Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Ekonomi Yabancı dilde isim kullanan şirketler dikkat!

        Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, yabancı dilde isim kullanan şirketlerin tabela vergilerinin yapılacak bir düzenlemeyle artırılabileceğini söyledi. Amaçlarının, 'Dil bilincini artırmak ve Türkçe isimli yerli markalar oluşturmak' olduğunu vurgulayan Erdem, konuyla ilgili dernek olarak bir önerge getirmeyi düşündüklerini belirtti.

        İş yerleri tabelalarının özellikle İngilizce ve Fransızca olması, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'ni harekete geçirdi. Derneğin 2. İstişare Toplantısı, Genel Başkan Ekrem Erdem'in başkanlığında Kağıthane'deki İETT Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Toplantıda, derneğin önümüzdeki dönemde yapacağı faaliyetlerle ilgili görüşler de dile getirildi.

        Toplantıda konuşan Ekrem Erdem, Türkçe'nin önemine vurgu yaptı. Erdem, Türkçe'nin bozulmasını önlemek ve yabancılaşmasının önüne geçmek için dernek olarak ciddi adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

        Türkçe'nin dünyada hak ettiği yere gelebilmesi için sağlam bir dil şuuruna sahip olunması gerektiğini ifade eden Erdem, "Dilde başlayan yozlaşma ve yabancılaşma, dille sınırlı kalmayarak zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve milli birliğin telafisi imkansız zararlar görmesine sebep olur. Bir milletin dili bozulursa, kültürü de bozulur; sanat, edebiyat ve fikir sahalarında çöküntüler meydana gelir. Dernek olarak bunu önlemek için mücadele ediyoruz." dedi.

        İsimlerini yabancı dilde ilan eden şirketlerden, yapılacak bir düzenlemeyle daha fazla tabela vergisi alınabileceğini belirten Erdem, "Bu amaçla bir teklif getireceğiz. Ancak, çalışmamızın özü yasakçı olmayan, tamamen Türkçe'yi koruma amaçlı bir temaya sahip olacak. Örneğin, ismini Türkçe yazan şirket 10 lira tabela vergisi ödüyorsa, yabancı bir dille yazan 100 lira ödeyebilir. Amacımız, dil bilincini artırmak ve Türkçemizi korumak. Tabii, Türkçe ya da yabancı bir dilde isim kullanmak tercihi şirketlerin." açıklamasında bulundu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ