Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Anne-babadan Facebook arkadaşı olur mu?

        ÖZLEM YILMAZ/HT GAZETE

        HABERTÜRK Yazarı Pınar Özyiğit'in, "Facebook kullanan çocuğunuzla anne ve baba olarak bile arkadaş olmamalısınız. Çünkü anne ve babanın çocukla arkadaş olması demek, diğer akrabaların da arkadaş olabilmesi demek. Ayrıca öğrencilerin çoğu, öğretmenleriyle Facebook ortamında arkadaş, okulların bu öğretmenleri uyarması gerekiyor" sözleri polemik konusu oldu. Çocukların anne ve babalarıyla veya öğretmenleriyle Facebook'ta arkadaş olmaları doğru mu?

        'Kontrol amacıyla arkadaş olması doğru'

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat ÖZEREN:

        ANNE ve babanın kontrol amacıyla çocukla sanal ortamda arkadaş olması doğru. Bu sayede, çocuğun kimlerle arkadaş olduğunu, kimlerle arkadaşlık yaptığını kontrol edebilir. Ama çocuğun bilgisayarından bu kontrolü sağlıyorsa, Facebook'ta arkadaş olmasına gerek yok. Sosyal paylaşım sitelerinde ailenin kontrolü çok önemli. İnternet ortamında çocukları yalnız bırakmamak, sürekli denetim altında tutmak gerekiyor. Öte yandan öğretmenlerin çocukla arkadaş olması doğru değil. Çünkü aynı yaş grubunda değiller. Çocuğun yalnızca kendi arkadaş grubundakilerle arkadaş olması çok daha mantıklı.

        'Anne ve baba, 'nick name' ile ikinci bir hesap açabilir'

        İstanbul Bilgi Üni. Öğr. Gör. Doç. Dr. Leyla Keser MERMER:

        ÇOCUKLARININ kimlerle arkadaş olduğu, birbirleriyle ne tür içerikler paylaştıklarını kontrol etmeleri Medeni Kanun'da anne ve babanın velayet hakkının bir gereği aynı zamanda. Ancak Pınar Özyiğit'in yazısında dikkat çekilen sakıncanın ortaya çıkmaması için anne ve babaların 'nick name' ile alacaklari ikinci bir Facebook hesabı ile bu hesaba herhangi bir kişiyi eklemeyip sadece çocuklarını kontrol amacıyla kullanmaları da mümkün.

        'Otoriteyi simgeleyen kişilerle arkadaş olmamalı'

        Psikiyatrist Dr. Ayhan AKCAN:

        BENCE de çocuğun anne ve babasıyla arkadaş olması doğru değil. Çünkü anne baba çocuk için otorite. Zaten onu kaçırırsan çocuktaki gelişim, terbiye ve birçok kuralların olduğu yerde çocuk bocalar. İkinci grup da öğretmenler. Okul da otoritenin olduğu, terbiyenin olduğu bir yer. Çocuğun, otoriteyi simgeleyen kişilerle arkadaşlık yapması yanlış. Ancak bilgilendirme olabilir. Haberleşme anlamında olabilir. Ama arkadaşlık yapması yanlış. Herkes rollerine göre hareket etmek zorunda. Çocuk terapilerinde en çok üzerinde durduğumuz konu budur. Bu arada çocuğun Facebook'ta yaş grubuna uygun olmayan bazı şeylere ulaşması da başka konu.

        'Çocuklar için Facebook dışında ayrı bir sosyal paylaşım sitesi olmalı'

        Çocuk pskiyatrisi uzmanı Dr. Müjen İLNEM:

        BANA kalırsa 18 yaşını doldurduktan sonra sosyal medyaya girilmeli. Çocuklar için Facebook dışında ayrı bir sosyal paylaşım sitesinin olmasından yanayım. Öte yandan anne ve baba normal ortamda yapamadığı arkadaşlığı sanal ortamda yapmaya çalışmamalı. Ben bunu suni, yapay, duvarlar arkasından, robotik bir davranış olarak telakki ediyorum. Anne ve baba, 'Ben modernim' diyerek bunu yapmamalı. Evdeki sıcak ortamı sağlamalı. Anne ve babanın asli görevi, çocuklarını lüzumsuz ilişkilerden korumaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ