tarihinin belki de en önemli davasını üzerinden 24 saat geçmeden önce kapatmayı başardı. Böylece kadınların kendilerini mağdur eden erkeklerle yüzleştiği #MeToo hareketi en büyük darbeyi yedi, belki de bir dönem resmen bitti.

        SEKS TİCARETİNDEN UYUŞTURUCUYA

        Bugüne kadar açılmış belki de en kuvvetli #MeToo davası geçen Perşembe New York’ta Cassie adlı bir şarkıcı tarafından mahkemeye sunuldu. Bu sefer iddiaların hedefi Sean Combs’du.

        Gerçek adı Cassandra Ventura olan şarkıcı şöhrete Combs’ın şirketi Bad Boy’da adım attı. Mahkemeye sunduğu ve ilk kez New York Times’ın duyurduğu dilekçeye göre 10 yıl boyunca Combs tarafından tacize ve şiddete maruz kaldığını iddia etti.

        Bahsettiği olaylar yıllar önce gerçekleşmişti. Ama New York eyaleti #MeToo hareketinden sonra kadınların mağduriyetlerinin zaman aşımına takılmaması için başvuru süresini uzatmış, geçmiş dosyaların açılmasına imkan vermişti. Bu süre bu hafta dolacak. Cassie de bir hafta kala davayı açtı.

        Bugün 37 yaşında olan Cassie rap yıldızıyla tanıştığında 19’undaydı. Aralarında 13 yaş fark var. Notorious B.I.G.’yi de keşfeden Combs o yıllarda hit üzerine hit üreten, iktidarı sarsılamayacak kadar kuvvetli bir yapımcıydı. Tanıştıklarında ikisinin de başka ilişkileri vardı, ama Combs ne yapıp edip Cassie’yi kendisiyle birlikte olmaya zorluyor.

        Yıllar içinde evinin kirasını, kıyafet ve otomobil masraflarını karşılayan Combs şarkıcının üzerinde yavaş yavaş kontrol sahibi olmaya başlıyor. Sağlık kayıtları, MR sonuçları bile doğrudan ona gidiyor. Telefonundaki fotoğraf ve video’lara da erişimi var.

        Combs’un “Freak Out” dediği seanslarda Cassie’ye zorla İnternet’ten erkek seks işçileri buldurduğu, onları eve ya da otele davet edip kendisiyle beraber olmaya zorladığı ve Combs’un da izleyip mastürbasyon yaptığı gibi ayrıntılar yer alıyor. Bu seanslarda epey miktarda uyuşturucu Combs tarafından temin ediliyor; Cassie içine düşürüldüğü ortamdan kendini zihnen koparmak için uyuşturuculara sığındığını itiraf ediyor. Bu seanslar farklı şehirlerde ve farklı eyatlerde defalarca yaşandığı için Combs ayrıca seks ticaretiyle suçlanıyor.

        Los Angeles’ta 2016’da yaşanan bir seansının sonunda Combs’tan yüzüne yumruk yiyen Cassie’nin gözü morarıyor. Combs uykuya daldıktan sonra odadan kaçmaya çalışıyor ama yakalanıyor, koridorda kendisine cam vazo fırlatılıyor. Combs otele 50 bin dolar vererek kamera kayıtlarının sızmamasını sağlıyor.

        Cassie ayrıca korumaların ve şoförlerin önünde defalarca şiddet gördüğünü, ama hiç kimsenin korkudan müdahale etmediğini ekliyor. Her kaçmaya çalıştığındaysa Combs çevresini kullanıp onu sindiriyor, kariyerini bitirmekle tehdit ediyor. Bunca yıl polise gitmemesinin nedenini ise Combs’a kendisine şiddet uygulayacak bir fırsat daha vermemek diye açıklıyor. Tam 10 yıl boyunca ondan kurtulamıyor.

        Mahkeme dilekçesinde yer alan olaylardan biri 2012’de Cassie’nin Kid Cudi’yle çıkmaya başladıktan sonra Combs’ın sinir krizi geçirmesi: Cudi’nin otomobilini patlatacağını iddia ediyor. Tam o sıralarda otomobili evinin girişinde patlıyor; Kid Cudi bu olayı dava açıldıktan sonra doğruladı.

        Davanın açılmasıyla birlikte başka iddialar da gündeme geldi. Sosyal medya kullanıcıları eski görüntülerden yola çıkarak Cassie’nin yüz ifadelerini inceledi. Hatta 15 yaşındaki Justin Bieber’ı da Combs’un taciz etmiş olabileceği iddiaları dolaşmaya başladı. Başka iddialar da kartopu gibi büyüyerek yayılacaktı, büyük ihtimalle diğer kurbanlar ortaya çıkacaktı.

        ADALET İŞLEDİ Mİ

        Ancak hiç beklenmedik bir şey oldu ve 24 saat içinde dava bir anda kapatıldı. İddiaları en başından beri reddeden avukat Brafman iki tarafı uzlaştırdı. Uzlaşma şartlarına dair hiçbir şey bilmiyoruz. Brafman daha önce Cassie’nin sadece para peşinde olduğunu, Combs’u para vermezse kitap yazmakla tehdit ettiğini söylemişti. Belli ki yine büyük bir para döndü ama miktarı da açıklanmadı. Cassie’nin avukatları hak yerini buldu diyor, ama bu uzlaşmanın en büyük zararı #MeToo hareketine oldu.

        Bir taraf, yıllarca istismar edilen bir kadının cesaretle ortaya çıkıp başından gelenleri anlatmasını, karşılığında da tazminat almasını haklı buluyor. Cassie uzlaşarak mahkemede Brafman tarafından sorgulanıp küçük düşürülme ihtimalinden de kurtulmuş oldu. Zira dava yargıcın önüne gitseydi Amber Heard ve Johnnie Depp arasındaki bir gibi mahkeme süreci yaşanacaktı. O davayı mağdur sıfatıyla açan Heard kaybetti, Depp hem ciddi bir tazminat kazandı hem de imajını onardı.

        Brafman daha önce de Combs’u imkansız bir durumdan kurtardı. 2000 yılında Jennifer Lopez’le çıktığı sırada New York’ta bir gece kulübünde çıkan kavgada silahlar patladı, otomobilleriyle kaçarken bagajlarda silah bulunan ikili tutuklandı. J-Lo hemen kendini sıyırdı, ama Combs’un işi kolay değildi. Brafman ve O.J. Simpson’ın avukatı olarak ünlenen Johnnie Cochran mahkemede “genç bir siyah iş adamının gelecek potansiyeli” hikayesini işledi ve Combs elini kolunu sallayarak çıktı. Silah suçlaması ise o gece yanlarında olan ve Bad Boy’dan albüm çıkarmaya hazırlanan genç bir şarkıcının üzerine yıkıldı.

        Cassie’nin davası da mahkemeye gitseydi jüriye yine bir hikaye anlatılacak, mağdur da küçük düşürülecekti. Büyük ihtimalle bu davayı açtığına pişman edilecekti. Dahası, Combs’un uzun sürecek bir hukuk savaşı için kumbarası sağlam. Forbes’a göre serveti bir milyar dolar.

        Ancak bu hızlı uzlaşma Cassie’nin iddialarının hiçbir zaman araştırılmayacağı, irdelenmeyeceği anlamına da geliyor. Yaptıkları bir kez daha iktidar sahibi bir erkeğin yanına kar kaldı; bu sefer trafik cezası ödedi alt tarafı. TMZ’ye göre uzlaşmadan sonra Miami’de görüntülenen Sean Combs gayet “ağırbaşlı” duruyordu.