Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya, İngiliz diplomatları sınır dışı ediyor!

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere’nin, eski Rus ajanı Sergey Skripal ve kızının zehirlenmesiyle ilgili 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına misilleme olarak bazı İngiliz diplomatların yakında sınır dışı edileceğini bildirdi.

        Lavrov, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, İngiltere’nin 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Rusya'nın söz konusu adıma mutlaka karşılık vereceğini vurgulayan Lavrov, "Bazı İngiliz diplomatları mutlaka sınır dışı edeceğiz. Kararı yakında alacağız." dedi ve ekledi,"New York'da temsilcimiz Vasiliy Nebenzya bizim tavrımızı belirtip bizim adımıza yapılan kanıtsız suçlamalara kültürlü bir şekilde yanıt verdi ve soruşturma başlatılmasını teklif etti. Birleşik Krallık'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi bu teklifi reddetti."

        REKLAM

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da bugünkü basın toplantısında yaptığı açıklamada, İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Rusya’ya yönelik suçlamalarının "çılgınca" olduğunu savunarak "Bu konuyu istişare etmek için Londra'ya dört nota gönderdik ancak gerekli yanıtları alamadık. İngiltere'nin düşmanca tavrına mutlaka misilleme yapılacak." diye konuştu.

        İngiltere Başbakanı Theresa May dün, İngiltere'de sinir gazı ile zehirlenen eski Rus casusunun zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu savunarak 23 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

        İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI'NDAN SERT AÇIKLAMA

        İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, İngiltere'nin 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına misilleme olarak Rusya'nın da bazı İngiliz diplomatları sınır dışı edeceği yönündeki açıklamasına ilişkin, "Rusya bizden uzak dursun ve sesini kessin." dedi.

        Williamson, ülkesinin Rusya ile yeni bir Soğuk Savaşa hazırlanıp hazırlanmadığı yönündeki soruyu da, "Gerçeği kabul edelim, ilişkiler iyi değil. Değil mi? Rusya benim gözümde yaptığı eylemle, İngiltere'ye saldırarak kasıtlı bir siyasi karara vardı." şeklinde cevapladı.

        İngiltere Savunma Bakanı Williamson, adanın güneybatı kenti Bristol'da ülkesinin savunma alanındaki planlarına ilişkin bir konuşma yaptı ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

        "Savaş halinin değişen karakterine ayak uydurma" kapsamında İngiltere'nin bir dizi yeni önlemler alacağını duyuran Williamson, bu çerçevede 48 milyon sterlinlik bir harcamaya gidileceğini açıkladı.

        Williamson, hükümetin yeni planları kapsamında, ülkenin güneybatısındaki Salisbury yakınında bulunan Porton Down Savunma Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarında, "Kimyasal Silahlar Savunma Merkezi" adlı yeni bir tesisin kurulacağını ve ordudaki binlerce askerin de şarbona karşı aşılanacağını kaydetti.

        "Kimyasal saldırılar tehdidinin sadece Rusya'dan değil, diğer devlet aktörlerinden de geldiğini" vurgulayan Williamson, "Ölümcül tehlikelere karşı hayati bir koruma sağlayan yüksek hazırlık seviyeli güçlerimize şarbon aşısını sunma kararı aldım. Rusya'nın vatandaşlarımıza yönelik tehdidinden şüphe etmemiz halinde, sadece Salisbury'deki pervasız saldırılarının şok edici örneğine bakmalıyız." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ