Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Yaşam Türk insanın mutluluk kriteri ne?

        Şükran ÖZÇAKMAK-AHT

        TÜİK tarafından yapılan ‘İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti' başlıklı araştırmaya göre Türkiye genelinin yüzde 59'u mutlu. En mutlu iller Anadolu'nun küçük şehirleri Sinop, Afyonkarahisar ve Bayburt oldu. En mutsuz il ise Tunceli. Adana'da yaşlılar, Mersin'de gençler mutlu. Batı Anadolu illerinde yaşayanlar birçok belediye ve devlet hizmet memnunken, İstanbullular sadece şebeke suyundan memnun. Uzmanlara sorduk: Türk insanınınmutlulukkriteri nedir? Türk insanının mutluluğu maddiyatta mı

        maneviyatta mı?

        Türk insanının mutluluğunu maddiyat tarif ediyor

        Gazeteci Yazar Cüneyt Ülsever:

        TUİK'in kriterlerine baktığımız zaman Türkiye'de bir mutabakat yok. Yanimutlulukdediğinizde biz hepimiz aynı şeyi anlamıyoruz. Ortak birmutlulukkriterimiz olmadığı için ben de kendi algılamamı verebilirim. 30 Mart seçimlerine bakarsak, Türk insanının mutluluğunu maddiyat tarif ediyor. Yolsuzluk iddiaları ve tapelere rağmen Türk halkı iktidara daha fazla paye verdi. Yani konut politikaları, şehirleşmedeki başarılar, eğitim, sağlık politikaları, yollar benim için daha önemli dedi. Maddi değerler Türk insanının mutluluğunu yaratmada, manevi değerlerden çok daha üstün oluyor. Robert Bosch diyordu ki, 'İtibar kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim'. İşte bu kriter bizim ülkemizde tamamen kaybolmuş. Para kaybetmektense itibar keybetmeyi tercih eder duruma gelmişiz. Ben, son seçimlerden bunu okudum. Bana, TUİK'in yaptığı araştırmalardan daha fazla yol tuttu.

        İnsanlar ekonomik açıdan kendini iyi hissediyorsa mutludur

        Türkiye Psikiyatri Derneği Basın Sözcüsü Doç. Dr. Burhanettin Kaya:

        "Öncelikle mutluluğu, ekonomik faktörler belirler. İnsanlar ekonomik açıdan kendini iyi hissediyorsa mutludur. Bir de kendini ifade edebilecek kanalları bulmak, sosyalleşebilmek mutluluğu arttırır ama Türkiye bu açıdan negatif bir ülke. Ancak TUİK'in hazırladığı araştırmaya kuşkuyla bakmak lazım çünkü anketlerde metot sorunu var, taraflı sorular var, altyapısını analiz edecek şekilde hazırlanmamış. Bence daha bilimsel yöntemlerle araştırma yapılması lazım. Çok memnunum, orta düzeyde memnunum, az memnunum' gibi bir soruyla istatistik yapılmaz. Yöntem bilim açısından doğru bulmuyorum. Bu tür sorularlamutlulukölçülemez. O bölgenin sosyo ekonomik durumu, yaşadıkları sorun, stres, yoksulluk, şiddet, eğitim, okullaşma oranlarını ölçmüş mu? Bu açıdan yapılacak her yorum havada kalır ama Tunceli niye mutsuz derseniz; İhmal edilen iller, ülkenin ayrımcılığıyla bağlantılı illeri. eğitim düzeyi, okul sayısı, doktor sayısı en az olan iller neden mutlu olsun ki? Yaşamlarını sürdürebilecek ekonomik gelir, kendilerini ifade edebilecekleri sosyal kanala sahiplerse daha mutlular. Ama düşüncelerinden dolayı şiddet görüyorlarsa, aşağılanıyorlarsa, yaslarını tutmalarına izin verilmiyorsa, geçinemiyorlarsa, istedikleri okulda okuyamıyorlarsa nasıl mutlu olsunlar ki?

        Türk insanı ailesine, sağlığına ve sevgiye önem veriyor

        İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar:

        TÜİK tarafından yapılan 2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması'na göre ülkemizde yaşamakta olan bireyler, kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini bildirmişlerdir. Bunun oranı yüzde 73'ken,mutlulukkaynağı olarak ise yüzde 68 oranında sağlık olarak açıklanmış. Yüzde 15,2 ise sevgiyi bildirmiş. Mutluluğunun kaynağı olarak başarı (yüzde 8,6) ve para (yüzde 2,3) bildirenlerin oranı oldukça düşüktür. Bu araştırmaya göre, ülkemizin insanlarının aile, sağlık ve sevgi değerlerine daha fazla önem verdikleri görülmekte. Ancak bu tür verileri okurken, araştırmaların bireylerin öz-bildirimlerine dayalı olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. Diğer bir deyişle bireylerin, dürüstçe içlerinden geçeni mi yoksa sosyal olarak uygun bulunacağını düşündükleri cevabı mı verdikleri düşünülmelidir.

        İnsanlar maddeye yönelmişse de dindardırlar

        İlahiyatçı Prof. Dr. Nasuhi Ünal Karaarslan:

        Kesin bir çizgiyle çizmek, toplum hakkında genel hüküm vermek mümkün değil. Bunun oranını tespit etmek için çok geniş bir istatistik gereklidir. Türk insanı dindardır ama dini mi yoksa maddeyi mi tercih eder noktasında görüş bildirmek şu aşamada bilimsel bir araştırma yapmadan söylenemez. Görünüşe bakılınca camiler tıklım tıklım dolu, alışveriş merkezine gidiyorsunuz orası da dolu. Bana göre Türk insanı dindardır. Son zamanlar maddeye de yönelmiştir ama yine de Türk insanı dindardır.

        Mutlulukkişiye göre değişebilir

        Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Itır Tarı Cömert

        "Nereden baktığına bağlı.Mutlulukkişiye göre değişebiliyor. Bazi insanlar için maddiyat, bazıları için maneviyat mutlu eder. Bunların ikisinin insanların hayatında eşit bir şekilde dağılması lazım. Fizyolojik ihtiyacı yani yemek içmek, barınmak gibi. bunlar karşılanmadığı sürece insanlar güvende olma, konut sahibi olma gibi ikinci basamağa geçemiyor. İkinci basamağı tanımadan da üçüncü basamağa geçemiyor. Bu işteki doyumu, hayat mutluluğunu getiren bir şey. Alttan en üste kadar çıkan bir hiyerarşidir bu. Karnını doyuracak, kendini iyi hissedecek maddi olanaklara sahip olduktan sonra iyi insan, başarılı olmak, herkes tarafından sevilen basamaklara tırmanması lazım. Aslında anket toplumumuzun durumunu gayet iyi açıklıyor. Çünkü insanlar neye inanacaklarına ve nasıl mutlu olacaklarını bilemediği için dağılım rastgele. En beklemediğimiz yerler mutlu çıkarken en beklediğimiz yerler mutsuz çıkmış. Türk insanınmutlulukkriteri diye bir şey olmaz. Hayattan beklediğiniz neysemutlulukseviyeniz de o oluyor. Yaşamdan nasıl anlam çıkardıklarının da sorulması gerekirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ