Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Karaciğeriyle babasına hayat verdi, Dilek Topçuoğlu, Hasan Aykurt, Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, karaciğer nakli, karaciğer bağışı

        Emekli işçi Hasan Aykurt, üç yıl önce siroz hastalığına yakalandı. Bir süre tedavi gören Aykurt'un sağlık durumu ağırlaştı. Karaciğer nakli olması gerektiği belirtilen Aykurt'un yakınları, nakil için seferber oldu.

        Testlerde, 2 çocuk annesi Dilek Topçuoğlu'nun, babasına karaciğer dokusu verebileceği belirlendi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi, başarılı bir operasyonla Topçuoğlu'ndan alınan karaciğer parçasını Aykurt'a nakletti. İki gün yoğun bakımda kalan Aykurt, Organ Nakli Kliniği'ne alındıktan iki ay sonra taburcu edildi.

        Sağlık kontrolleri evinde sürdürülen Hasan Aykurt, "Karaciğer nakli olmak için 1 yıl önce sıraya yazıldım. Son üç aydır durumum ağırlaşınca canlıdan karaciğer nakli olmam gerektiğini öğrendim. Ailemin tamamı beni hayatta tutmaya çalıştı. Yapılan testler sonucu kızım Dilek'in doku ve kan uyumu olduğu tespit edildi" diye konuştu.

        'BABAMA CANIMI BİLE VERİRİM'

        Babasına karaciğerinden bir parça vererek hayatta kalmasını sağlayan Dilek Topçuoğlu, "Babamın sağlığına kavuşması en büyük dileğim. Karaciğerimin bir parçasını vermek benim görevimdi, onu yerine getirdim. Babama canımı bile verirdim" dedi.

        KARACİĞER ÇOK FARKLI

        Operasyonu gerçekleştrilen Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ise "Hastalarımızın durumunun çok iyi olduğunun tespit edilmesinin ardından verici ve alıcı taburcu oldu. Tedavileri hastane dışından takip edilecek, peryodik bakımları titizlikle sürdürülecek" diye konuştu.

        Karaciğerin diğer organlara göre farklı bir özelliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Dinçkan, "İnsan vücudunda kendini yenileyebilen ve büyüyen tek organ olan karaciğer, nakille birlikte büyümeye başlar. Büyüme ve yenilenme 1 yıl kadar sürer. Verici ve alıcı bu süreçte takibimizde olacak" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ