Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı Oftalmolog Op. Dr. Umur Kayabaşı, iki ayrı cihaz ile yaptığı retina taramasında Alzheimer hastalığının erken tanısında önemli bulgular elde etti

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        ABD Başkanı Barack Obama’nın önderliğinde yaşama geçirilen ‘Beyin İnisiyatifi Projesi’ne bağlı Beyin Haritalaması Derneği’nin 6-8 Mart’ta Los Angeles’ta gerçekleştirilen “Beyin Hastalıklarındaki Son Gelişmeler” kongresinde, Oftalmolog Op. Dr. Umur Kayabaşı’nın sunumu ses getirdi. Kayabaşı sunumunda, Alzheimer tanısında iki ayrı cihaz ile yaptığı retina taramasında elde ettiği yeni bulguları anlattı.

        Kayabaşı, retina incelemesiyle Alzheimer hastalığının erken tanısında, “zerdeçal” kullanarak “beta amiloid plaklarını”, OCT tomografi cihazını kullanarak ise “tau iplikçikleri” (Merkezi sinir sistemi hücrelerinde bulunuyor) ve “alpha-synuclein” proteinlerini bulduğunu gösterdi.

        Bu üçlüyü görüntülemesinin Alzheimer hastalığının varlığını kesin olarak gösterdiğini belirten Op. Dr. Umur Kayabaşı, “Uyguladığım yöntemle hem erken tanıda hem de hastalığı izlemede tau iplikçiklerini görüntüleyebiliyorum. Hastalığa beyinden erken tanı koymak zor. Bu anlamda en erken tanı yöntemi bizim kullandığımız” diyor.

        Öte yandan geçtiğimiz hafta Mayo Klinik tarafından yayınlanan makalede, beyne asıl hasarı “beta-amyloid”in değil “tau iplikçiklerinin” verdiği ortaya konuldu. Bu, yakın gelecekte tau iplikçiklerine yönelik tedavilerin ön plana çıkacağı anlamına geliyo

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ