Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Kılıçdaroğlu'na yumruklu saldırı, mecliste güvenlik, tbmm, ziyaretçi

        Saliha ÇOLAK / ANKARA

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM çatısı altında gerçekleşen yumruklu saldırı güvenlik zafiyetlerini gündeme getirdi. 26 ayrı sabıkası olan bir kişinin Meclis'e elini kolunu sallayarak girerek bir Genel Başkana grup toplantı salonunun hemen önünde yumruk atabilmesi endişelere yol açtı. Olayın ardından önlemler artırıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in talimatıyla Meclis'te randevulu ziyaret dönemine geçildi. Böylece bir milletvekilinden randevu almayan vatandaş Meclis'e giremeyecek. Ziyaretçiler vekillere zimmetlenmiş olacak. İçeride olay çıkaran birinin kim tarafından içeri alındığı belli olacak. Ziyaretçilere çipli mavi bir kart verilecek. Ana binaya geçen elektronik kapılar bu kartlarla açılamayacak. Tünelden de ziyaretçi geçişi yasaklanacak. Meclis yönetiminde görev almış yeni ve eski yöneticilerin yaşanan aksaklıklara ilişkin görüşleri ise şöyle:

        'Seyirci alınmasa iyi olur'

        TBMM eski başkanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN:

        OLAYIN iyice irdelenmesi gerekir. Bireysel bir davranış mi, yoksa yönlendirme mi var ortaya konulmalı. Kimse Meclis'e girmesin demek de doğru değil. Güvenlik görevlileri titizlikle hareket ediyor. Hüviyet cüzdanlarına bakılıyor. Buna bakıldığı zaman adli sicil kayıtları kontrol edilebilir. Ancak salı günleri bu kadar yoğunluk varken herkesin kaydının kontrol edilmesi mümkün değil. Olaydan sonra Meclis'in kapılarının halka kapatılması da doğru değil. Bu kimse kontrol noktalarında aranmış. Üzerinde bir şey bulunmamış. İnsanların kafasının içini de okuyamazsınız. Kötü niyetli insanlar bunu her yerde yapabilir. Sokakta da mitingte de yapabilir. Bu tür insanları kullanmak isteyenler de olabilir. Meclis başkanının gruplara seyirci alınmaması konusunda uyarıları olmuştu Toplantılara seyircisi alınmaması daha iyi olabilir. Meclis Başkanını haklı görüyorum burada.

        'Meclise bombalı araç girebilir'

        TBMM İdare Amiri, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder ÖZDEMİR:

        ZAFİYET Meclis'in yönetim anlayışından kaynaklanıyor. Meclis'te silahlı çatışma yaşanabileceği endişesini iletmiştim. Başkanlık Divanı'nda da söyledim. Siyasi söylemin, tansiyonun düşmesi lazım. Güvenlik tedbiri alınıyor ama bir tek Başbakan için abartılı güvenlik tedbiri alınıyor. Biz bile Başbakan geldiğinde giremiyoruz, etten duvar örüyorlar. Başbakan dışında diğer liderlerin ve milletvekillerinin güvenliği yeteri kadar sağlanmıyor. Bu yumruğu başbakan yese Türkiye'deki tablo ne olurdu? O Meclis Başkanı o koltukta oturabilir miydi? Emniyet müdürünün, buradaki teşkilatın durumu ne olurdu, bunu sorgulamak lazım. Vatandaşın Meclis'e girmesini yasaklamak kadar ilkel bir davranış olmaz, burası milletin Meclis'i. İddia ile söylüyorum kafasına koyan bomba yüklü araçla da, silahla da gelebilir. Bu mantığın sorgulanması düzeltilmesi gerekiyor.

        '550 patron var'

        TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim USLU:

        GÜVENLİK koordinasyonundan kaynaklanan zafiyet yok. Ancak Meclis'te milletvekillerinin kurallara uyması konusunda sıkıntı yaşanıyor. 550 milletvekilinin hepsi birer patron. Güvenlik kurallarına uyulmasını engelliyorlar. Ziyaretçileri içeriye aldırıyorlar. Bekir Bozdağ'a yumruk atıldığında halkın tepkisi derseniz, buradakine de halkın tepkisi dersiniz. Demokratik ülkelerde siyaset şiddeti teşvik edemez. Kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın herkesin şiddete karşı çıkması gerekir. Siyasetin olduğu yerde şiddete yer olmaz. Siyasetin şiddeti meşrulaştırmaması gerekir.

        '12 Eylül öncesinde bile olmadı'

        Milli Savunma eski Bakanı Vecdi GÖNÜL:

        BU zamana kadar Meclis'te bir lidere karşı böyle bir olay olmadı. 12 Eylül öncesinde bile sokakta çatışmalar olurken, kurşunlar sıkılırken kimse liderlere kurşun sıkmadı. Burada liderler geldi, toplantılarını yaptı. Çok üzüldüm.

        'Mitinglerde bile hiçbir olay olmadı'

        Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY:

        Herkesi üzen, tatsız bir şey. Herhalde bu konularda daha iyi tedbirlerin alınması gerekiyor. Emniyet üzerine çalışıyor. Hiçbir şekilde böyle bir şey tasvip edilemez. Kampanya ortamında, seçim kampanyası biraz da tonu yüksekti ama seçim kampanyası sürecinde hiçbir mitingde, yerde üzücü bir olay olmadı. Hükümet olarak seçimin güvenliğini çok iyi sağladık. Sayımla ilgili bazı yerlerde taşkınlıklar olsa da seçime gölge düşürecek, hiçbir liderin mitingini rahatsız edecek hiçbir olay olmadı. Ama seçimin hemen ertesinde, ilk grup toplantılarının olduğu gün böyle bir şey olması hepimizi üzmüştür. Hepimiz tabii Sayın Genel Başkana olan bu tutumu kınıyoruz, Başbakanımız da hepimiz de geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.

        'Vekil bilmediği kişilere aracı oluyor'

        TBMM eski Başkanvekili Hasan KORKMAZCAN:

        KEMAL Bey'e yapılan saldırı doğrudan doğruya Türk demokrasisine yapılmış bir saldırıdır. Meclis'te büyük bir güvenlik zafiyeti var. Bu grup toplantılarının halka açık yapılmasıyla başlayan bir yanlış uygulamadır. Daha önceki yıllarda grup toplantıları yasama organının önemli bir parçası olarak yalnız milletvekillerinin toplandığı, kanun ve denetim konularının müzakere edildiği birer siyasi parti organıydı. Maalesef 80'li yıllardan sonra özellikle 90'lardan sonra propaganda amacı ön plana çıkarılarak gruplar halka açıldı. Meclis'teki güvenlik görevlilerini de suçlamamız mümkün değil; çünkü parlamenter arkadaşlar kimliklerini iyi bilmedikleri kişilerin de Meclis'e gelmesine aracılık ediyorlar. Bu tarzda kontrol edebilmek mümkün değil.

        'O kadar çok kişi geliyor ki'

        TBMM eski Başkanvekili, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat PAKDİL:

        GEREKEN tedbir alınıyor ama o kadar çok kişi giriyor ki... Milletvekili arkadaşlarımızın araçlarıyla gelenler olduğu gibi geçiyor. Arama yapıldığında sıkıntı oluyor. Diyelim ki, sizinle birlikte bir heyet geliyor; onların kontrol edilmesini normal karşılamak gerekir. Üzerinde silah olur, bıçak olur, Allah korusun. Geçip gidiyorsunuz. Bir kısım işlerin daha sağlıklı yapması lazım. Herkesin güvenliğiyle ilgili bir durum bu. Meclis'in dışına da yansır, uluslararası pozisyona da yansır. İnsanları sıkmadan yapmak lazım. Genel başkanların toplantıları oluyor, bakanlar oluyor, bu tedbirlerin alınması lazım. Bazen bunların abartılı olduğu söyleniyor ama doğru değil. Diğer kamu görevlilerinin de yardımcı olması lazım. Meclis'in itibarıdır. Bir olay dışarıya çok farklı da yansıyabilir. Son yıllarda biraz disipline edildi ama gelen gideni kontrol etmekte yine de sıkıntı yaşanıyor.

        'Sabıkası olan kişilerin TBMM'ye girmesi engellesin'

        CHP Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT:

        SABIKALI, dolandırıcı, hırsız, yankesici, katil, terör suçundan yargılanmış kişiler elini kolunu sallayarak, 'Nasıl olsa grup toplantısı var, ben de giriyorum' dediği zaman bugün Sayın Kılıçdaroğlu'na yapıldı, yarın Başbakan, Bahçeli'ye, Selahattin Bey'e yapılır. Sabıkalı, psikopat kişiler gelip biri ağaca çıkıyor, biri genel başkana yumruk vuruyor, biri 'kendimi yakacağım' diyor. Bu tip insanlar TBMM'ye alındığında zafiyet doğuyor. Bu zafiyeti doğuran da bugünkü yönetimdir. Bu yönetim bunun tedbirini alsın, sabıkası olan kişilerin TBMM'ye girmesini engellesin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ