Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji ‘Türk eyeri’ tıp literatüründe , Türk Eyeri, Türk Eyeri Nedir?

        Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Acer ile Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Tekiner’in “Türk eyeri” (Sella Turcica) makalesi, ABD’de yayın yapan Pituitary Dergisi’nde yayımlandı.

        Habertürk’e konuşan Keleştemur, şu bilgileri verdi: “Sella Turcica, tıp fakültelerinde monal bozukluğu olan hastaları muayene ederken sıkça konuşulan bir terim. Kafatasının orta kısmında bulunan boşluğa ‘Sella Turcica’ ismi verilmiş. Orta Asya’da Türklerin zamanlarının çoğu at üstünde geçiyordu. At üstünde kullandıkları ‘eyer’ ise onlar için vazgeçilmezdi. Türkler, Avrupa ve dünyaya ‘eyer’i tanıttı. Kafatasının orta kısmında bulunan luk ise Türk eyerine benziyordu. Bu nedenle de bu bölüme ‘Sella Turcica’ ismi veriliyor. İlk, 1620’li yıllarda Belçikalı bir anatomist tarafından ‘Sella Turcica’ ismi kullanılmış.”

        NEDİR?

        Sella Turcica (Türk eyeri): İnsanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ