Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Bebeklerde ek besine başlama ipuçları, Bebeklerde Beslenme, Bebeklerde Gıda Tüketimi

        Damla ÇELİKTABAN/ HT MAGAZİN

        Bebekler ilk 6 ayları boyunca ihtiyaç duydukları bütün gıdayı anne sütünden alırlar. Bu dönemde bebeklere su verilmez. 6. aydan sonra kademeli olarak katı gıdalarla tanışma süreçleri başlar. Bebeğin bağımsızlığa doğru attığı ilk adım olarak düşünülebilecek olan ek besinle tanışma sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uz. Dr. İncilay Üstündağ’a sordum.

        Bebeklerin katı gıdaya geçiş sürecinde gelişimsel olarak ihtiyaç duydukları besin grupları nelerdir?

        Anne sütü tek başına ilk 6 ayda bebeğin tüm protein, kalori, demir, D vitamini ihtiyacını karşılamaya yetecek özelliklere sahiptir. Ancak, 6. aydan itibaren bebekler, anne sütünün karşılayabildiğinden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Yine 6. aydan itibaren bebek, anne karnında dolan demir depolarını tüketir, anne sütünün sağladığından daha fazla demire gereksinim duymaya başlar.

        Bu nedenle 6 ay civarında ek besine başlamak gerekir. Öncelikle enerji yoğun gıdalara başlanarak enerji açığı kapatılmalıdır. Meyve püreleri kalori, mineral ve vitamin bakımından bu dönemde bebeği destekler.

        Enerji gereksinimi, ilerleyen aylarda, hazırlanan besinlere eklenecek yağlar ile yeterli miktarda karşılanacaktır. Yağlar, enerji açığı haricinde büyüme için gerekli yağ asitlerini de içeren bitkisel yapılardan seçilmelidir.

        8-9. aylara gelindiğinde, büyüme hızı azalmış olmakla birlikte artan vücut kitlesi nedeniyle yine bir enerji açığı oluşabilir. Bu aylarda tercihimiz pilav-makarna-erişte gibi nişastalı gıdaların eklenmesi yönünde olmalıdır.

        Demir açığının tamamlanması için ek gıdalarda en iyi destek sebze pürelerine ve çorbalara eklenecek et suyu, et, tavuk grubu ve yumurtadır. Et-yumurta hem protein desteği, hem demir desteği vermek dışında çinko ve hayvansal Omega kaynağı olarak da zengin gıdalardır.

        Proteinler et-yumurta dışında baklagiller ile tamamlanmalı, ceviz-badem bitkisel Omega desteği olarak pekmez ve şeker ihtiyacında ve enerji vermesi için gıdalarında yer almalıdır.

        Katı gıdaya geçişi kolaylaştırmak ve ileride oluşabilecek iştah problemlerini yaşamamak için nelere dikkat edilmelidir?

        Öncelikle katı gıdalara geçiş zamanının doğru belirlenmesi gerekir. Önerilen ek gıdaya başlama yaşı 6 ay civarıdır. Bundan erken ek gıdaya başlanması anne sütü alımını kısıtlar ve büyüme hızını olumsuz etkiler. Ayrıca bağırsaklar anne sütü dışındaki molekülleri hazmetmeye henüz hazır olmadığından, besin alerjisi gelişme riski artar. Böbreklere fazla yüklenme ve obezite gelişme riski de eklenir. Öte yandan katı gıdaya geçişte gecikme, enerji ve demir sağlamada yetersizliğe neden olur. Bebeğin motor gelişiminin, dilini kullanma ve çiğneme kabiliyetinin de gecikmesine yol açar. Bu nedenle ek gıdaya başlarken 7. ayı geçirmemek gerekir.

        Geçiş dönemini sorunsuz atlatmak için hangi konulara dikkat edelim?

        İlk kez verilen gıdalar, tek çeşit olarak azar azar denenmelidir.

        Verilecek gıdalar bebek açken denenmeli, almazsa zorlanmamalıdır. İlk kez denenen bir gıdanın tadına alışabilmek için en az 7-8 kere tatmış olmak gerektiğini unutmamalıyız.

        Besinlerin tümü kaşık ile verilmelidir. İlk zamanlarda refleks olarak bebek kaşığı iter.

        Zaman içinde bu refleks kaybolacak ve bebek kaşığa alışacaktır.

        Yine pürtüklü gıdalara başlandığında bebek öğürebilir. Bebek öğürdüğü için pek çok anne bebeğin yutamadığını düşünerek hemen blender ile krema kıvamında mama hazırlamaya başlar. Blender kullanmak, bu dönemde yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Tahta kaşıkla ezmek veya süzgeçten geçirmek tercih edilmelidir, aksi takdirde ilerleyen aylarda çiğnemeyi ve yutmayı öğrenmesi mümkün olmaz.

        Besleyici olacak diye çok karışık ve uyumsuz gıdalar bir arada verilmemelidir. Hazırladığınız gıdanın tadına önce siz bakın!

        Beslenme genellikle aynı saatlerde yapılmalı, çocuğun acıkması beklenmeli, anne aceleci ve ısrarcı davranmamalıdır.

        Bebeğin porsiyon ölçüsünün kendi yumruğu kadar olduğu hatırlanmalı ve çok fazla yedirmek için bebek zorlanmamalıdır.

        En önemli nokta; beslenme saati anne ve bebek için ‘eğlenceli’ ve ‘birlikte yapılan’ bir aktivite olmalıdır. Anne için stres saati haline gelirse bebek bunu hisseder ve zaman içinde reddetme, ağzını kapama, başını çevirme gibi davranışlar kalıcı hale dönüşür.

        BEBEĞİNİZİ İÇİN YEMEK HAZIRLARKEN ŞUNLARA DİKKAT EDİN!

        Bebeğiniz için hazırlayacağınız her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır.

        Temizlik ve hijyen kurallarına önem veriniz, ellerinizi sık yıkayın, cam rende ve temiz su kullanın.

        Hazırladığınız yiyecekleri oda ısısında iki saatten fazla bekletmeyin, buzdolabında saklayın ve mümkünse 24 saat içinde tüketin.

        Bebeğinizin gelişim basamağına uygun yiyecekler seçin. Örneğin 6 aylık bebek henüz sindirim enzimleri gelişmemiş olduğundan nişastalı gıdalar için yeterince büyük değildir.

        Bebeğinizin 9. aydan itibaren sizinle aynı sofrayı paylaşacağını düşünerek bebeğinize de kendi mutfak alışkanlıklarınıza göre mönü ayarlayın. Sizin evinizde hiç pişmeyen bir yemeğe alıştırmaya zorlamayın.

        Bebeğinizin yemeğini hazırlarken kızartma-kavurma gibi işlemlerden geçirmeyin ve tuz-şeker kullanmayın.

        Bebeklere 1 yaşına kadar hemen her gıdayı tattırmanın, ilerleyen yaşlarda yemek seçme, yemek reddetme gibi davranış bozukluklarını engellediği gösterilmiştir. Bu yüzden evinizde pişen her yiyeceği tattırın ama ısrarcı olmayın.

        Genel olarak ek gıdaya başlama sıralaması aşağıdaki gibidir: 5-6. aylarda meyve-sebze püresi ve yoğurt, -7. ayda kahvaltı, çorba çeşitleri, et suyu, 8. ayda tahıllar, baklagiller, et-tavuk-balık, -9. ayda ‘aile yemeği’.

        Yukarıdaki sıralamayı göz önüne alarak 6-9. Aylarda 3 kez (kahvaltı-öğlen yemeği-meyve veya yoğurt), 9. aydan itibaren 3 ana-2 ara öğün olacak şekilde besleyebilirsiniz.

        Ek gıdalara başlandıktan sonra da anne sütü devam edecektir. Ancak ek gıda miktarı arttıkça bebeğin aldığı anne sütü sayı ve miktar olarak azalacaktır. 1 yaştan sonra anne sütünün sadece geceleri verilmesi yeterli olacaktır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ