Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin Sağlığı ABD'li araştırmacılar Alzheimer hastalığının nedeni ve tedavi yolu konusunda yeni bir yaklaşım ortaya koydu

        HT GAZETE

        Dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığına ilişkin yapılan araştırmalar hastalığın nedeni konusunda tatmin edici bir açıklama getirememişti. ABD’nin Duke ve Kuzey Carolina Üniversiteleri uzmanlarının yaptığı yeni bir araştırma, hastalığın nedeni ve tedavi yolu konusunda yeni bir yaklaşım ortaya koydu. Journal of Neuroscience Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre Alzheimer, bağışıklık sistemi içinde normalde beyni koruyan bazı hücrelerin, ‘arjinin’ adlı aminoasidi tüketmesiyle başlıyor.

        FARELERDE BAŞARILI OLDU

        Arjinin miktarının azalması, beyinde amiloid beta protein plaklarının ve tau proteininden oluşan nörolif yumakların birikimini artırıyor ve hastada hafıza sorunları baş gösteriyor. Çalışmaların fareler üzerinde yapıldığını belirten Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Profesörü Carol Colton, “Arjinin tüketimi hastalık sürecinde o kadar önemliyse, o zaman bunu engeller ve hastalığı önleyebiliriz” dedi.

        Amerikalı araştırmacılar, bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl bir rol üstlendiklerine ilişkin net bir bulguya ulaşamadı. Ancak fareler üzerinde yapılan deneylerde, küçük moleküllü DFMO adı verilen bir ilaçla, arjininin yok olması sürecinin önüne geçilebildi. DFMO’nun beyne giden damarlarda plak oluşumu ve hafıza kaybının önüne geçtiğini belirten uzmanlar, kesin sonuçlara insanlar üzerinde klinik deneylerle ulaşabileceklerini kaydetti. ABD Alzheimer Derneği, araştırmanın sonuçlarını memnuniyetle karşıladı. Dernekten yapılan açıklamada “Hayvanlar üzerinde yapılan bu araştırma, Alzheimer hastalığına yol açan süreçteki noktalar arasını birleştirebilir” denildi.

        Arjinin nedir?

        Arjinin vücudun tek başına, doğal yollarla üretemediği yarı esansiyel bir aminoasittir. Dolayısıyla, arjinin yönünden zengin besinleri diyetlere ekleyerek ya da dışarıdan takviye şeklinde alıp tüketerek bu açığı kapatmak gerekir. Arjinin yoğun olarak fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişlerde bulunur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ