Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk PMS'yi yönetin, rahat edin, Prof. Dr. Sedat Özkan, PMS, PMS gerginliği, PMS'in yarattığı gerginlik, regl dönemi,

        Kısa adı PMS (Premenstrual Sendrom), adet öncesi sendromu. Kadınların ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini bozuyor. Adetten yaklaşık bir hafta önce başlayan, kanamayla birlikte de hafifleyip kaybolan PMS, kadınların yaklaşık yarısının yaşamının bir döneminde karşısına çıkıyor.

        PMS yaşayan her 100 kadından 10'u, bu dönemi "dayanılmaz" şeklinde tanımlıyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Humanite Psikiyatri Tıp Merkezi Direktörü Prof. Dr. Sedat Özkan, " Kadınlar buna mahkum değildir ve birçok ailede kadının PMS olması dikkate alınmadığı için gereksiz huzursuzluklar, ilişkilerde bozulmalar ve psikiyatrik rahatsızlıklar ortaya çıkar" diyor.

        BU BELİRTİLERE DİKKAT!

        PMS, memede şişlik ve ağrı, sıvı birikimi, karın şişliği ve ağrı, baş ağrısı, kilo artışı, baş dönmesi, sersemlik hissi, karbonhidrat açlığı, iştah değişikliği, şekerli gıdalara isteğin artması, bulantı, diyare, kabızlık, akne gibi fiziksel belirtilerle seyrediyor.

        PSİKOLOJİK YÜKÜ FAZLA

        Asıl dayanılmaz olan belirtileriyse psikolojik: Sıkıntı, huzursuzluk, gerginlik, bitkinlik, üzüntü, intihar düşünceleri, öfke, dikkat azalması, uyku bozukluğu, cinsel arzuda değişiklikler en sık görülen psikolojiik belirtiler.

        PMS davranışlara da yansıyor. Tepkileri denetleme güçlüğü, hırçınlık, sosyal geri çekilme, ilgi azlığı, ağlama krizleri gibi... Tabii ki bu belirtilerin birkaçının bile birlikte görülmesi, günlük hayatı darmaduman etmeye yetiyor.,

        PMS; kadın hormonları, beyni ve psikolojisi arasındaki bir etkileşim sonucu ortaya çıkıyor. Hormonlar, beyin kimyası ve psikoloji ilişkisi Hipokrat'tan bu yana biliniyor. Kişinin psikolojik durumundaki gerilme ve sarsılmalar hormonlarını etkiler, hormonlardaki bozulma da beyni etkileyerek davranışa yansır. Bu anlamda PMS, hormonlar ve beyin kimyası ile ilgili psikolojik bir durum.

        Prof. Dr. Özkan, "Tüm bunlar kadının ruh sağlığını ve sosyal ilişkilerini bozuyor. İşteki verimliliğini düşürüyor. Kadının ev içi ve toplumdaki huzursuzluk ve çatışmaları da bu dönemin daha şiddetli ve sıkıntılı geçmesine neden oluyor" diyor.

        PMS'İN PSİKOLOJİK BİR ZEMİNİ VAR

        PMS en sık 30'lu yaşlarda görülüyor. Ancak ilk adet görmeyle menopoz arasında her yaşta ortaya çıkabiliyor. Konuyla ilgili son yıllarda yapılan araştırmalar, kadınların yüzde 50-90'ının birden fazla PMS belirtisi yaşadığını gösteriyor. Yüzde 20-40'ında bu dönemdeki yakınmalar yaşamlarını etkileyecek düzeyde görülüyor. Kadınların yüzde 10'unda klinik bir sendrom olarak ortaya çıkıyor. Depresyon ve kaygı bozukluğu şeklinde kendini gösteriyor. Öte yandan kadınlarda ortaya çıkan psikiyatrik bozuklukların çoğunluğunun adetle ilgili olduğu biliniyor. Kadınlarda psikiyatrik sendromlar; adet öncesinde, gebelikte, doğum sonrasında, jinekolojik ameliyat sonrasında veya menopoz sonrasında ortaya çıkabiliyor. Kadınlardaki psikiyatrik bozukluklar ne olursa olsun büyük ölçüde adet dönemleri bağlamında ilk atak olarak ortaya çıkıyor. Kadının kendisi, yakın çevresi, eşi ve ailesi tarafından bunun bir tıbbi psikolojik durum olduğu mutlaka dikkate alınmalı.

        PMS KENDİ KENDİNE DÜZELMİYOR

        PMS bir kez ortaya çıktıktan sonra kolaylıkla, kendi kendine düzelmiyor. Formsante'de yer alan habere göre kadınların büyük çoğunluğu PMS'de yaşadıklarını, kadınlığın doğal sonucu olarak görüyor, katlanılması gerektiğini sanıyor. Prof. Dr. Özkan, "Adet öncesi gerginlik sendromu, tıbbi psikiyatrik işbirliği içinde ele alınıp tedavi edilmeli. Tedavide dirençli durumlarda B6 ve B12 vitaminleri veriliyor. Bunlar da yeterli olmazsa psikotrop ileç verilebiliyor" diyor.

        SAĞLIKLI BESLENME PMS'E İYİ GELİYOR

        Adet döneminin özellikle ikinci yarsında rafine şeker, tuz, kırmızı et, çikolata, şarap, turşu, fındık, fıstık, alkol, çay, kahve tüketiminin azaltılması,

        Balık, sebze ve meyvelerin tercih edilmesi,

        Az ve sık yiyerek egzersiz ve gevşeme hareketlerinin sık sık yapılması öneriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ