Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağrı Bilimi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, baş ağrısı hakkında bilgi verdi

        Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Terzi, baş ağrısının hayati önem taşıyan hastalıkların belirtisi olabileceğini belirterek, "Vücudun tehlike sinyali baş ağrısıdır" dedi.

        Doç. Dr. Murat Terzi, hasta ve yakınlarının baş ağrısında en çok tedirgin oldukları durumun bir beyin tümörünün var olabileceği duygusu olduğunu söyledi, Beyin tümörünün varlığı, baş ağrısının nedenlerinden biri olmakla birlikte bu durumun primer baş ağrılarına göre oldukça nadir olduğunu ifade eden Doç. Dr. Terzi, "Baş ağrısı olan hastalarda beyin görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilmektedir. Migren, gerilim baş ağrısı ve küme baş ağrısı gibi primer baş ağrılarında beyin görüntülemeleri büyük oranda normaldir. Hastanın yeni başlangıçlı baş ağrısı varsa, ağrısının sıklık, şiddet ve karakterinde son zamanlarda değişme olmuşsa, hastanın daha önce yaşamadığı kadar şiddetli bir ağrısı varsa, nörolojik muayenesinde anormal muayene bulguları varsa mutlaka beyin görüntülemesinden yararlanılmalıdır. Bu gibi durumların varlığında beyin tümörü varlığı ön planda düşünülebilmektedir. Tümörün yerleşim yeri, sayısı, boyutları baş ağrısının varlığı ve özellikleri ile ilişkili olabilmektedir" diye konuştu.

        Baş ağrısının toplumda sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen en önemli nörolojik hastalıklardan olduğunu belirten Doç. Dr. Terzi, şöyle devam etti:

        "Baş ağrısında ağrı kesicilerin çok fazla ve gereksiz yere kullanımını sıklıkla görebilmekteyiz. Migren, gerilim baş ağrısı, küme baş ağrısı gibi primer baş ağrılarında ve diğer daha nadir görülen baş ağrılarında baş ağrısı ataklarında hastanın klinik özelliklerine uygun ağrı kesiciler önerilmektedir. Fakat bu ağrı kesiciler her ağrıda kullanılmamalıdır. Baş ağrısı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hem ağrıların tedavi edilmesi hem de ağrıların azaltılması açısından doktor desteği alınmalıdır. Baş ağrısının tedavi edilmesinden önce tanının konulması ve ağrının özelliklerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Hastaların baş ağrısı öyküsünün iyi alınması ve hekim tarafından yeterli süre dinlenmesi ve ayrıntılı nörolojik muayenelerinin yapılması baş ağrısı tanısında en önemli unsurdur.

        Hastalar tanı alıp uygun tedavileri planlandıktan sonra belirli aralıklarla kontrollere çağrılmaktadır. Sık karşılaşıldığı için önemsenmeyen baş ağrıları hayati önem taşıyan hastalıkların belirtisi olabilir. Vücudun tehlike sinyali baş ağrısıdır. Böyle bir süreçte her baş ağrısında doktora başvurmak gerekmemektedir. Bununla birlikte hastanın yeni başlangıçlı baş ağrısı varsa, ağrısının sıklık, şiddet ve karakterinde son zamanlarda değişme olmuşsa, hastanın daha önce yaşamadığı kadar şiddetli bir ağrısı varsa, baş ağrısına güçsüzlük, nöbet gibi başka bulgular eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurması gerekmektedir."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ