Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Prof. Dr. Gülay Koçoğlu turşunun sağlığa yararlarını anlattı

        Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, Türk mutfağının önemli damak tatlarından turşunun sağlığa yararlarının olduğunu söyledi.

        Sebze ve meyvelerin birçok yararlı etkisinin turşuda da bulunduğunu belirten Koçoğlu, "Turşu çok fazla su içermesi dolayısıyla kilo yapıcı etkileri az. İçerisinde yüksek oranda lif bulunan sebze ve meyvelerden turşu yapıldığından da lifler aynen kalarak kişiye fayda sağlıyor" dedi.

        Koçoğlu, mayalanma esnasında turşuda yararlı bakterilerin de çoğaldığını vurgulayarak, "Probiyotik dediğimiz bu bakterilerin sağlık açısından çok faydası var. Bunlar bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Turşu, içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sayesinde kişiyi grip ve benzeri enfeksiyonlardan koruyor. Probiyotik bakteriler aynı zamanda bağırsak florasını da olumlu yönde değiştirerek kanserden korunmaya yardım ediyor" diye konuştu.

        FAZLASI ZARAR

        Aşırı turşu tüketiminin beraberinde çeşitli sorunları getirebileceğine işaret eden Koçoğlu, 100 gram turşuyla ortalama 6 gram tuz alınmış oluyor. Kalp, hipertansiyon, kronik böbrek hastalarında sorun yaratabilir. Tuz tüketiminin artması mide kanseri, kemik erimesi gibi birçok hastalığın artmasında rol oynuyor. Ülkemizde de tuz tüketimi çok fazla olduğu için biraz daha dikkatli tüketilmeli" dedi.

        Koçoğlu, hazır turşu yerine doğal yollarla yapılan turşuların tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ