Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Hakan Bayrakcı, Türkiye'de organ nakillerinin yaklaşık yüzde 30'unun kadavradan yapıldığını belirtti

        Organ naklinin büyük kısmının canlı vericiden yapıldığı Türkiye'de son yıllardaki çalışmalarla beyin ölümü tanısı ve kadavradan bağışı sayısı önemli oranda artış gösterdi.

        Sağlık Bakanlığı Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, 2011 yılında bin 291 olan beyin ölümü tanısı 2012'de bin 478'e, 2013'de bin 709'a 2014'de ise bin 810'a yükseldi. Beyin ölümü tanısı 3 yılda yüzde 40 arttı.

        Avrupa'nın aksine organ nakillerinin büyük kısmının canlı vericiden yapıldığı Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalarla kadavradan organ bağışı sayısında da ciddi artış yaşandı.

        2011'de 333 olan kadavradan organ bağışı, 2012'de 345'e, 2013'de 379'a, 2014'de ise 407'ye yükseldi. 2011'den bu yana kadavradan organ bağışı ise yüzde 22 yükseldi.

        Nakillerin yüzde 70'i canlı vericiden

        İzmir Sağlık Müdür Yardımcısı Hakan Bayrakcı, Türkiye'de organ nakillerinin yaklaşık yüzde 70'inin canlı vericiden yüzde 30'unun ise kadavradan yapılan bağışlarla gerçekleştirildiğini belirtti.

        Bu oranların Avrupa'da tam tersi bir durumda olduğunu, kendilerinin de yaptıkları çalışmalarla İzmir'i bu seviyeye yükseltmek istediklerini ifade eden Bayrakcı, İzmir'de 2013'de 211 olan beyin ölümü tanısının geçen yıl 247'ye, yine aynı dönemde 62 olan kadavradan organ bağışı sayısının ise geçen yıl 84'e yükseldiğine işaret etti.

        Organ bağışının önemiyle ilgili yılın her döneminde farklı etkinlikler düzenlediklerini, müftülükler aracılığıyla cemaate verilen vaazlarla bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını, öğretmenlere, öğrencilerle, imam ve müezzinlere çeşitli konferanslar düzenlediklerini anlatan Bayrakcı, "Amacımız organ bağışını özendirmek. Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu göstermek. Hedefimiz Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kadavradan organ nakillerinin çoğalması. Sağlık Bakanlığımız da biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Organlar toprak değil can olsun istiyoruz" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ