Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, Dünya TÜberküloz Günü'nde tüberküloz belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu belirtti. Solunum yolu ile insandan insana bulaşan veremin kanla temas ve başka bir yolla akciğer tüberkülozu olarak gelişmeyeceğini ifade eden Vatansev, "Hasta kişinin öksürmesiyle ortama yayılan tüberküloz mikrobu solunum yoluyla sağlıklı kişiye bulaşır ve hastalık süreci başlar. Uzun süren öksürük, kilo kaybı, gece terlemesi, iştahsızlık ve kan tükürme gibi semptomlarla hastalık kendini belli eder. Teşhisi balgam tahlili, kan tetkikleri akciğer filmiyle konulur.

        Günümüzde tedavisi mümkün kolay ve ucuzdur. Tedavisi başladıktan sonra en az 6 ay devam eder. Tedavi süresi ve ilaçları kişiye göre değişiklik gösterir. Tedaviyle yaklaşık 15 günde bulaşıcılık sona erer. Tanısı ve tedavisi var olan bir hastalıkta insanlar hala neden ölmektedir gibi bir sorunun cevabı; eğitim eksikliği, yoksulluk, sağlık kuruluşuna ulaşamama, tanı konulamaması, ilaç yokluğu, yetersiz tedavi ve ilaca dirençli tüberküloz olmalı. Ülkemizde verem savaş dispanserlerine ücretsiz ulaşılmaktadır. Tüberküloz hastalarının tetkik ve tedavileri ücretsizdir ve ilaçları devlet tarafından karşılanır" diye konuştu.

        Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Vatansev, tedavisi mümkün olan bu hastalıktan en önemli korunma yolunun BCG aşısı olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Verem aşısı ülkemizde 1952 yılında yapılmaya başlanmıştır. Sağlık kuruluşunda ücretsiz yapılır. Korunma yolları; veremli ve tedavi almayan hastalarla temastan kaçınılmalı, dengeli beslenmeli havasız yerlerde bulunulmamalı, öksüren hastalarla temas etmemeli, açık ve temiz havada dolaşmalıyız. Her öksürük veremden kaynaklanmaz fakat uzamış öksürük de verem akla getirilmelidir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ