Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sanat Tuğba Ahsen Y.'nin (Fadime Şahin), yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın 28 Şubat sürecini anlatan 'Qüfür' isimli filmi için gösterim durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

        Tuğba Ahsen Y.'nin (Fadime Şahin), yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın 28 Şubat sürecini anlatan 'Qüfür' isimli filmi için gösterim durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

        28 Şubat sürecinin aktörlerinden olan ve Fadime Şahin ismini değiştiren Tuğba Ahsen Y.'nin İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurusuyla Malatyalı yönetmen Gani Rüzgar Şavata'nın Qüfür filminin gösteriminin durdurulması talebiyle dava açıldı. Tuğba Ahsen Y.'nin avukatı, başvurusunda, filmin müvekkilinin görüntüsü kullanılmak suretiyle izinsiz çekildiği öne sürülerek, gösterime sokulmasının tedbiren önlenmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme, 'filmin içeriği ile ilgili somut bir veri olmadığı, henüz gösterime girmemiş, içeriği ile ilgili hukuksal denetime elverişli bilgi sunulmamış bir sinema filminin bu yönlü bir talep yani tedbir yoluyla gösteriminin durdurulması Uluslararası Sözleşme ve Anayasa ile güvence altına alınmış, düşünce ve ifade özgürlüğü bilim ve sanat hürriyetine yargı yoluyla müdahale (sansür) anlamına gelebileceği gibi talepte bulunanın maddi olgularda kişilik haklarına dönük açık ve somut bir saldırı da bulunmadığından tedbiren filmin gösterime girmesinin durdurulması isteminin reddine' karar verdi.

        Ayrıca Fadime Şahin'in tüm araştırmalara rağmen açık adresine ulaşılamadığından tebligat yapılamadığı belirtildi. Gösterim durdurma talebiyle açılan dava ile mahkeme tutanaklarında Fadime Şahin'in ismini Tuğba Ahsen Y. olarak değiştirdiği gün yüzüne çıkmış oldu.

        Malatyalı yönetmen Gani Şavata, film için 600 bin liralık bütçe kullandıklarını belirtti. Filmin 28 Şubat süreciyle ilgili çekilen ilk sinema yapımı olma özelliği taşıdığını anlatan Şavata, süreçte etkin olan karanlık ellerin gösterime engel olmak istediklerini vurguladı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ