Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık Türkiye'de her 10 kişiden 1'inde depresyon var

        LütfiERDOĞAN/ANKARA

        Türkiye’de halkın hangi hastalıklara yatkın olduğunu ölçmek için Sağlık Bakanlığı’nın 10 bin kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği “Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması” çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

        Ruh sağlığı ve migren hastalığının öncelikle ele alındığı araştırma sonuçlarına göre, depresyon ve migrene en sık 25-54 yaş gruplarında rastlanıyor. Migren sıklığı 25-34 yaş grubunda yüzde 18, 35- 44 yaş grubunda yüzde 20, 45-54 yaş grubunda yüzde 18 oranında görülüyor. Depresyon ise 25-34 yaş grubunda yüzde 9, 35-44 yaş grubunda yüzde 11 ve 45-54 yaş grubunda yüzde 13.

        KENTTE YAŞAYANLAR RİSKLİ

        Kadınlarda migren ve depresyon görülme sıklığı kentsel bölgede yaşayanlarda kırsalda yaşayanlara göre daha yüksek. Şehirde yaşayanlarda depresyon sıklığı yüzde 14,migren sıklığı yüzde 21 olarak kaydedildi.

        Bu sıklıklar kırsal bölgede yaşayanlarda sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 19 olarak belirlendi. Depresif bozukluk, somatizasyon bozukluğu ve panik bozukluğu tanısını içeren toplam ruh sağlığı bozukluğu sıklığı kadınlarda yüzde 16, erkeklerde ise yüzde 7 olarak kaydedildi.

        KÜRESEL DEPRESYON DA YÜKSEK

        Yeni bir araştırma dünya çapında engelli nüfus içinde birinci grubu sırt ağrısı çekenlerin, ikinci sırayı ise depresyondakilerin oluşturduğunu gösteriyor. PLOS adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar, depresyonun küresel bir sağlık önceliği olarak ele alınması çağrısı yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü, küresel olarak depresyon geçiren insanların çok küçük bir kısmının tedavi gördüğüne dikkat çekiyor.

        Depresyon, engelliliğe yol açan hastalıklar listesinde ikinci sıraya yerleşti ama depresyonun etkileri ülkeden ülkeye farklılaşıyor. Örneğin ağır depresyon oranı en yüksek olan ülke Afganistan, en düşük olan ülke ise Japonya. Yoksul ülkelerde daha çok depresyon görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ