Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Son dakika haberi... Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçak pistten çıktı! 3 kişi hayatını kaybetti

        İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda İzmir-İstanbul seferini tamamlayan Boeing 737 tipiPegasusuçağı pistten çıktı.

        Pistten savrulan uçak alev aldı, yolcular tahliye edildi.

        Olay yerine itfaiye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.Bazı yolcuların yarılan kanattan yere atladıkları görüldü.

        Kazada yaralanan iki pilotun durumunun ağır olduğu belirtildi.

        BAKAN KOCA:3 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

        Çığ felaketinin yaşandığı Van'da açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uçak kazasında 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 179 kişinin ise yaralandığı açıkladı. Yaralıların durumlarının iyi olduğunu açıklayan Koca 3 yaralının ise yoğun bakımda olduğunu belirtti.

        Bakan Koca,"İstanbul'da hastanelerimize başvuran hasta sayısı 179 kişi oldu. Maalesef hayatını kaybeden 3 vatandaşımız var. Yoğun bakımlarda takip edilen hasta sayımız ise 3 kişi. Bir hastamızın ameliyatı yapıldı, genel durumunun iyi olduğunu söyleyebilirim. Hastanelerimizde takip edilen hastaların genel durumlarının iyi olduğunu, durumu kritik, ciddi ya da ağır bulunan herhangi bir hastamızın şu anda bulunmadığını söyleyebilirim. Ayrıca yine İstanbul'da Pendik'te metroda bir inşaat kazasıyla 4 vatandaşımızın yaralandığını, birinin genel durumunun orta düzeyde olduğunu, genel olarak 4 hastanın kritik durumunun olmadığını da ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Van'da meydana gelen çığ felaketi ve Sabiha Gökçen'de meydana gelen uçak kazasına ilişkin baş sağlığı mesajı yayınladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter'dan paylaştığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

        Art arda gelen felaketler, kazalar ve menfur saldırılar karşısında her zaman tek yürek, tek yumruk olan; gücünü, azmini ve metanetini tüm dünyaya defalarca gösteren Türkiye Cumhuriyeti, inşallah bu dönemi de Devlet-Millet dayanışmasıyla atlatacaktır. Tüm bu hadiselerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehit olan askerlerimize, itfaiye mensuplarımıza, korucularımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyor, yaralıların acil şifa bulmasını temenni ediyorum. Art arda gelen felaketler, kazalar ve menfur saldırılar karşısında her zaman tek yürek, tek yumruk olan; gücünü, azmini ve metanetini tüm dünyaya defalarca gösteren Türkiye Cumhuriyeti, inşallah bu dönemi de Devlet-Millet dayanışmasıyla atlatacaktır.

        KAPANAN PİST 04.00'TE TÜM UÇUŞLARA AÇILDI

        İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndan, kaza sonrasında kapanan pistin saat 04.00 itibarıyla tüm uçuşlara açılacağı bildirildi.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Söz konusu kazada, yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı olanlara da acil şifalar diliyoruz. Kaza sonrasında kapanan pistimiz bugün saat 04.00 itibarıyla tüm uçuşlara açılacaktır. Uçuşlarda yaşanabilecek değişiklik ya da iptaller hakkında tüm yolcularımız ilgili hava yollarından bilgi alabilirler."

        Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasının ardından kapanan pist yeniden uçuşlara açıldı. Yaklaşık 10 saatin ardından saat 04.00'da pistin açılmasıyla Sabiha Gökçen'e uçak iniş ve kalkışlar başladı. Uçuşlarını bekleyen yolcular bilet işlemlerini tamamlamak için check-in işlemlerine başlayarak bagajlarını teslim etmeye başladı.

        BAKAN SOYLU: AN BE AN TAKİP EDİYORUM

        Van'da çığ felaketi bölgesinde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir gazetecinin Sabiha Gökçen'deki kazayı sorması üzerine kısa bir açıklamada bulundu.

        Soylu şöyle konuştu:

        Vali Bey olay yerinde. Buradan an be an takip ediyorum. Ulaştırma Bakanımız açıklama yapıyor. Tahliyeleri siz de benim gibi gördünüz. Galiba uçakta en son birinin kaldığını söylediler, doğru mu bilmiyorum ama oradaki arkadaşlar açıklama yapacaklar, geçmiş olsun.

        VALİ YERLİKAYA: GENİŞ ÇAPLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI

        Vali Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, "Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır" dedi.

        Vali Ali Yerlikaya basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "PC 2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkmıştır. Olayın hemen akabinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Başkanlığında Sabiha Gökçen Havalimanı Kriz Merkezi çalışmaya başlamıştır. Meydana gelen kazada; uçakta bulunan 175 yolcu, 2 bebek, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi mürettebatın oluşan toplam 183 kazazedenin güvenli bir şekilde tahliyesi için 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye AFAD ve HEAŞ ekiplerimizce anında müdahale edilmiştir. Havayolu şirketi tarafından uçakta 12 ülkeden, 22 yabancı uyruklu yabancı uyruklu yolcu bulunduğu bildirilmiştir. Yaşanan bu elim kazada 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır. Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir."

        Tedavi altındaki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak isteyen yolcu yakınlarının, SABİM ALO 184 telefon hattını arayarak bilgi alabileceğini dile getiren Yerlikaya, "Havalimanı pisti saat 04.00'ten itibaren kullanıma açıldı. Olayın meydana geliş nedenlerinin tespiti için geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır. Milletçe hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz" dedi.

        İMAMOĞLU: UMARIM CAN KAYBI ARTMAZ

        Habertürk'e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları ifade etti:

        Öncelikle İstanbulumuza geçmiş olsun. Ben Pendik'te yaralıların olduğu hastanemize geçtim. Şimdi de kriz merkezimizden Kartal'daki yaralılarımızı ziyaret ediyorum. Hastalarımızın sağlık durumu iyi. Kriz merkezinde sayın valimizin kontrolünde görevi devam ediyor. Orada hem yaralılar var. Sanırım daha sağlıklı bir açıklamayı sayın valimiz yakın bir zaman diliminde yapacaktır. Teknik bir açıklama gerektiren bir durum. Sanırım bu durumu en iyi teknik incelemeyi yapanlar tarafından yapılır diye düşünüyorum. Şu anda benim yorum yapmam doğru olmaz. Gerçekten büyük bir kaza atlatıldı. Umarım can kaybı artmaz. Ümidimizi yineleyelim. Şu anda Kartal Lütfü Kırdar Araştırma Hastanesi'ndeyim. Pendik ve Kartal'daki en yoğun hastalarımızın olduğu hastaneler. Diğerleri bir kısım hastanelere dağılmış durumda. Şu anda bana her iki hastanedeki hastalarımızın durumu konusunda ağır bir hastamızın olmadığı yönünde. Tabii bu takip gerektiriyor. Neticede ağır tramvalara yol açan bir kaza bu.

        "UÇUŞLAR İSTANBUL HAVALİMANI'NA SEVK EDİLDİ"

        Bakan Turhan, canlı yayınında yaptığı açıklamada ise yolcuların bir kısmının kendi imkanlarıyla uçağı terk ettiğini dile getirerek, kalan yolcuların da yardım ekipleri tarafından uçaktan alındığını söyledi.

        Gelen bilgilere göre ağır yaralı olmadığını aktaran Turhan, "Yaralı olan yolcularımız var. Onlar da ambulanslarla hastanelere gönderiliyor. Bu hava şartlarında sadece bu uçağın değil herhangi bir uçak da bu sorunu yaşayabilir zaman zaman. Uçağın hızını alamayıp, pistin dışına çıktığın biliyoruz. Şu anda tahliye devam ediyor. Uçuşlar Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na sevk edildi. İstanbul Havalimanı'nda sıkıntı yok, gelen tüm uçakları alanda karşılamaya durum müsait." diye konuştu.

        Bakan Turhan, kaza sonrasında bölgeye yeterli sayıda ambulans gönderildiğini, ihtiyaç olması durumunda daha fazla ambulansın intikal ettirileceğini kaydetti.

        ULAŞTIRMA BAKANI TURHAN: CAN KAYBI YOK YARALILARIMIZ VAR

        REKLAM

        NTV canlı yayınında kazaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, şunları kaydetti:

        "Şu anda bize ulaşan bilgilere göre can kaybı yok. Yaralıların şu anda bazıları kendi imkanlarıyla uçaktan ayrıldı. Bazılarını da acil servis birimlerimiz ve ekiplerimiz uçağın içerisinden çıkarmaya çalışıyorlar yolcuları. Yaralıların tahliyesi devam ediyor. 177 yolcu bunun 2'si çocuk. 6 da mürettebat vardı uçakta. Aldığımız bilgilere göre sert iniş sonucu pist başından çıkarak araziye sürüklendi. Uçakta kırım oluştu. Yolcuların önemli bir kısmı kendi imkanlarıyla uçağı terk etti. İçeride olanlar da ekiplerimiz tarafından tahliye dilmeye çalışılıyor."

        Turhan kazanın oluş şekline ilişkin ise "Bize gelen bilgiye göre kaza sert biriniş yapıldığı ve hızını kesemeyip pist başından araziye çıkması sonucu oluştu. Pilotlarla bir irtibat hala kurulamadı. Oradaki arkadaşlarımızla görüşüp anbean bilgi alıyoruz. 32'ye yakın ambulans olay yerine gitti. Bunlarla yaralılar hastanelere sevk ediliyor." ifadelerini kullandı.

        BÖLGEDEKİ HASTANELER HAZIRLANIYOR

        DHA muhabirinin aktardığı bilgilere göre yaralı hastaların tedavileri için çevre hastanelerin hazır tutulduğu bildirildi...

        Kaza sonrası Sabiha Gökçen Havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı.

        TELSİZ KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

        İzmir-İstanbul seferini gerçekleştiren özel bir havayolu şirketine ait uçağın pistten çıkarak toprak zemine çıkmasının ardından telsiz konuşmaları ortaya çıktı. Konuşmalarda, “İnişinin müteakiben pist başından mevcut rampaya doğru aşağıya indik şu an göremiyorum” diyalogları yer aldı.

        Bu akşam saatlerinde İzmir-İstanbul seferini gerçekleştiren özel bir havayolu şirketine ait uçak iniş yaptıktan sonra duramayarak pistin sonundaki toprak zemine çıktı. Havalimanında acil durum ilan edilirken, Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş için izin bekleyen havadaki uçaklar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi. Ekiplerin kazaya müdahalesi sürerken telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

        Konuşmalarda, ”İnişinin müteakiben pist başından mevcut rampaya doğru aşağıya indik şuan göremiyorum. Şuan göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz. Anlaşıldı bütün ekipler 2-4’teki çukurun oraya bütün ekipler oraya. Bütün ekipler oraya doğru gidiyoruz. Ambulanslarda gidiyor. Yangın patlama takip edebiliyor musunuz? Yangın patlama takip edebiliyor musunuz? Şu anda alev görülmüyor ama uçak parçalanmış, bütün ekipler müdahale etsin” diyalogları yer aldı.

        MÜRETTEBATIN İSİMLERİ

        Uçak mürettabıtının isimlerininKaptan F. Aslan, yardımcısı M. Pondaak, T. Kıvanç, T. Ayhan, S. Özbek, N. Dilki olduğu belirtildi.

        KARTAL HASTANESİ BAŞHEKİMİ: YARALILAR HAFİF VE ORTA DÜZEYDE

        habertürk muhabirine konuşan Kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan şunları kaydetti:

        Hastanemize 1 saatlik dilim içinde 21 yaralı getirildi. Genel durumları hafif ve orta düzey yaralanmalı hastalar. Şu an itibariyle tahlil ve tetkikleri devam ediyor. Bir kısmını müşahadeye aldık. Ciddi bir korku ve psikolojik etki var üzerlerinde. Psikolojik terapileri yaparken ilgili hekimlerin muayenelerini tamamlayıp ardından cerrahi müdahaleler yapacağımız hastalarımız var. Damar yolları açıldı, ilk müdahaleler yapıldı, durum böyle, ileriki saatlerde daha net açıklamalar yapacağız. Tramva önemli. Hafif olan ağıra kayabilir ama genel durum iyi. Hepsi herhalde kemer takıyorlardı. İnşallah atlatacağız bunu. Olay yerinde tiryaj ayıklama yapan arkadaşlarımız 4-5 yaralı daha göndereceklerini söylediler. Daha çok kafa tramvası, iki üç tanesinde kaburga kırığı, kemik ve kalça kırıklıkları var. Bunlar acil ameliyat gerektirmeyen, zaman içinde ameliyat ve diğer düzeltme işlemleri yapacağımız hastalar. Bir çocuğu gözleme aldık, ameliyata alabiliriz, kafa içinde bir kanaması var, çok büyük seviyede değil, şu an takip ediyoruz, durabilir kanaması, durmazsa açıp boşaltacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ