Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Kılıçdaroğlu yeşil ışık yaktı, tartışma çıktı

        Sultan UÇAR-Zeynep YILDIRIM/AHT

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir iftar yemeğinde davetlilerden birinin, Kuran kursuna gidenlere paso verilmesiyle ilgili sözleri üzerine “Kuran kursu öğrencilerine paso verilmemesi kabul edilemez. Paso verilmesi için bizzat başvuracağız” dedi.

        Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri tartışmayı ateşledi. Kuran kurslarında yaş sınırı kaldırıldığı için 6 yaşından 60 yaşına kadar herkes yüzde 50 indirimli taşıma ayrıcalığına mı kavuşacak? Dans, yemek, seramik, yabancı dil gibi kurslara katılanlara da paso verilecek mi?

        Türkiye Cami ve Kuran Kursları Federasyonu Başkanı Recep KIYAK:

        'Ayrımcılık olur sıcak bakmıyoruz'

        Kurslar denilince bir sürü alternatif kurslar ortaya çıkıyor. Paso olayı belediyelerin uhtesinde olan bir konudur. Kuran kurslarımıza giden çocuklarımıza paso verilmesini tabii ki arzularız. Çok farklı sayı ve tipte kurs var. Yarın bunlar da talepte bulunacak. O zaman ne olacak?

        Paso verilmesine bu nedenle sıcak bakmıyoruz. Üstelik de kurslara devam eden çocuklar zaten zorunlu eğitim çağında yani pasosu olan çocuklar. Biz zaten Kuran-ı Kerim öğrenen çocuklarımızı bisiklet, bilgisayar alarak ödüllendiriyoruz. Başka bir ayrıcalığa da gerek yok.

        MHP Grup Başkanvekili Oktay VURAL:

        'Her türlü eğitime paso verilmeli'

        Eğitim ile ilgili olduğu zaman, öğrenciye zaten paso hakkı tanınıyor. Hem öğrenci olup hem kursa giden öğrencilerin zaten pasoları olabilir. Ancak okula gitmeyen öğrenciler için düzenlenecekse uygulanabilir. Sonuç itibarıyla eğitim konusunda alabildiğince desteklemek çok önemli, büyük imkânlar tanımak gerek.

        Bence uygun bir uygulama olur, ancak her türlü eğitim kurumuna giden insanların bu pasodan faydalanması gerekir. Yalnızca kuran kurslarını kapsamamalı. Belediye bunu bir sosyal yatırım olarak düşünmeli. Önemli bir maliyet gerektireceğini de düşünmüyorum. Bu nedenle kendi eğitimlerine katkıda bulunan insanlara destek olunmalı.

        Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel GÜVEN:

        'Dans kursuna da verilsin'

        Devletin ve belediyenin olanakları keşke elverse de sadece öğrenciler ya da kursiyerler değil herkesi ücretsiz taşısalar. Ancak kursiyer arasında ayrıma gidilmesi adil olmaz. O zaman sürücü kursları, etüt merkezleri, dershaneler hatta yemek kursu veya dans kursuna gidenler de dahil herkese paso verilmesi gerekir. Kuran kursları gibi bir ayrıma gidilmesi yanlıştır.

        Kurslar zaten kursiyerlerine ücretsiz servis tahsis ediyor. Böyle bir ihtiyaç yok. MEB hâlâ köylerden traktörlerle öğrenci topluyor. Asıl sorun bu. Seçime dönük, popülist yaklaşımlar olarak değerlendiriyoruz.

        İlahiyatçı Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR:

        'Paso verilsin, yarar var'

        Kılıçdaroğlu’nun iftar davetinde ben de vardım. Kuran kursları örgün öğretimin bir parçasıdır. Tek farkı MEB’e değil Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı öğrenim kurumu olmalarıdır. Dolayısıyla onlara paso verilmesi talebi yerinde bir taleptir. İnsanların kendilerini geliştirmek için gittikleri hobi ya da mesleki eğitim kursları gibi değildir. Örgün öğretimin bütün yapısal özelliklerini taşıyorlar.

        Normal olarak örgün eğitim alıyorlar. Kabul edilmesi son derece uygundur. Çocuklarımızın eğitimlerinin desteklenmesinde toplumsal yarar vardır. Seçimle ilgisi olduğunu da düşünmüyorum.

        İlahiyatçı Prof. Dr. Hayri KIRBAŞOĞLU:

        ‘Siyasi bir şov seziliyor’

        Sosyal bir bakış açısı ile atılmış bir adım demek zor. Bu gibi konularda araya politik rant giriyor. Bu girişim de CHP’nin seçimlerin yaklaşması nedeniyle muhafazakâr kesime yaklaşmak için söylediği bir şey. Sosyal ihtiyaçların ikinci planda kaldığını söyleyebiliriz. Siyasi bir şov seziliyor. Mantıklı düşünürsek işçileri, asgari ücretle çalışanları ve dar gelirli vatandaşları da kapsaması gerekir. Sosyal adalet varsa, böyle olmalı.

        CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan SALICI:

        'Bütün kursları kapsayabilir'

        Uygulamayı sadece Kuran kursu öğrencileri için düşünmemek lazım. Yasalara baktığımız zaman, normal eğitim alan öğrencilerin bu tarz hakları mevcut. Ancak bir de il kurslarına giden öğrenciler var. Bu öğrenciler yasaya göre gerekli olan indirimlerden yararlanamıyorlar.

        Bu mevzuatla ilgili bir çalışma hazırlıyoruz. Tek bir kurs için değil, hepsini toplayıp bir düzenleme yapılabilir diye oturup konuşacağız. Bu durum belediyeyi zarar sokar mı? derseniz, bayramlarda 4 gün boyunca köprülerden ücretsiz geçen halk zarar ettiriyor mu sorusuyla karşı karşıya kalırız. Böyle yaklaşmak gerekir.

        Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin UYSAL:

        'Tüm Türkiye’yi kapsamalı'

        Kuran kursları ülkemizde hiç kuşkusuz çok önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Bireylerin eğitimi ve gelişimi konusunda erişimi kolaylaştırıcı uygulamalar da sosyal sorumluluğun bir gereğidir. Bizim yaklaşımımıza göre paso uygulaması öğrencilik kategorisi dışında belli bir yaş aralığındaki tüm gençleri kapsayacak ve belli bir belediyenin hizmetleri ile de sınırlanmaksızın tüm Türkiye’de geçerli olmasına imkân verecek şekilde yeniden ele alınmalıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ