Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Piyasalar dalgalı, paranız için güvenli liman hangisi?

        HT GAZETE/ GÜLİN YILDIRIMKAYA-POLEMİK

        Altın ve Para Piyasaları Uzmanı MEHMET ALİ YILDIRIMTÜRK

        ‘Altında düşüş devam eder dolar 2 TL’yi görür’

        ALTIN ve emtialarda aşağı yönlü bir seyir gerçekleşecek. Çünkü dünyada da trend bu olacak: 2012 senesinde likitte kalmak daha uygun olacak. Emtialardan, enerji yatırımlarından satışlar olacak.

        Bugünkü mevcut yükselişler sene sonu pozisyon kapatma işlemlerinden kaynaklı. Euro mu dolar mı derseniz, tabii ki dolar diyeceğim. Çünkü en son gelen ekonomik veriler ABD'de de olumlu bir düzelmeye işaret ediyor, bu da doların toparlanması demek.

        Bir süreden beri düşük faizli dolarla borçlanıp emtialara ve kıymetli metallere yönelen büyük yatırımcılar artık doların toparlanmasından rahatsızlık duyup bu pozisyonlarını kapatabilirler, dolar da bir miktar daha yükselebilir. Şu an 1.30'ların üzerinde seyreden Euro-Dolar paritesi önce 1.25, sonra .120

        belki 1.18'lere kadar gerileyebilir. Dolar 2 TL'yi görebilir ama bu sene değil belki 2012'nin ilk çeyreğinde görebiliriz. Öte yandan Merkez Bankası bu seviyeyi görmesinden rahatsızlık da duyacaktır, çünkü doların 2 TL olması demek enflasyondan sapmanın fazlalaşması demektir. Merkez Bankası da buna çok fazla müsaade etmez.

        Şu anki yükselmenin pozisyon kapatma amaçlı talepten kaynaklandığını düşünüyorum. Yeni ayla beraber bu talep zayıflayacaktır.

        Altında ise satışlar olacak, önümüzdeki aylarda 1450 dolara kadar gerileyebilir. Bu da içeride gram fiyatı 97 lira 50 kuruş olan 24 ayar altının ilk etapta 94, sonra 90, sonra 85 lira olması ve belki de daha düşmesi demek. 2012'nin ilk yarısında altında aşağı yönlü seyirler bekliyoruz.

        Anadolu Yatırım Stratejisti HALİL REÇBER

        ‘Kısa vadede altın, uzunda hisse senedi’

        ASLINDA dolar, Türk Lirası karşısında yılbaşından bu yana neredeyse yüzde 24'e yakın değer kazandı. Bu değer kazanımı aynı zamanda doları diğer para birimleriyle karşılaştırdığımızda Güney Afrika Randı'ndan sonra en çok değer kazandığı para birimi Türk Lirası oldu. Güney Afrika Rand'ı 2011 yılı boyunca yüzde 24 değer kaybetti, Türk Lirası yüzde 23 değer kaybetti. Bu da gösteriyor ki dünyada dolar karşısında en zayıf para birimi Güney Afrika Randı'ndan sonra Türk Lirası'dır. Benim şahsi kanaatim dolar kısa vadede 1.90'nın üzerinde tutunamayacak diye düşünüyorum. Zaten ekim ayına baktığımızda Merkez Bankası'nın müdahalesi ile gelmişti. Şu an gördüğüm kadarıyla bir müdahale de söz konusu değil. Yine de müdahale olabilir ama Merkez Bankası'nın müdahaleye çok da sıcak baktığını sanmıyorum. Doların 2011 yılı için zirvesinde olduğunu düşünüyorum bu değerin çok da üstüne çıkmayacağını düşünüyorum. Yeni pozisyon açmak isteyenler için ben şu an için çok geç olduğunu düşünüyorum. Yeni pozisyon açmak şu an için riskli.

        Yatırım yapmak isteyenler için de çok kısa vadede altına yönelmelerini önerebilirim. Uzun vadede ise yatırım için hisse senedi ve tahvil öneriyorum.

        Eski Merkez Bankası Başkanı GAZİ ERÇEL

        ‘En doğru yatırım Türk Lirası mevduatı’

        BENİM gördüğüm, Euro'nun değer kaybederek, Avrupa Birliği' nin veya Euro Bölgesi'nin bu işten daha yumuşak bir şekilde çıkacağıdır. Dolayısıyla hiçbir şey yapmasanız dahi Euro değer kaybedince dolar otomatik olarak yükselecektir. Türkiye'deki yatırımcılar için bu aralar en doğru yatırım artan faizlerle beraber Türk Lirası mevduatı yapmaktır. En belirgin, en emin yatırımlardan bir tanesi odur. Çünkü bankalar bu aralar faiz oranlarını yüzde 10-11'lere yükselttiler. Aylık olarak yatırdığınız takdirde yıllık faizi alıyorsunuz ki hem anaparadan herhangi bir şekilde zarar etmeyeceksiniz hem de anaparanın üzerine yüzde 10-11 gibi bir faiz alacaksınız. Dolayısıyla halihazırda bu belirsiz ortamda en iyi yatırım yolu olarak o görünüyor. Eğer altın alırsak, altının dolarla olan ilişkisi biraz kopmuş gibi görünüyor, daha doğrusu normal halini almış görünüyor. Yani dolar değerlendikçe altında bir düşme görünüyor ama benim esas gördüğüm altındaki bu düşme spekülatif hareketlerle finans kesimindeki işlemlerin azalmasından ortaya çıkıyor. Finansta genellikle bu karışıklığın içinde finans kurumları bunları yapmayıp nakitte kalmayı tercih ediyorlar. Herkes nakitte kalınca altına olan talep de azalıyor. Ama altın açısından orta- uzun vadeli düşünürseniz altın değerli bir yatırım aracıdır

        Kemerburgaz Üni. Rektör Yrd. Prof. Dr. EMRE ALKİN

        ‘Dolar trenine sakın binmeyin’

        DOLARDA kritik seviye 1.8820 TL'dir. Dolar 1.8820 TL'yi geçtiği zaman veya bu rakamın üzerinde kapanışlar yaptığı zaman doların 2 lira ve 2 liranın üzerini görmesi yüksek ihtimaldir. Benim için zaten 2 TL belirleyici bir seviye değil. Dolar zaten 1.8820'yi geçtiği ve bu rakamlarla iki üç defada kapanış yaptığı için bir ara dolar 1.90'ın üzerine çıkıyordu fakat bugün yurtdışından çok iyi rakamlar geldi. Şu anda dolar kayıtlarda 1.8820 seviyesinde dolayısıyla burada dolar 1.84'ün aşağısını görmeden doların seviyesinin değişeceğini düşünmek hayal olur. Dolar 1.8820'nin üzerinde kapandığı sürece her zaman sadece 2 lira değil 2 liranın çok üstündeki yerlere gitme ihtimalini taşıyor.

        Ben amatörlere hiçbir zaman yatırım olarak altın alımı için öneride bulunmadım. Küçük sermayeleri en güzel büyüteceğimiz yer İMKB'dir. Fakat bunun için alım seviyesini iyi tespit etmek ve sabırlı olmak gerekiyor. Dolar yatırımı içinse, bu seviyelerde insanlara "dolar alın'' demek onları maceraya sevk etmek olur. Yatırım hiçbir zaman macera değildir. Doların en iyi alım seviyesi 1.57'ydi, ikinci alım seviyesi de 1.6250 TL idi. Bu seviyenin de üstüne çıktıktan sonra kimseye "Dolar alın" demedim. Çünkü doların gideceği en sert yer 2.1 TL'dir. Bugünkü kuru 2.1 TL'ye oranladığınız zaman zaten neredeyse mevduat faizi kadar oluyor. Dolayısıyla amatörlere "Kesinlikle bu trene binmeyin, şimdilik faizde kalın'' diyorum. Hisse senedinden kâr etsinler çünkü hisse senedi alım vaktidir.

        Bireysel emeklilik sisteminde olanlar için de fonları körü körüne seçiyorlar. Yıllardır hisse senedi fonlarında devam edenler var ve anaparaları erimiş durumda ama bunun farkında değiller .Dolayısıyla BES'te yatırım yaparken mutlaka müşteri temsilcilerine hangi fonda değerlendirdiklerini sorsunlar gerekiyorsa da fon değişikliği yapsınlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ