Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Aileler ve Çocukları için Sağlıklı Kış Tüyoları
        1

        Pediatrist Prof. Dr. Mehmet Vural, mevsim değişimlerinin etkisiyle bebek ve çocukların yaşadığı “kış yorgunluğu”na basit ve etkili çözüm önerileri sundu.

        2

        Ailelerin bebek ve çocuklarının kendilerini en yorgun hissettikleri dönemin, şubat ayı sonu olduğunu gözlemleyen Prof. Dr. Mehmet Vural ailelere özellikle bilinçsiz vitamin karışımlarından uzak durulmasını önerdi.

        3

        "Vitamin ve Mineral desteklerinin mutlaka hedefe yönelik ve doktor yönlendirmesiyle kullanılması gerekiyor”

        Prof. Dr. Mehmet Vural özellikle eczane raflarını donatan vitamin ve mineral ilaçlarının hemen her ebeveynin ilgisini çektiğini ve çoğu ailenin de bu karışımlardan almadığında “çocuklarına yeterli ilgi gösteremediğini” düşündüğünü belirterek, tüm bebek ve çocukların bu tür destekleri mutlaka almaları gerektiğine dair bilimsel bir veri olmadığına dikkat çekti.

        4

        Prof. Dr. Vural, bu konuda “en doğru yaklaşım, doktorların gerek görmeleri durumunda, her şeyi içeren karışımlar yerine daha hedefe yönelik, belirli vitamin ve mineral desteklerinin yapılmasını”nı önerdi.

        5

        Çocukların kış mevsiminde yeterli derecede uyumaları ve düzenli beslenmeleri diğer mevsimlere nazaran daha önemli”

        Vural, çocukların kendilerini en yorgun hissettikleri dönemin, Şubat ayının son günleri olduğunu, okulun yanı sıra çocukların diğer spor ve sanat aktivitelerine katılmalarının da yorgunluğu artırdığını ifade etti. Araya giren hastalıkların da bu yorgunluk hissini artırdığını ifade eden Vural, bu dönemde az uyumanın bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyeceğini unutmamak gerektiğini, çocukların ders ve aktivitelerini uyku düzenlenenlerini aksatmayacak şekilde ayarlamakta yarar olduğunun da altını çizdi ve ekledi:

        6

        "İyi beslenme bağışıklık sistemini desteklerken, çocukların yemeklerinde bakliyat, tahıllar, taze sebze-meyve, et, balık ve sütlü gıdalara yer verilmesi gerekiyor. Okulun yanı sıra çocukların diğer spor ve sanatsal aktiviteleri de yorgunluğun sebepleri arasında yer alıyor. Hastalıkların da aynı dönem artması ile çocukların uyku düzenleri ve beslenmeleri daha da büyük önem taşıyor. Özellikle az uyumanın da bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalı ve çocukların ders, aktivite saatlerinin doğru ayarlanması gerekiyor."

        7

        "Enfeksiyonların çok sık rastlandığı kış mevsiminde çocuklar, kalabalık ortamların yerine havadar yerlere götürülmeli”

        Vural, kış mevsiminde enfeksiyonlara çok sık rastlandığını, bu sebeple çocukların kalabalık ortamlara sokmaktansa bahçe ve orman gibi havadar yerlere götürülmesini önerdi. Vural, ayrıca ebeveynlerin işten, çocukların okuldan eve döndüklerinde ve yemeklerden önce ellerin yıkanmasın gerektiğine dikkat çekerek özellikle hapşırdıktan sonra kullanılan mendillerin de ortada bırakılmaması gerektiğini hatırlattı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ