Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Ebola bugüne dek 10 binden fazla can aldı ancak kızamık 16 bine yakın kişinin ölümüne yol açabilir

        Batı Afrika'daki Liberya, Gine ve Sierra Leone'yi bir yılı aşkın süredir etkileyen Ebola virüsünün yol açtığı salgın dışında bu üç ülkede başka salgın risklerinin bulunduğu, diğer olası salgınların sonuçlarının ise beklenenden daha vahim olabileceği belirtildi.

        ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, Ebola salgınından sonra bununla mücadelenin öne çıkması nedeniyle bu ülkelerde çocuk felci, kızamık ve hepatit B gibi aşıların yüzde 75'inin yapılamadığını gösterdi. Araştırma, aşıların yapılamamasının Ebola dışında başka ölümcül salgınlara yol açabileceğini ortaya koydu.

        Bilim adamları, Gine, Liberya ve Sierra Leone'deki Ebola salgınından önce kızamık aşısı olmayan 5 yaşın altında olan ve bu ülkelerin nüfusunun yüzde 4'ünü oluşturan 778 bin çocuk bulunduğunu, bugün ise bu sayının 1,12 milyona çıktığını vurguladı.

        Bilim adamları, kızamık salgının başlaması halinde 2 bin ila 16 bin kişinin ölebileceği uyarısını yaptı.

        Ebola salgınıyla mücadelenin öne çıkması nedeniyle kızamık dışında çocuk felci, hepatit B, verem, zatürre, tetanos gibi aşıların da yeterince yapılamadığına dikkati çeken bilim adamları, bu üç ülkede aşılanmayan çocukların sayısının 700 bine yaklaştığını bildirdi.

        Bilim insanları, Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin daha önce bu hastalıklarla mücadelede önemli yol katettiğini, Ebola salgınının ise durumu tersine çevirdiğini ve acilen aşı kampanyalarının başlatılması gerektiğini vurguladı.

        Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.

        Dünya Sağlık Örgütü, son olarak Ebola salgının devam ettiği Liberya, Gine ve Sierra Leone'de 24 bin 350 vakasına rastlandığını, 10 bin 4 kişinin salgında yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ