Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Referandum sonuçları kimin başarısı?

        Türkiye, bir demokrasi sınavından daha alnının akıyla çıktı. 11 Eylül’de düzenlenen Anayasa değişikliği referandumu, birkaç küçük olayı saymazsak olgunlukla tamamlandı ve sonuçlar belli oldu.

        Yüzde 78 katılımın gerçekleştiği referandumda resmi olmayan kesin sonuçlara göre yüzde 57,92 evet, yüzde 42,08 hayır çıktı.

        KİM KAZANDI?

        Elbette evet oylarının yüzde 58’lere ulaşması, AK Parti ve hükümetin başarısını ortaya koyuyor. Bu referandumun ilk galibinin Başbakan Erdoğan ve partisi olduğunu hemen herkes kabul ediyor.

        Ancak farklı açılardan bakıldığında, başka galipler de olabilir. Mesela baştan beri evet cephesinde Başbakan Erdoğan’ın yanında yer alan ve “Yetmez ama evet” diyen Saadet Partisi ve lideri Numan Kurtulmuş ile Büyük Birlik Partisi, kimileri tarafından “kazanan” ilan edilebilir.

        HAYIR’IN GALİBİ KİM?

        Hayır cepsesi için de pek çok soru sorulabilir.

        Yüzde 42’yi geçen hayır oylarında görünüşe göre CHP ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun çabalarının payı büyük. Peki acaba yüzde 42’nin bir başarı olduğu söylenebilir mi? Eğer söylenebilirse bu salt Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin başarısı mıdır?

        Oy potansiyelinin yüksek olduğu illerde ‘evet’ çıkan MHP ve lideri Devlet Bahçeli her şeye rağmen başarılı sayılabilir mi?

        KATILMADAN MI KAZANDILAR?

        Gelelim boykot cephesine. BDP’nin güçlü olduğu doğu ve güneydoğuda bazı illerde yüzde 90’ları aşan oranda ‘evet’ çıktı. Buna karşın Diyarbakır, Batman, Hakkari, Şırnak gibi bazı illerde boykot, çok yüksek oranlara ulaştı.

        Öyleyse seçimin galibinin BDP olduğunu söyleyebilir miyiz?

        İşte bütün bunların cevabını HABERTURK.COM okurları verecek. Yorumlarınızı yazın, yayımlayalım. Referandumun asıl galibi kim, siz karar verin…

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ