Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kemik erimesi olmak istemiyorsanız..., Kemik Erimesi, Kemik Erimesi Belirtileri

        Halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen ve kemik kütlesinde azalma ile kemik kalitesinin bozulması sonucu gelişen osteoporoz, dünyadaki 50 yaş üzeri kadınların yarısında, erkeklerin ise dörtte birinde görülüyor.

        Tedavi edilmeyen osteoporozda kırıklar nedeniyle vücutta inatçı ve yaygın ağrı ortaya çıktığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Op. Dr. Ali Öztürk, " Osteoporoz, majör sağlık problemlerinden biri olup, her yıl dünyada milyonlarca insanı etkileyerek kemik kırıklarına neden olmaktadır. Kalça, omurga, el bileği, kol ve bacak kırıklarına sebep olan hastalığın tetiklediği kırıkların çoğu düşme sonucu oluşmakta, bir kısmı ise kemik çok zayıfladıysa basit bir ev işi yaparken bile olmaktadır" ifadelerini kullandı.

        EN CİDDİSİ KALÇA KIRIĞI

        En ciddi osteoporotik kırıkların kalça kırıkları olduğunu belirten Yrd. Doç. Op. Dr. Ali Öztürk , "Bu hastalar yürüyebilmek için aylarca desteğe ihtiyaç duymakta, yarısı ise kalıcı olarak yürüteç veya bastona gereksinim duymaktadır. Bu hastaların çoğu bağımsız yaşayamamakta aile desteğine ihtiyaç duymaktadır" açıklamasını yaptı.

        YAŞLA BİRLİKTE RİSK ARTIYOR

        Ailede kırık öyküsü, ufak tefek tipli olmak, açık renk ciltli olmak, kötü beslenme, düşük kalsiyum ve D vitamini almak, alkol ve sigara, hareketsiz bir yaşam, ilaç kullanımının osteoporozu tetiklediğini dile getiren Öztürk, " Yaş ile birlikte herkes bir miktar kemik kaybına maruz kalır. 35 yaşından sonra vücut kaybedilen kemik yerine daha azını yapmaya başlar, böylece yaş ne kadar ilerlerse osteoporoz riski o kadar yüksek olacaktır" şeklinde konuştu.

        BESLENME ÖNEMLİ

        Osteoporozdan ve kırıklarda korunmak, osteoporoz ilerlemesini yavaşlatmak için günlük kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat edilmesi ve egzersizler yapılması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Op. Dr. Ali Öztürk, " Kalsiyum büyüme ve gelişme çağında sağlam kemiklerin yapımı için çok önemlidir. Genel olarak günlük 1000 mg kalsiyum alımı önerilmektedir. Bu ihtiyaç hamilelikte ve 50 yaş üzerinde artmaktadır. Bunun dışında günlük D vitamini ihtiyacı 400-600 IU olup bir bardak sütte yaklaşık 100 IU D vitamini bulunmaktadır. Yeterli alınamadığı durumlarda doktor tavsiyesi ile hazır D vitamini alınabilir, çünkü D vitamini fazla alınması zararlıdır" dedi.

        TANISI KOLAY

        Osteoporoz tanısının, kemik dansitometresi denen ağrısız ve güvenli bir görüntüleme yöntemi ile yapıldığına değinen Öztürk şunları söyledi:

        "Osteoporoz tanısında en sık kullanılan Dexa adı verilen yöntemde, kemik yoğunluğunu normal sağlıklı bireylerin 20-25 yaşındaki kemik kütlesi ile karşılaştırmaktadır. Kemik dansitometresinin menopoz döneminde kadınlara yapılması ve her sene tekrarlanması önerilmektedir. Kaybolan kemik geri getirilemeyeceğini göre tedavi daha çok kaybın önlenmesi üzerinde durmaktadır. Bu amaçla kalsiyum, D vitamini ve egzersiz yanında ilaç tedavisi de uygulanmaktadır."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ