Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Genç bir cilt için önleminizi cildiniz yıpranmadan alın, Cilt Sağlığı, Cilt Hastalıkları, Botoks, Cilt Bakımı

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Ameliyatsız yüz gençleştirme uygulamalarında seçilen tedavi yöntemi kişinin cilt durumuna ne kadar uygunsa tedavi başarısı o kadar yüksek oluyor. Bu uygulamaları ciltleri henüz yıpranmadan yaptırmaya başlayanlar ise avantajlı bulunuyor.

        Cilt gençleştirme ve kusurları giderme amacı taşıyan anti-aging (yaşlanma karşıtı) uygulamalar, vücudun hangi bölgesine yapılırsa yapılsın tedavi kişinin cildinin durumuna göre planlanıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Zehra Doust, “Kolajen azalışı 27-30 yaşlarında başladığı için, bu tedavilere belirtilen bu yaş aralığında başlanmasını öneriyoruz. Yaş ilerledikçe daha yoğun ve kombin tedaviler planlıyoruz” diyor. Ciltleri henüz yıpranmayan ve cilt elastikiyeti kaybolmadan tedaviye girenler bu konuda daha şanslı bulunuyor. Geçmişte cildine belirli dönemlerde anti-aging uygulamaları yaptıranların bu anlamda avantajlı oldukları ve yapılan işlemlerden daha iyi sonuç aldıkları belirtiliyor.

        ETKİLERİ NE ZAMAN?

        Odaklı ultrason uygulamasında; ilk andan itibaren başlayan etkinin her geçen gün daha belirginleşip 1 ay sonra görünür hale geldiği belirtiliyor. 3 ayın sonunda istenen sonuç gözlenmeye başlıyor. Tam sonuç alınması 6 ayı bulabiliyor. Organik ağ iplerinde sonuç, uygulama yapıldığı anda görülüyor. Zaman içerisinde olumlu görüntü artıyor. İşlemin kalıcılığının yaklaşık 2 yıl olduğu belirtiliyor. Sculptra uygulamasının etkisi 2-3 hafta sonra görülüyor ancak kalıcılığı daha uzun oluyor. Fibrocell uygulamasında kişinin kendi hücrelerinden elde edilen fibroblastlar tekrar cilde verildiği için yeniden kolajen üretimi yapılması zaman gerektiriyor. Sonucu görmek birkaç ay alıyor. En iyi sonuç 6 ay ile 1 yıl arasında ortaya çıkıyor.

        Fraksiyonel lazer uygulanmasında iyileşme, seansların tamamlanmasından birkaç ay sonra görülüyor. PRP tedavisinin ilk olumlu etkilerini görmek ise 3-4 hafta sürebiliyor. Bu etki zaman geçtikçe artıyor. İşlem periyodik olarak tekrarlandığındaysa olumlu etkiler süreklilik gösteriyor. Hyalüronik asit tedavisinin sonucuysa anında alınıyor.

        BOTOKSUN AZ BİLİNENLERİ

        Yüz felcinin getirdiği asimetrilerin azaltılmasında ve yüzdeki tiklerin iyileştirilmesinde kullanılıyor.

        Boyun botoksu boyun kaslarını rahatlatıp kasların, ağız kenarının ve boyun cildinin aşağı çekilmesini engelliyor.

        Botoks uygulamasıyla hastanın isteği doğrultusunda mimiklerine ne kadar müdahale edileceğine karar veriliyor. Bu, kırışıksız ve çizgisiz bir yüzde bile mimiklerin hâlâ kullanılabileceği anlamına geliyor.

        DOKU KAYBINI DOLGUYLA GİDERİN

        Yüzde cilt altında zaman içinde oluşmuş boşlukların doldurulmasında kullanılan madde ‘dolgu’ olarak tanımlanıyor. Bu uygulamanın yapıldığı ilaçların en büyük özelliğinin vücutta alerjik reaksiyon oluşturmamak ve sürekli kullanım halinde uzun vadede cilde ve cilt altı dokulara zarar vermemek olduğu belirtiliyor. Bu ilaçların içinde en popülerinin ‘hyalüronik asit’ içeren dolgular olduğuna, bunların alerjik reaksiyon ile yan etki açısından en güvenilir grubu oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Dr. Zehra Doust, dolguların da çeşitleri olduğunu söylüyor ve o çeşitleri sıralıyor:

        Hyalüronik asit grubu dolgular: Bu dolgular değişik adlarla anılıyor (ışık dolgusu, gençlik aşısı, vb.) ve cilde parlaklık, nem, şeffaflık sağlıyor. Bu dolgular yüz, boyun, dekolte ve ellere uygulanabiliyor.

        Göz altı ışık dolgusu: Göz altındaki çukurlara uygulanan bu dolgu, yorgun ifade ve göz altındaki renk koyulaşmalarında olumlu yönde iyileşme sağlıyor.

        Dudaklara dolgu: Hyalüronik asit içerikli dudak dolgu tipleriyle dudaklarda belirginleşme ve dolgunluk elde ediliyor.

        Yüzdeki hacim kaybı, çizgiler ve kırışıklıklarda kullanılan dolgular: Yüz hatlarını belirginleştiriyor, yanakları dolgunlaştırıyor, çene kemiğini netleştiriyor ve burun şekillendirmede kullanılıyor.

        Yağ enjeksiyonu: Kişinin kendi yağından alınan yağ hücrelerinin titiz bir işlemden geçirilerek dolgu benzeri bir uygulamayla kendi cildine uygulanması işlemine deniyor.

        Mezoterapi: Cildin gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin enjeksiyon yoluyla cilt altına verilmesidir. Etkin bir tedavi yöntemi olarak görülüyor. Yüz, boyun, dekolte ve ellerde uygulanan mezoterapi yönteminde de cilde parlaklık ve canlılık getirmesi amaçlanıyor.

        CİLT SOYMA İLE ÖLÜ CİLT TABAKASI ATILIYOR

        "Roller" adı verilen; yüz, boyun, dekolte, eller ve bacaklara uygulanabilen tedavide, üzerinde mikro iğneler olan bir cihazın cilt üzerinde gezdirilmesiyle cilde gerekli mineraller veriliyor. İnce çizgilerin giderilmesi, akne izlerinin belirginliğinin azaltılması gibi uygulamalarda kullanılıyor. Kimyasal peeling (soyma) işleminde ise ölü cilt tabakası atılıyor. Diğer tedavilerle kombine edildiğinde daha etkili sonuç veriyor.

        NOT

        Tüm bu tedaviler yıpranmış ciltlerde tek başına yeterli olmayabiliyor. Tedavi; kişinin yaşına, sosyal ortamına, cildinin tipine ve yıpranmışlık oranına göre planlanıyor. Bu tedavilerin kombinasyonunda ortaya çoğunlukla tatmin edici sonuçlar çıkıyor. Bu tür tedavilerin popülerliğinin artması cerrahi işlem olmamasına ve ameliyat riskine girilmemesine bağlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ