Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Dünya ada, ada tatili, ölümcül adalar, ada turları, biyolojik silah, nükleer bomba, zehirli yılan, gaz maskesi, ölümcül ada, Gitmek istemeyeceğiniz 9 ada
        1

        Hemen herkesin tatil planları yaptığı şu günlerde tropik adaları görmek isteyenlerin sayısı azımsanmayacak derece çok. Sakin ve huzurlu bir kara parçasında, okyanusu dinleyerek tembellik yapmak, dünyanın nadide güzelliklerinin sefasını sürmek kulağa elbette hoş geliyor.

        2

        Ancak öyle adalar var ki, bırakın tatil planınıza dahil etmeyi, 'ıssız bir adaya düşseniz' klişesinde geçen ada dahi olmasını istemeyeceğiniz türden özelliklere sahip.

        İşte kaçınmanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz 9 ada:

        3

        9. Clipperton Adası

        Meksika'nın güneydoğusunda bulunan bu ada üzerinde yalnızca birkaç hindistan cevizi ağacı ve mercan bulunuyor. Kuvvetli rüzgarlar ve köpekbalıklarıyla çevrili ada, dünya üzerinde en çok seyahat eden adamın bile uğramadığı bir yer olma özelliği taşıyor. Neden mi?

        4

        Meksika ve İngiltere adayı daha verimli hale getirmek için çalışma yağmaya karar verip bir grup insanı adaya yerleştiriyor, adaya gidenler düzenli olarak gönderilen erzaklarla hayatlarına devam ederken Meksika'da iç savaş başlıyor ve erzak gelmemeye başlıyor.

        5

        Gönüllüler kendi imkanlarıyla yaşamaya çalışsa da bir süre sonra bu kısır kara parçası üzerinde açlık ve susuzluktan ölmeye başlıyor. Sağ kalmayı başaran bir avuç insan içindeki tek erkek Victoriano Alvarez adada krallığını ilan edince, kadınlar tarafından öldürülüyor. Sağ kalan kadın ve çocuklarsa daha sonra kurtarılıyor. O günden beri adada yaşam yok.

        6

        8. Kuzey Sentinel Adası

        Bengal koyundaki Andaman takımadasının bir parçası olan bu adaya giden canlı çıkamıyor! Sebebi ise adada yaşayan ve Sentineller adı verilen bir aborjin kabilesi. Yaklaşık 400 nüfusu olduğu tahmin edilen kabile, hiçbir yabancı insanı adada barındırmıyor, hatta kendilerine has tekniklerle öldürüyor.

        7

        Örneğin yakın zamanda ada yakınlarında balığa çıkan iki balıkçı öldürüldükten sonra cesetlerini almaya giden helikopter de kabilenin oklarına maruz kaldı. Bu ada, uygar topluma kapalı olan tek kara parçası...

        8

        7. Ilha de Queimada Grande

        Adı gibi tuhaf bu adanın tuhaflığı ve ürkütücülüğü, ada üzerinde yaşayan sakinlerinden geliyor. Sao Paulo'nun güneyinde bulunan bu adanın her santimetrekaresine 5 yılan düşüyor!

        9

        Yanlış okumadınız, Boyları 70cm ila 118 cm arasında değişen ve zehirli olan bu yılanlar sebebiyle adaya özel izin harici girişler yasaklanmış durumda.

        10

        6. Izu Adaları

        Tokyo'nun güneyinde bulunan takımadanın en büyük özelliği geçtiğimiz yüzyıl içinde tam 6 kez volkanik patlama sebebiyle boşaltılmış olması... Son olarak 2000 yılında patlamalar sebebiyle boşaltılan adada yaşayanlara, 2005 yılında evlerine dönebilecekleri söylendi, ancak bir şartla...

        11

        Ada sakinleri hayatlarını gaz maskesi taşıyarak geçireceklerdi. Her an yeni bir patlamanın yaşanabileceği bölgede ölümcül seviyeye ulaşaşan sülfür sebebiyle ziyaretçilerin de acil durum alarmları ve gaz maskesi kullanımı konusunda tam bilgili olması gerekiyor.

        12

        5. Ball'un Piramidi

        Adını, kara parçasını keşfeden Avustralyalı Teğmen Henry Ligbird Ball'dan alan 1,100 metre uzunluğundaki ada, kıyıdan 23 km uzaklıkta bulunuyor.

        13

        Dünya üzerindeki en yüksek volkanik ada olması olması sebebiyle bilim insanlarının 'boyun' adını verdiği adada yaşamaksa biraz zor. Zira ada sakinleri 15 cm boyunda dev örümcekler, vahşi ağaç ıstakozları ve zehirli pek çok böcek türü...

        14

        4- Gruinard Adası

        İskoçya'nın 1.1 km kuzeybatısında bulunan Gruinard Adası, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordusu'nın biyolojik silah denemeleri yaptığı ve ilk şarbonun denendiği kara parçası... 40'lı yılların başında adada koyun yetiştirmek için atılan şarbon içerikli biyolojik bombalar kısa süre sonra tüm koyunların ölmesine sebep oldu.

        15

        İnsanlar için ölümcül olan şarbon kalıntıları 30 yıl sonra hala adada bulunduğu için hükümet bölgeye 280 ton formaldehit ile ilaçlama kararı aldı. O günden sonra adanın ziyaret edilebilir olduğu açıklansa da gitmek için durup tekrar düşünmek gerekiyor!

        16

        3- Hashima Adası

        Japonya, Nagasaki'ye 9km uzaklıkta bulunan adanın nüfusu 1974 yılına dek 5 bini buluyordu. Doğal kömür madenleri açısından zengin olan adanın terkedilme sebebi, Japonya'nın kömür yerine petrolü tercih etmeye başlaması oldu.

        17

        O zamandan beri bakımı yapılmayan binaların ürkütücü görüntüleri sebebiyle 'hayalet ada' olarak anılıyor.

        18

        2- Bikini Resifi

        Marshall Adaları'nın bir parçası olan bu resif, 2. Dünya Savaşı sonrası Amerika'nın nükleer test yapmak için kullanıldı.

        19

        Resife havadan, karadan, sualtından ve denizden 23'ün üzerinde nükleer bomba atıldı. Yüksek radyasyon sebebiyle defalarca boşaltılan adada günümüzde yalnızca 6 çevre aktivisti bulunuyor.

        20

        1- Kuzey Atlantik Çöp Adası

        Hawai ve Kaliforniya arasında bulunan bu ada, dünyadaki tüketim çılgınlığının eserlerinden biri... Büyüklüğü, atılan çöp miktarına göre değişen adanın %90'ını plastik atıklar oluşturuyor.

        21

        Dünya üzerinde buna benzer başka adalar da mevcut olsa da içlerinde en medyatik olanı Kuzey Atlantik Çöp Adası...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ