Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Türkiye’nin MERS paniği: 10 şüpheli, MERS, MERS paniği, MERS virüsü, MERS belirtileri, MERS virüsü

        Hatay'da bir gencin MERS-CoV virüsünden ölmesi birçok kişide paniğe neden oldu. Hem MERS hem de Ebola virüslerinin saldığı korku nedeniyle birçok insan hastanelere akın etmeye başladı.

        Şu ana kadar Türkiye'de Ebola virüsüne kimsede rastlanmazken, MERS ön tanısı konulan bazı hastalar oldu. MERS-CoV tanısının konulması için kan örnekleri Ankara'daki Sağlık ve Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderiliyor.

        Dün Konya, Kütahya, Tokat, Bursa, Kahramanmaraş ve Hakkari'de hacdan dönen 10 kişi daha MERS virüsü şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Halsizlik, öksürük ve yüksek ateş belirtileriyle hastaneye başvuran kişilerin neredeyse tamamı hacdan yeni gelenlerden oluşuyor.

        Öte yandan, Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde ise hacdan dönen Y.Ç. (55) ve eşi B.Ç., MERS virüsü süphesiyle Çekirge Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Burada 20 dakika ambulansta bekletilen çift, bu duruma sinirlenen oğulları tarafından özel bir araçla götürüldü. Bu çiftte MERS bulgusuna rastlanmadı.

        Türkiye’de, virüsün ortaya çıktığı 2012’den bu yana 388 şüpheli vaka yaşandı. 2012’de 47, 2013’te 178, 2014’te ilk 10 ayda 163 şüpheli vaka ile karşılaşıldı. Vakalardan sadece biri ölümle sonuçlandı.

        Ağrı'da MERS virüsü şüphesi

        Ağrı'da hacdan döndükleri belirtilen iki kişi, yüksek ateş nedeniyle MERS virüsü şüphesiyle gözlem altına alındı.

        Doğubayazıt Devlet Hastanesi'ne yüksek ateş şikayetiyle başvuran Acem Ç. ve Hanım H, muayene edildikten sonra MERS virüsü şüphesiyle enfeksiyon hastalıkları polikliniğine sevk edildi.

        Doğubayazıt Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mustafa Atabey, yaptığı açıklamada, "Dün iki hastamız yüksek ateş sebebiyle hastanemize yatırıldı. Bu hastalara yapılan muayeneler nezdinde genel durumlarının iyi olduğu tespit edildi. Bunu kamuoyunun bilgisine duyurmak istiyoruz. Gerekli yerlere bilgiler verildi, gerekli önlemler alındı. Şuan için edişe yaratacak herhangi bir durum söz konusu değil" dedi.

        Hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Ökke, ise hastaların ikisinin de hacdan geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:

        "İkisi de orada rahatsızlanıp tedavi görmüşler ve buraya gelmişler, burada da mevcut klinik tedavileri devam etmektedir. Bu hastalarımız hacdan geldiklerinden dolayı ve bizim bu hastalarda yüksek ateş saptamamızdan ve nefes darlığının olmasından dolayı, MERS-COV adı verilen virüsten şüphelenip, gerekli önlemleri aldık. Bunlar kesin vakalar değildir, sadece şüpheli vakalardır. Tahlilleri alınıp Ankara'ya gönderilmiştir. Tedavileri devam etmektedir ve genel durumları oldukça iyidir" şeklinde konuştu.

        Yozgat'ta 'MERS virüsü'şüphesiyle bir kişi hastaneye kaldırıldı

        Yozgat'tın Yerköy ilçesinde bir hafta önce hacdan geldiği öğrenilen Hasan Yılmaz(82), 'MERS Virüsü' şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Hasan Yılmaz, akşam saatlerinde ateşlenme, kusma ve ishal hastalığına yakalanması üzerine ailesi tarafından durumu 112 acil servise bildirildi. MERS virüsü kapmış olabileceğinden şüphelenilen Yılmaz, Yozgat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hasta gelmeden hastanenin acil servisi karantina altına alındı. Hastanede görevli güvenlik personeli acil servise gelen hastaları içeri almazken başka giriş bölümüne yönlendirdi. Sağlık görevlileri tarafından da olayı takip eden basın mensuplarına maske ve eldiven dağıtıldı.

        Hastanın kızı, babasının geçen hafta perşembe günü hacdan geldiğini belirterek "Babam geldiğinde gayet sağlıklı ve bir sıkıntısı yoktu. Akşam rahatsızlanmış bana söylediler, ben de hastaneye getirmelerini istedim. Şuanda hastaneye geldi." dedi.

        Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Cahit Kayhan, hastanın geçen hafta hacdan geldiğini hatırlatarak "Hastamız, hacda MERS virüsü kapmış olacağı şüphesiyle hastaneye getirildi. Hastanemizde gerekli izalasyonlar yapıldı. Ancak hastanın şu an hastalığın belirtilerinden olan yüksek ateş yok. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra durum netleşecek. Tedbir amaçlı hastanemizin acil servisine hasta girişi yapmıyoruz. Yapılan tetkik ve uygulamalardan sonra hasta alımına tekrar izin vereceğiz." diye konuştu.

        MERS virüsü Isparta'da acil servis kapattırdı

        Isparta'da MERS virüsü şüphesi nedeniyle devlet hastanesi acil servisine getirilen iki hasta tedaviye alındı. Acil servis diğer hastalara kapatılırken, tüm personele maske dağıtıldı.

        Hac dönüşü ateş, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye başvuran 79 yaşındaki M.A. ile 54 yaşındaki H.S., devlet hastanesi acil servisinde MERS virüsü şüphesiyle tedaviye alındı. Saat 06.00 sıralarında 112 Acil Servis ambulans ekipleri tarafından hastaneye getirilen M.A. adlı erkek ile H.S. adlı kadın tedaviye alınırken, acil servis diğer hastalara kapatıldı. Acil servise gelen hastalar başka hastanelere gönderilirken, bir yandan da temizlik personeli tarafından dezenfekte çalışması yapıldı. 2 hastanın Isparta Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde ayrı bir serviste tedaviye alınmasının ardından acil servis tekrar hizmet vermeye başladı.

        İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

        "Hac dönüşü rahatsızlanarak 112 Acil Servis ambulans ekiplerimize başvuran 2 kişi devlet hastanesi acil serviste MERS virüsü şüphesiyle tedaviye alınmıştır. Gerekli tüm önlemler alınarak, şüpheli vaka olarak değerlendirildiğinden ayrı bir serviste tedaviye alınmışlardır. Acil servis ise önlem olarak kısa süreliğine kapatılmış ve dezenfekte çalışması yapılmıştır. Alınan numuneler ise Türkiye Halk Sağlığı Kurumu referans laboratuvarına gönderilmiştir. Genel durumları iyi olan 2 hastamızın destek tedavileri devam etmektedir."

        Hacdan dönenler MERS-CoV'a karşı takip ediliyor

        Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Feramiş Ender Güngüneş, hacıları aile hekimleri aracılığıyla, kutsal topraklardan döner dönmez 14 gün boyunca MERS-CoV virüsüne karşı kontrol altında tuttuklarını söyledi.

        Güngüneş, MERS-CoV'un 2012 yılından bu yana Suudi Arabistan'da görülen, bir çeşit virüsle bulaşan solunum hastalığı olduğunu belirterek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun aldığı tedbirler sonucunda bu konuda Türkiye'de ciddi anlamda bir problem yaşanmadığını söyledi.

        Hac ve umre öncesi adaylar için çeşitli eğitimler düzenlediklerini belirten Güngüneş, bazı hastalıklara yönelik aşı hizmeti de verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

        "Aile hekimlikleri aracılığıyla hac ve umreye gidecek olan adayların tüm bilgilerini sisteme kaydettik. Hac ve umre dönüşü aile hekimleriyle irtibatlı olmalarını sağladık. MERS-CoV hastalığı başladıktan sonra 14 gün boyunca bulaşma ve kuluçka dönemi dediğimiz bir evresi var. Bu dönem sıkıntısız şekilde atlatıldığında vatandaşlarımız herhangi bir riskle karşılaşmıyor.

        Aile hekimlerimiz aracılığıyla hacılarımızın dönüş tarihini sıfır kabul ederek 14 gün boyunca ateş, öksürük, gribal enfeksiyon ve nefes darlığı gibi çeşitli belirtilere karşı kontrollerini sağlamak üzere gerekli tedbirlerimizi aldık. Hacılarımızın herhangi bir rahatsızlıkları olmasa dahi aile hekimlerimiz, takiplerinin ardından 14 günün sonunda bir sıkıntıyla karşılaşılmadığına dair raporu müdürlüğümüze gönderiyor. Bizde onların bu hastalıktan tamamen bertaraf edildiği şeklinde bir kanaat oluşuyor." Güngüneş, hacıların bu 14 günde başka bir şikayetle hastaneye gitmesi halinde de gerekli tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

        Güngüneş, şu ana kadar Kırıkkale'de MERS-CoV virüsü olan bir kişiyle karşılaşmadıklarını belirtti.

        "Bu süreci sorunsuz geçirmeyi hedefliyoruz"

        Hacıların kutsal topraklardan dönüşlerinin devam ettiğini ifade eden Güngüneş, "Kontrollerini dönüş tarihlerinden itibaren 14 günde tamamlayacağız. Bu süreci sorunsuz şekilde geçirmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar enfeksiyona yakalanmış bir vatandaşımız yok. Vatandaşlarımızda ufak çaplı gribal enfeksiyon şikayetleri olsa da bu şikayetler birkaç gün içinde geçiyor ve 14 günün sonunda tüm hacı adaylarımızın raporlarını alıyoruz" diye konuştu.

        Güngüneş, "Hacılarımız, yurda döndüklerinde mutlaka en ufak ateş, öksürük, nezle ve grip benzeri belirtiler olduğu zaman aile hekimlerimizin kendilerine gelmelerini beklemeden aile hekimlerine veya hastanelerimize başvursun" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ