Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tiroid bezinin fazla çalışması gibi, azı da dert, Tiroid Bezi, Tiroid Hastalıkları, Hipotiroid

        Dahiliye Uzmanı Dr. Salih Işık, hipotiroidi denilen, tiroid bezinin az çalışması, dolayısıyla yetersiz tiroid hormonu üretilmesinin çeşitli belirtilerle kendisini haber verdiğini kaydetti. Dr. Işık bu belirtilerin “ halsizlik, güçsüzlük, çabuk yorulma, metabolizmanın az çalışması nedeniyle soğuğa tahammülsüzlük, el, yüz ve bacaklarda hormon düşüklüğüne bağlı şişlikler, ödemler, kuru bir cilt, saç dökülmeleri, depresyon, nabız sayısında azalma, bağırsaklarda yavaşlamaya bağlı olarak kabızlık” gibi rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

        HORMON TABLETLERİ VERİLİYOR

        Bu durumları olan hastaların şikayetleriyle ilgili başvurularında mutlaka tiroid hormonlarının gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren Dr. Salih Işık, “Tiroid hormonlarının düşük olduğu saptanırsa, bununla ilgili tedavi planlanır. Hipotiroidinin tedavisinde, hormon eksikliğini gidermek için hormon tabletleri verilir. O hormonun kan seviyesinin normal seviyelere kadar yükselmesi beklenir. Hormon seviyesi normal düzeye getirildikten sonra ilacın dozu sabitlenir ve hasta bu ilaç tedavisine devam eder” dedi.

        KALP İLAÇLARI DA YAPIYOR

        Bazı kalp ve psikiyatri ilaçlarının da vücuttaki tiroid hormonu üretimini engelleyerek tiroid bezinin çalışmasını yavaşlatabileceğini ifade eden Dr. Salih Işık, “Kalp ritmini düzenlemek için kullanılan bazı ilaçlar bu etkiyi yapabiliyor. Zaten bu gurup ilaçları kullanan hastalara doktorları uyarılarda bulunuyordur. Ayrıca bu hastaların kanında da zaten bu tür hormon seviyelerini kontrol etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

        "HAŞİMATO" ÖNEMLİ ETKEN

        Tiroid bezinin az çalışmasının sebepleri arasında ülkemizde “Haşimato” olarak denilsede Hashimoto hastalığının önemli bir yeri olduğunu kaydeden Dahiliye Uzmanı Dr. Salih Işık, “Haşimato; hipotiroidi denilen kandaki tiroid hormonlarının düşük olmasıyla giden hastalığın en sık görülen sebeplerinden birisidir. Bu hastalıkta kanda tiroid antikor seviyesi yüksek olarak tespit edilir. Bu antikorları vücut kendisi üretir ve kendi tiroid bezine karşı bir savaş durumu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bezde tahribat yapmaktadır. Bu da bezin hormon salınımına etki etmektedir” açıklamasında bulundu.

        KANDAKİ HORMON SEVİYESİ

        Bu hastalıkta da, kandaki hormon seviyesine bakmak ve yine tiroid hormonu verilerek tiroid hormonunun normal seviyelerde olup olmadığının takip edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Salih Işık, “Haşimato hastalığı da tiroid bezi içerisinde nodüller ortaya çıkarabilir. Kistik genişlemeler, bezde büyümeler meydana getirebilir.Haşimato hastalığı bu nodüllere bağlı olarak tiroid kanseri ya da çok az bir ihtimal de olsa lenfoma gibi kanserlerin sebebi olabiliyor. Haşimato çok sık görülen bir durum olduğu için hastaların bu konuda takip edilmesi gerekiyor” dedi.

        Dr. Salih Işık, Haşimato hastalığında bezin tahribatına bağlı tiroid hormonu düşüklüğü tespit edilmesi durumunda hastaya tiroid hormonu takviyesi yapılması gerektiğini söyledi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ